PPMHP

Bajkoteka. Krčki osnovci uživali u neobičnom, ali zabavnom edukativnom projektu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Bajke »prerušene« u obličje etnografskih posebnosti zajednica i kultura u okrilju projekta Bajkoteka predstavljaju se u osam interpretacijskih centara



KRK – Krčki osnovci, učenice i učenici drugih razreda s područja grada Krka, imali su zadovoljstvo jučer sudjelovati u neobičnom, a svima njima i zabavnom, odgojno-edukativnom projektu iza kojeg stoje njegovi idejni začetnici i provoditelji iz redova Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Kako nam je predstavila njegova autorica i jedna od njegovih provoditeljica Iva Volović, jučerašnje je gostovanje riječkih muzealaca u krčkom Frankopanskom kaštelu bila još jedna, sad već peta epizoda u serijalu sličnih gostovanja koja su predstavnici te muzejske kuće u proteklim mjesecima već ostvarili u mjestima Primorsko-goranske županije.


Neobična ribica


– Interdisciplinarnim edukativno-izložbenim projektom Bajkoteka povezujemo lokalnu kulturno-povijesnu baštinu primorsko-goranskog kraja i bezvremenske bajke braće Grimm – istakla je Iva Volović, kustosica i pedagoginja PPMHP-a. Bajke »prerušene« u obličje etnografskih posebnosti zajednica i kultura u okrilju projekta Bajkoteka predstavljaju se u osam interpretacijskih centara koji djeluju u sklopu Kulturno-turističke rute »Putovima Frankopana«. U Frankopanskom kaštelu u Krku jedna se neobična ribica tako prisjetila staroga ribara i njegove žene, temeljem istoimene, jedne od mališanima manje poznatih bajki braće Grimm, nastavila je naša sugovornica, ujedno i autorica projekta, ističući pritom da će voditeljski tim ovog programa ondje okupljenim osnovcima najprije ispričati ovu bajku, a potom s njom i priču o ribarenju, tradicijskim barkama i običajima vezanim uz more.


– Cilj i nakana ovog projekta, osim želje za izlaskom iz zidova našeg Muzeja, ujedno je i povezivanje bajki koje obrađujemo s lokalnom tradicijom kraja u kojem žive mališani koje posjećujemo, a nadopuna su kreativne, odnosno edukativne radionice za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, jedna od kojih je održana i danas, u ovom slikovitom ambijentu povijesnog lokaliteta koji nas je ugostio – nastavila je Iva Volović.


Dodatni programi




Postav prigodne izložbe »O ribaru i njegovoj ženi« koja prati ovaj »putujući« program u krčkom kaštelu ostat će raspoloživ svima za razgled i idućih dana, a tijekom 18. i 19. listopada na istome mjestu će se održati dodatni radionički programi namijenjeni mališanima školskog i predškolskog uzrasta, ali i najširem građanstvu, i to u vremenu od 10 do 11.30 sati.


Na svakoj lokaciji na kojoj je Bajkoteka do sad predstavljana programi su se zadržavali i održavali po dva tjedna pa će tako biti i u gradu Krku. Program je još u srpnju startao u Kraljevici, u dvorcu Nova Kraljevica, te je potom nastavljen i u kaštelu u Bakru, kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u kuli u Bribiru te u kaštelu Grobnik. Nakon gostovanja u otočnome gradu, Bajkoteka u tjednima koji su pred nama seli još i u kaštel Trsat te potom još i u dvorac Zrinskih u Čabru.


Sudjelovanje na radionicama Bajkoteke je besplatno, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na Facebook stranici Čudotvornice ili putem maila na [email protected].


Priče o tradicijskom ribolovu


– Tematiku ribara o kojem ova bajka priča iskoristili smo da bismo radionicu upotpunili pričama o tradicijskom ribolovu, o tome kako se nekad išlo na more, što se u moru lovilo, o plavoj ribi i morskoj soli koju će djeca koja budu nazočila ovim radionicama na koncu iskoristiti i kao slikarski alat – objasnila nam je Iva Volović. U jučer održanoj Bajkoteci sudjelovalo je pedesetak krčkih mališana.