Omiljeni jesenski komadi

Savjeti za pravilnu njegu pletiva da bi vam što dulje ostalo mekano i toplo

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Pleteni komadi su topli i praktični, no često ih je teško održavati

Pletiva su neizostavan dio garderobe, pogotovo u hladnijim mjesecima, kada nas njihova mekoća i toplina prate kroz dane. No, upravo zbog svoje nježne prirode, pletiva zahtijevaju pažljivu njegu kako bi ostala u savršenom stanju dugi niz godina.


Kako biste produžili vijek trajanja svojih omiljenih pletenih komada, važno je pridržavati se nekoliko ključnih savjeta o pranju, sušenju i skladištenju.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Tamara Kalinic (@tamara)



Pravilno pranje pletiva


Pletiva su najčešće izrađena od osjetljivih materijala poput vune, kašmira ili mješavine sintetičkih i prirodnih vlakana, što znači da im je potrebno nježno pranje kako bi zadržala svoju strukturu i mekoću.


Ručno pranje je najbolji izbor


Većina pletiva najbolje se pere ručno u mlakoj vodi. Koristite blagi deterdžent ili specijalizirane proizvode za vunu i kašmir. Lagano ih potopite u vodu i nježno pritisnite, izbjegavajući trljanje ili rastezanje materijala. Nakon toga, pletivo nježno isperite čistom vodom da biste uklonili sapun.


Pranje u perilici


Ako ipak želite prati pletivo u perilici, uvijek odaberite program za osjetljivo rublje s niskom temperaturom (30°C ili niže).


Koristite vrećicu za pranje kako biste spriječili rastezanje i oštećenje pletiva.


Također, važno je izbjegavati centrifugu jer može deformirati odjeću.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli 𝔛 (@xeniaadonts)



Sušenje pletiva


Pravilno sušenje jednako je važno kao i pranje, jer nepravilno sušenje može uzrokovati rastezanje, deformaciju ili skupljanje pletenih komada.


Izbjegavajte sušilicu


Sušenje u sušilici može biti kobno za pletiva, osobito za vunene komade, jer toplina može uzrokovati skupljanje ili oštećenje vlakana.


Ravno sušenje


Pletivo je najbolje sušiti na ravnoj površini, položeno na ručnik. Nakon pranja, lagano istisnite višak vode (nikako ga ne cijedite ili rastežite) te položite na ručnik kako bi se sušilo prirodno. Ovaj način sušenja pomoći će da pletivo zadrži svoj oblik i mekoću.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)



Skladištenje pletiva


Kako bi vaši pleteni komadi zadržali oblik i trajali što dulje, pravilno skladištenje igra ključnu ulogu.


Skladištite ih složene, a ne obješene


Vješanje pletiva može uzrokovati rastezanje, pogotovo ako se radi o težim vunenim džemperima. Umjesto toga, pletene komade uvijek složite i čuvajte u ladici ili na polici.


Zaštita od moljaca


Vuna i kašmir posebno su privlačni moljcima, stoga se preporučuje da pletiva spremate s prirodnim sredstvima protiv moljaca, poput vrećica s lavandom ili cedrovim drvetom.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Caroline Daur (@carodaur)



Njega između nošenja


Da bi vaša pletiva izgledala kao nova, važno je brinuti o njima i između pranja.


Redovito četkanje: Pleteni komadi od vune ili kašmira mogu s vremenom razviti male čvoriće (tzv. “pilling”). Za njihovo uklanjanje koristite nježne četke ili specijalizirane brijače za pletiva. Četkanje ne samo da uklanja čvoriće, već i osvježava materijal.
Provjetravanje: Nakon nošenja, neka vaša pletiva prozrače prije nego ih spremite. Vješanje na otvorenom prostoru (ali ne na izravnom suncu) pomaže eliminirati neugodne mirise i održava pletivo svježim.


Ako se pridržavate ovih savjeta, vaša će pletiva zadržati svoju mekoću, oblik i kvalitetu dugi niz godina. Pravilnom njegom možete produžiti vijek trajanja omiljenih pletenih komada, osiguravajući da ostanu elegantni, topli i spremni za svaku hladnu sezonu.