Višegodišnji trud

Rukotvorine Krk nastavljaju s realizacijom eko projekta “Fabrika Vecla”

Mladen Trinajstić



Udruga Rukotvorine Krk ovog listopada nastavlja s realizacijom svog sad već višegodišnjeg eko projekta “Fabrika Vecla” čiji je krajnji cilj podizanje svijesti lokalne zajednice, a posebice mladih, o potrebi ponovne uporabe različitih sirovina, posebice tekstila.


Činjenica je da “tekstilna komponenta” čini relativno malen udio u ukupnom sastavu komunalnog otpada (svega dva do tri posto), međutim u apsolutnoj količini radi se o gotovo 15 tisuća tona takvog otpada koji se u jednogodišnjem periodu sakupi u Republici Hrvatskoj, ističu organizatorice i provoditeljice ove akcije iz spomenutog krčkog udruženja.


Važno je naglasiti da se ovdje radi o materijalu – odjeći, kućnom tekstilu ili industrijskom otpadu koji ima obilježja značajnih mogućnosti ponovne primjene.





A postoje zaista mnogi načini reciklaže tekstila čija organizirana provedba znatno smanjuje njegove štetne utjecaje na okoliš. Važnost procesa reciklaže tako je iz godine u godinu sve značajnija, kako zbog ekonomskih, tako i ekoloških razloga.


Ovim projektom članice Rukotvorina Krk nastoje sve zainteresirane otočane educirati o važnosti i značaju ponovnog korištenja tekstila.


Iako otok Krk prednjači u razvrstavanju otpada, što znači da se danas udio odvojenog otpada popeo do respektabilnih, a moglo bi se reći i europskih 60 posto, zadaća ovog projekta, izuzev odvajanja otpada, jest i opća edukacija stanovništva, točnije podizanje svijesti otočana o svim mogućnostima reciklaže potencijalno korisnih sirovinskih materijala iz odvojeno prikupljenog otpada.


Slijedom svega navedenog, tijekom cijelog će listopada vrijedne članice udruge Rukotvorina Krk priređivati niz radioničkih okupljanja i druženja u čijem će fokusu biti upravo ponovna uporaba tekstila, ali i vještina šivanja.


Sve radionice odvijat će se u sjedištu Udruge u gradu Krku, na adresi Trg sv. Kvirina 1 (podno zvonika Krčke katedrale), i to svim ponedjcima, utorcima i petcima listopada, u vremenu između 18 i 20 sati.


Radionice su za sve polaznike besplatne, a sudjelovanje na istima potrebno je prethodno najaviti, i to mailom na: [email protected].


Spomenimo i da je projekt Fabrika Vecla financijski podržan od Grada i Turističke zajednice Grada Krka.