»Ciao«

Talijanska zvijezda Laura Pausini objavila novi singl na kojem je radio i Sam Smith

Sandy Uran

Foto: Virgiinia Bettoja

Foto: Virgiinia Bettoja

Diva koja donosi glazbeni svijet prepun emocija i čija karijera traje dulje od 30 godina



Kišna jesen donosi sa sobom i lijepu vijest za sve poštovatelje popularne talijanske pjevačice Laure Pausini. Laura je objavila novi singl naslovljen »Ciao« koji je dostupan na svim digitalnim platformama, a moguće ga je poslušati i pogledati u videospotu.


Kao zanimljivost valja istaknuti da je singl »Ciao/Chao«, u izdanju Warner Musica, dostupan na svim digitalnim platformama u obje verzije, talijanskoj i španjolskoj.



Singl »Ciao«




Pjesma obogaćuje digitalno izdanje »Anime Parallele«, zbirku koja slavi 30. obljetnicu njezine karijere, a koja uključuje i skladbe »Nemica«, »All’amore nostro« i »Ti porterai lontano«.


Autori singla su Sam Smith, Fraser T. Smith, Paolo Carta, Laura Pausini, Antonio di Martino i Anice, a producenti su Paolo Carta te Fraser T. Smith koji je, između ostalih, surađivao i s Adele.


– »Ciao« nam prenosi sliku svjesne patnje koja se ne ignorira niti odbacuje, već koja, jednom kad je proživljena do kraja, vodi do slobode. »Ciao« je vrlo posebna pjesma koju sam imala sreću dobiti neočekivano ovog ljeta, a jedan od autora je Sam Smith, umjetnik kojeg jako cijenim.


Od prvog trena sam bila oduševljena i odmah sam poželjela napisati talijanski tekst koji izražava, za mene, nešto novo: kraj intimne veze, prijateljstva ili partnerstva, završetak na miran, svjestan, zreo način. Radi se o situaciji u kojoj je moguće otići jedno od drugoga s osmijehom na licu, želeći drugoj osobi miran život, kazala je pjevačica, a svi oni koji su poslušali skladbu složit će se da je to pjesma koja govori o kraju veze na vrlo zreo način.


Novi singl najavljen je i na ulicama Milana gdje se Laura vozila u personaliziranom autobusu na kat uz odabrane predstavnike medija i influencere.


– Danas smo, više nego ikad, okruženi pričama s nesretnim završetkom, pričama o psihičkom i fizičkom nasilju, doživljenom ako netko nije u stanju prigrliti osjećaj napuštenosti ili neuspjeha veze. Stoga vjerujem da je nužno njegovati kulturu prihvaćanja, poštivati volju onih koje volimo, biti svjestan da voljeti ne znači posjedovati te da pustiti nekoga nije samo dužnost, već i nužan korak za vlastiti emocionalni rast, dodala je glazbenica.


Impresivan spot


Redatelj impresivnog videospota je Gaetano Morbioli s kojim je Pausini dosad često surađivala. Koreografiju je osmislio Luca Tommassini, uz odabir kostima i izvrsne plesače, što doprinosi osjećaju slobode u svim oblicima.


– Koreografija u spotu ima moderan romantični prizvuk i gleda u budućnost, s referencama koje podsjećaju na prve mjuzikle Esther Wiliam koje danas najmlađi nenamjerno izvode na društvenim mrežama kao suvremeni oblik izražavanja. Zajedno s Laurom puno smo radili na toj ultramodernoj stvarnosti pomiješanoj sa sviješću o našem podrijetlu što je rezultiralo putovanjem koje vodi od Europe do Amerike, s utjecajima mnogih zemalja koje su je učinile slavnom.


Mnogi dječaci i djevojčice svih nacionalnosti bili su uključeni kako bi kroz svoj ples izrazili slobodu koja danas još nije svugdje prisutna. Nitko ne može bolje od Laure utjeloviti i slaviti vrijednosti otvorenosti i zajednice, toplinu pokazivanja suosjećanja, pružanja ruke jedno drugome i udisanja istog zraka, istaknuo je Luca Tommassini.



