Marin Lukanović

Udruga Filmaktiv organizira radionicu o primjeni videa u kazalištu i performansu

Kim Cuculić

Foto Sanja Prodan

Foto Sanja Prodan



RIJEKA – Udruga Filmaktiv organizira radionicu Primijenjeni video – primjena videa u kazalištu i performansu, koju će održati Marin Lukanović – riječki filmaš, kazalištarac i docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Rijeci.


– Kako iskombinirati video s drugim umjetnostima, kao što su kazalište i ples – odnosno, primijeniti ga tamo gdje želimo? To će naučiti polaznici Filmaktivove radionice Primijenjeni video. Petodnevna radionica sudionike će upoznati s umjetničkim i tehničkim aspektima oblikovanja videa u izvedbenim umjetnostima, a održat će se od 9. do 13. listopada, od 17 do 20 sati u velikoj dvorani Filodrammatice. Na radionici će se istražiti razni tehnički aspekti oblikovanja projekcija – pozicija izvora slike, sinkronizacija sa zvukom i svjetlom, odnos sa svjetlom i scenografijom i slično – kao i razmišljanja o poziciji i upotrebi pokretnih slika u izvedbenim umjetnostima. Polaznici će dobiti temeljit uvid u načine kako video postaje samostalni likovni element u kazalištu, kako interagira sa scenografijom, kostimografijom i oblikovanjem svjetla. Namijenjena je filmašima, studentima, scenografima i entuzijastima koji već imaju iskustvo u snimanju, montaži i obradi videa, kao i onima koji žele eksperimentirati s oblikovanjem projekcija u izvedbenim umjetnostima.


Broj polaznika je ograničen na 10. Kako bi osigurali svoje mjesto, zainteresirani trebaju poslati kratku biografiju i opis iskustva na [email protected]. Marin Lukanović suosnivač je Filmaktiva, a djeluje u polju kazališne i filmske umjetnosti kao redatelj, producent i oblikovatelj projekcija.