Od predjela do deserta

3 neočekivana recepta s mandarinama koja će vas oduševiti

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Omiljeno jesensko voće u tri različite verzije

Kada pomislimo na jesen, često nam na pamet padnu jabuke, kruške i bundeve, no mandarine su također pravi dragulj ove sezone.


Njihov slatko-kiseli okus, osvježavajuća aroma i sočna tekstura mogu se savršeno uklopiti u različita jela, donoseći osvježavajuću notu koja podiže jesenske recepte na novu razinu. Donosimo vam tri kreativna recepta koji koriste mandarine kao ključni sastojak, unoseći dašak citrusa u jesenju kuhinju.



FOTO: iStock

Jesenska salata s mandarinama i orašastim plodovima


Ova bogata salata pravi je primjer kako mandarine mogu biti idealan dodatak jesenskim jelima. Slatkoća mandarina savršeno se slaže s hrskavim orašastim plodovima i kremastim sirom, stvarajući balans okusa i tekstura.


Sastojci:


  • 2 mandarine, oguljene i narezane na kriške
  • 100 g baby špinata
  • 50 g oraha ili pekan oraha, lagano preprženih
  • 50 g feta sira, izmrvljenog
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • prstohvat soli i papra

Priprema:


U velikoj zdjeli pomiješajte špinat, kriške mandarine, orahe i feta sir. U maloj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar te prelijte preko salate. Lagano promiješajte i poslužite kao lagano predjelo ili prilog uz glavno jelo.



FOTO: iStock

Pileća prsa s umakom od mandarina


Mandarine mogu dodati nevjerojatnu svježinu i sočnost mesnim jelima, a ovaj recept s pilećim prsima i umakom od mandarina idealan je za obrok koji spaja nježne citruse i bogatstvo mesa.


Sastojci:


  • 4 pileća prsa
  • 4 mandarine, oguljene i narezane
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica svježeg timijana
  • sol i papar po ukusu

Priprema:


U tavi zagrijte maslinovo ulje i lagano pržite pileća prsa sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju (oko 5 minuta po strani). Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane. U istu tavu dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane mekan.


Zatim dodajte kriške mandarine i med te pirjajte dok ne postanu sočne i mekane. Vratite pileća prsa u tavu, dodajte timijan, sol i papar, te pustite da se kuha još 5 minuta dok se svi okusi ne povežu.


Poslužite uz prilog poput riže ili pečenog povrća, polijevajući pileća prsa umakom od mandarina.



FOTO: iStock

Kolač s mandarinama i bademima


Za desert, mandarine donose svježinu u sočan kolač s bademima koji će vas osvojiti svojom aromom i laganom teksturom. Ovaj kolač je idealan za popodnevni čaj ili kao slatka završnica obroka.


Sastojci:


  • 4 mandarine, oguljene i narezane na kriške
  • 200 g bademovog brašna
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50 g maslaca, rastopljenog
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup za pečenje papirom.


U velikoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, šećer, prašak za pecivo i vaniliju. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja i rastopljeni maslac, a zatim ih dodajte suhim sastojcima. Lagano umiješajte kriške mandarina.


Smjesu ulijte u kalup i pecite 30-35 minuta dok ne postane zlatno smeđa. Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite uz šalicu toplog napitka.


Ovi recepti s mandarinama savršeno dočaravaju kako se citrusi mogu uklopiti u jesensku kuhinju, donoseći svježinu, boju i bogatstvo okusa u vaša jela. Bez obzira pripremate li laganu salatu, glavno jelo ili desert, mandarine će vas iznenaditi svojom svestranošću.