Sveučilište u Zagrebu

“Kulturni utorak” zagrebačkim studentima besplatno nudi posjet kulturnim događanjima u gradu

Olga Monika Menčik

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL



“Kulturni utorak” novi je projekt Sveučilišta u Zagrebu kojim žele jednom tjedno svim studenticama i studentima besplatno ponuditi posjet nekom od kulturnih događanja u gradu.


– Želimo na ovaj način svakoj studentici i studentu omogućiti da na tjednoj osnovi, bez ikakvih troškova, posjeti odabranu ustanovu i uživaju u kulturnom sadržaju.


S obzirom na to da se oko 70.000 studenata obrazuje na zagrebačkom Sveučilištu te da su umjetnost i kultura izuzetno važan segment u sustavu obrazovanja svakoga mladog čovjeka, projekt koji omogućava posjete umjetničkim galerijama, gledanje predstava ili odlazak na koncerte te sudjelovanje na drugim kulturnim događanjima, nametnuo se kao potreba, poručili su sa Sveučilišta, te naglasili svoju odgovornost da njeguju, oblikuju i formiraju svijest o umjetnosti, kulturi i baštini, te buduće članove akademske zajednice usmjeravaju prema različitim kulturnim sadržajima.




Inicijativi su se odazvale mnoge nacionalne i gradske kulturne ustanove – brojna kazališta, muzeji, kina, galerije, kulturna udruženja, Hrvatska radiotelevizija i drugi.


Svi su se za sudjelovanje u projektu odlučili jer su prepoznali važnost osnaživanja odnosa mladih prema umjetnosti i kulturi te stvaranja novih generacija koje unose kulturu i aktivan kulturni život u svoju svakodnevicu.


Projekt službeno započinje u ovom, zimskom semestru, a potaknut je zajedničkom inicijativom Jasenke Ostojić, prorektorice za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju uz Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i zalaganje članova radne skupine “Sveučilište u Zagrebu – partner u kulturi” Povjerenstva za umjetnost i kulturu Sveučilišta na čelu s predsjednicom Viktorijom Čop.


Namjera ovog projekta je integriranjem u kulturni život grada i praćenjem noviteta na nacionalnoj razini studentima, osim stručnih znanja i vještina koje steknu u redovitom nastavnom programu, otvoriti nove perspektive u razmišljanju, potaknuti kreativnost u rješavanju izazova te obogatiti društveni život, naveli su iz Sveučilišta.


Detalji o tome kada i kako studenti mogu realizirati i “uhvatiti svoju tjednu dozu inspiracije”, što je ujedno i poruka projekta, bit će poznati narednih dana.