Foto: Facebook

U prosincu u Ljubljani


Objava singla uvod je u posljednju etapu svjetske turneje »Laura Pausini World Tour Winter 2024«. Nakon nevjerojatnog uspjeha u talijanskim dvoranama, niza rasprodanih koncerata u Europi, Južnoj Americi i SAD-u, najpoznatija talijanska glazbenica stiže i u Ljubljanu, u Arenu Stožice, 20. prosinca 2024. godine.


Laura Pausini i dalje je na vrhu Spotifyjeve ljestvice kao najstreamanija talijanska umjetnica u cijelom svijetu, s više od 8 milijuna slušatelja mjesečno, a više od 450 tisuća obožavatelja koji su uživali u njenim koncertima posljednjih godinu dana potvrđujući njezin zvjezdani status. Stoga, ovo je prilika da se podsjetimo nekih njezinih najvećih uspjeha kao i početka karijere.


Laura Alice Pausini rođena je u Faenzi, gradu poznatom po vrhunskoj keramici, 16. svibnja 1974. godine. Počela je pjevati u pianobaru zajedno s ocem Fabrizijom, glazbenikom i pjevačem, kad joj je bilo osam godina. S dvanaest godina uz pomoć oca objavila je prvu pjesmu »I Sogni Di Laura«.


Ozbiljnu glazbenu karijeru započela je s 19 godina,1993. godine kad je pobjedila na Festivalu Sanremo u kategorij nove nade s pjesmom »La solitudine«. Uspjeh je potvrdila i sljedeće godine plasiravši se na treće mjesto sa skladbom »Strani amori« te prodajom singla na Festivalu 1994. godine.


Uspijeva se nametnuti međunarodnom glazbenom tržištu diljem Europe, ali i u Americi te Južnoj Americi, postavši tako najpoznatijom talijanskom pjevačicom 90-ih godina te snimajući pjesme na španjolskom, portugalskom, engleskom, francuskom i katalonskom, osim na materinjem jeziku – talijanskom, te surađujući s poznatim glazbenicima od Madonne, Phila Collinsa, Charlesa Aznavoura, Michaela Jacksona, Kylie Minogue, Miguela Bosé, Glorije Estefan, Michaela Bubléa do Marca Anthonyja, ali i mnogih drugih.


Brojne nagrade


Na početku karijere pjevala je uglavnom o ljubavnim problemima mladih, dok je 1998. godine albumom »La mia risposta« započela afirmaciju kao zrela umjetnica, a kritika je pohvalila njezinu jednostavnost i prepoznatljiv moćan vokal. Repertoar joj se temelji na talijanskoj melodiji koja je glazbeno evoluirala tijekom godina bogate glazbene karijere u kojoj je bilo utjecaja latino glazbe, pop rocka, swinga i dance popa.


Prema istraživanjima koje su proveli FIMI i Rai čini se da je pjevačica dostigla brojku od 70 milijuna prodanih ploča u svijetu od čega je 226 platinaste tiraže. Pausini je dobitnica i brojnih glazbenih nagrada i priznanja na međunarodnom nivou. Izdvojit ćemo 1 Grammy i 5 Latin Grammyja, a 2021. godine za naslovnu pjesmu »Io sì (Seen)« filma »La vita davanti a sé« (»Život je pred tobom«) redatelja Edoarda Pontija u kojem je maestralno glavnu ulogu odigrala diva talijanske kinematografije Sophia Loren, dobila je nagrade Satellite, Zlatni globus i Srebrna vrpca. Ne čudi toliki uspjeh kad se zna da Laura Pausini donosi sa sobom glazbeni svijet prepun emocija koji sivu zbilju pretvara u oblak, u kojem ima mjesta i za izgubljene duše, ali i za one koji još uvijek vjeruju u ljubav i ljudsku dobrotu.