Koncert u Trsatskom svetištu

Ansambl »Lilia« i Trsatski koralisti pjevali su za žrtve poplava u BiH

Jakov Kršovnik

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva



RIJEKA – U povodu marijanskog mjeseca, listopada, te svetkovine sv. Franje Asiškog, Ženski vokalni ansambl »Lilia« i Trsatski koralisti održali su koncert »Ave Maria, Ave Francisce« u Trsatskom svetištu, protekle nedjelje. Na repertoaru su bili marijanski i franjevački gregorijanski korali, a orguljaške improvizacije između skladbi izveo je svećenik Krčke biskupije, vlč. Josip Vidas. Koncert je imao i humanitarnu notu. Prvotna namjera bila je nakon koncerta prikupljati dobrovoljan prilog za Prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje, no u Prihvatilištu su, u duhu franjevaštva, odlučili taj novac prenamijeniti za žrtve poplava u Bosni i Hercegovini, kako je istaknula ministra Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsata Dunja Osojnak Marinović.


Ona je ovom prigodom također uručila zahvalnice ansamblima te voditelju ansambala, fra Mariu Zrakiću i orguljašu, za dosadašnje prikupljene priloge koji su bili Prihvatilištu za beskućnike. U prvom dijelu koncerta Ženski vokalni ansambl »Lilia« izveo je birane marijanske gregorijanske korale, među njima »Tota pulchra es«, »Salve Mater misericordiae«, »Gaudium mundi« i druge skladbe. U drugom dijelu koncerta muški ansambl izveo je repertoar biranih franjevačkih korala, uglavnom iz Cantuale Romano-Seraphicum, službenog franjevačkog kantuala.


Uvrstili su također skladbu Salve Sancte Pater, koju je skladao talijanski franjevac Gabriello Puliti, skladatelj iz 16.-17. st., koji je djelovao i na našim prostorima, u Istri. Skladba je pisana za sologlas uz pratnju bassa continua, koju je na orguljama svirao vlč. Josip Vidas. Za kraj je ansambl izveo skladbu »Sia laudato san Francesco« koju nalazimo u zbirci »Laudario di Cortona« iz 13. st., koja se smatra najstarijom franjevačkom glazbenom zbirkom. Skladba je izvedena u autentičnom srednjovjekovnom stilu – vrlo ritmično, višeglasno i uz pratnju udaraljki. Koncert su oba ansambla zaključila koralom »Salve Regina«, marijanskim napjevom franjevačke tradicije.