Intervju

Frontmen Vatre Ivan Dečak: “Sve je tako jednostavno, a mi nepotrebno kompliciramo”

Vladimir Grgurić

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Grupa Vatra ove godine obilježava 25 godina uspješne glazbene karijere



Poznata virovitička rock grupa Vatra ove godine obilježava 25 godina uspješne glazbene karijere. Dosad imaju deset objavljenih studijskih albuma, a jedanaesti je u pripremi. Frontmen Ivan Dečak i njegova ekipa ni u ludilu ne miruju, dapače, njihov su mir nove pjesme i novi koncerti.


Većina – na putu


U 25 godina dugoj i više nego uspješnoj karijeri Ivan Dečak ističe kako je samo nekoliko pjesama napisao onako odmah kad mu dođe, u svom stanu ili studiju; većina ih dođe na putu, na ribolovu ili negdje drugdje. Jedna od takvih je i novi singl »Kako smo glupi«, tipično »vatren«.


– Cijeli proces nastajanja nove pjesme inspiriran je vremenom i prostorom u kojemu živimo. Imam osjećaj da je došlo do masovnog zaglupljivanja društva – ljudi su sve površniji, idu kroz život ne mareći za detalje, a upravo su ti detalji ono što naše bivanje čini ljepšim i bogatijim.





Iako danas živim u glavnom gradu Hrvatske, povratak u rodnu Viroviticu misao je koja mi ne izlazi iz glave. Prve asocijacije na djetinjstvo bile bi bezbrižnost, apsolutna sloboda i igranje do kasno u noć, sve dok nas roditelji ne bi zvali kući, sve dijametralno suprotno od djetinjstva današnje djece koja su na neki način zarobljenici malih ekrana i interneta. Tako je nekako nastao i ovaj singl uz ta sjećanja na djetinjstvo i mladost, kaže Dečak, te naglašava kako inspiraciju za nove tekstove pronalazi posvuda oko sebe, od života svojih prijatelja do okoline koja ga okružuje.


– Zagrebački kvart u kojemu živim prenapučen je i devastiran gradnjom. Oko mene se nalaze stotine stanova s uglavnom lošom izolacijom, pa volim reći da samo malo naćulim uši i čujem kroz zidove raznorazne teme, životne situacije


Moglo bi se reći da živim u inspirativnom kvartu. Osim što pišem i snimam u svom studiju, u posljednje vrijeme trčim, i na tom trčanju događaju se čuda. Navire inspiracija, ideje, riječi i slike, koje zabilježim u mobitel, a nakon povratka kući neke od tih slika prebacim u stihove.


Treba reći kako je topla voda odavno izmišljena, točnije svi akordi su već iskorišteni, ali emocija je ta koja je najvažnija u procesu stvaranja i ako nju pogodiš – onda je to bingo! Svojim tekstovima nikome ne nastojim biti savjetnik, već sam sebe filtriram kroz pjesmu, dodaje Dečak te naglašava da u većini svojih pjesama pronalazi samog sebe, pa tako i u najnovijoj.


Kako sam glup!


– Svakodnevno se nalazimo u situacijama kad stanemo pred ogledalo i kažemo si: »O Bože, kako smo glupi!« Ja sam to učinio baš neko jutro, nakon tuluma kod prijatelja glazbenika gdje smo se porječkali oko neke pjesme, gubeći vrijeme na glupu raspravu koja nam u životu ništa ne znači. Kasnije smo se, naravno, svi pomirili, ali ujutro sam se probudio upravo s tom mišlju u glavi, prisjetio se nedavnih nesuglasica i zaključio:


– Život je toliko užurban da ne stignemo ili ne želimo zaustaviti se, prodiskutirati i jedno drugome reći – oprosti. Sve je tako jednostavno, a mi nepotrebno kompliciramo.


Glazbu i tekst za »Kako smo glupi« napisao je Ivan Dečak, a produkciju potpisuju Pavle Miholjević i Jura Ferina. Uz singl je u Rijeci snimljen i videospot u režiji Filipa Gržinčića, a jedna od kulisa za snimanje bio je novi mural riječkog umjetnika Vladimira Tomića Moska »Ne mogu vidjeti dok ne prestanem gledati«.


Tri albuma u pripremi

Uz novi singl, nakon rođendanskog koncerta na Šalati kojim su proslavili 25 godina djelovanja na domaćoj glazbenoj sceni, Vatra će 19. listopada u Zagrebu održati ekskluzivan akustični koncert u Klubu kazališta Komedija – Kontesa. Usporedno u studiju dovršavaju jedanaesti studijski album, a istovremeno se miksa album s velikog koncerta na zagrebačkoj Šalati koji treba biti objavljen do kraja godine. Dovršen je i album remiksova koji moraju stopirati jer ne mogu izbaciti sve u isto vrijeme.