Susret u Brinju

Goranski risovi se intenzivno pripremaju za obilježavanje obljetnice osnutka 138. brigade

Marinko Krmpotić

S Ličanima su mnogi Gorani dijelili ratne dane. Potpisivanje Povelje je tek prvi korak, kaže Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica



DELNICE – Članovi Goranskih risova, kluba 138. brigade HV-a, u završnim su pripremama za obilježavanje Dana brigade, 28. listopada kad je, danas davne 1991. godine osnovana postrojba koja će poznata postati pod nazivom Goranski risovi. Ove godine, ističe Miljenko Balen, brigadni general i ratni zapovjednik 138. brigade HV-a, obilježavanje će biti, između ostalog, i u znaku potpisivanja Povelje o suradnji i prijateljstvu grada Delnica i općine Brinje.


Želja za suradnjom ove ličke i goranske sredine posljedica je činjenice da su pripadnici 138. brigade HV-a pune četiri godine tijekom Domovinskog rata držali položaje na tom dijelu ličke bojišnice. Logično, tijekom tih ratnih godina goranski su se vojnici, a bilo ih je u sastavu spomenute brigade više od 4.000, dobro upoznali s ljudima ovog područja. Prijateljstva su ostala i nakon rata, a članovi Goranskih risova, Kluba 138. brigade HV-a, svake su godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti redovno odlazili u Brinje. Upravo oni su i inicirali ideju o potpisivanju Povelje, a njihov je prijedlog jednoglasno podržalo Gradsko vijeće Delnica. Isto je s brinjske strane napravilo i tamošnje Općinsko vijeće.


Kvalitetna suradnja


Taj čin, ističe delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić, tek je početak kvalitetnije suradnje.




– Već desetak godina vrlo uspješno surađujemo s istarskom Općinom Fažana pa vjerujem da ćemo isto tako dobru suradnju ostvariti i s našim Ličanima. Oba prijateljstva rezultat su suradnje i pomoći u teškim danima. Ljudi iz Fažane puno su nam pomogli za ledoloma 2014. godine, a s Ličanima su mnogi Gorani dijelili ratne dane od 1991. do 1995. godine. Potpisivanje je, naravno, tek prvi korak. Sad nas očekuje puno posla jer ovo potpisano treba formalizirati i oživjeti. Planiramo suradnju škola, vrtića, vatrogasaca, kulturnih i sportskih udruga, pa i pojedinaca. Naredni korak je službeni sastanak predstavnika društvenog i kulturnog života te javnih tvrtki i na tom sastanku uslijedit će dogovor o zajedničkim projektima i što kvalitetnijoj suradnji, najavila je gradonačelnica Katarina Mihelčić, istaknuvši da su ih u Brinju domaćini dočekali s poznatom velikom ličkom gostoljubivošću, a delegacije obje lokalne samouprave položile su i vijence uz spomenik poginulim braniteljima 138. brigade HV-a.


Planinarska transverzala


Suradnja je, naglašava brigadni general Balen, krenula dobro, a za sada je najviše učinjeno na projektu planinarskih staza nazvanom »Putevima Goranskih risova, 138. brigade HV-a«.


– S goranske strane sve ide po planu i već je napravljen lijep dio posla vezan uz označavanje planinarskih staza i puteva vezanih uz povijest 138. brigade HV-a na našem području. Učinjeno je nešto i u Lici, ali tamo smo se suočili s logičnim problemom vezanim uz činjenicu da na nekoliko lokacija kojim bi trebale ići planinarske staze još uvijek ne postoji, zbog zaostalih mina, puna sigurnost. Naravno, nećemo ništa raditi na silu pa ćemo te lokacije izbjeći, ali projekt odavanja počasti našim ratnim danima kroz planinarsku transverzalu, vjerojatno prvu takve vrste u Hrvatskoj, privest ćemo kraju, najavio je general Miljenko Balen.


Obilazak ličkog bojišta


Još i prije potpisivanja ove Povelje predstavnici 138. brigade HV-a su, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja u povodu Dana pobjede organizirali obilazak ličkog bojišta s ciljem da se oda počast poginulim i umrlim pripadnicima 138 brigade HV-a, kao i svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima. Gosti Goranskih risova tom su prigodom bili učenici delničke OŠ Ivana Gorana Kovačića, a u sklopu tog obilaska još su jednom obiđena mjesta na kojima su pripadnici ove brigade proveli najveći dio vremena tijekom Domovinskog rata. Zapaljene su svijeće i položeno cvijeće na spomen obilježjima u Jezeranama, Glibodolu, Ljuštinama, Križpolju, Brinju i Otočcu.


Sastanak u Brinju


Povelju su potpisali Zlatko Fumić, načelnik Općine Brinje i Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica, a uz gradonačelnicu delegaciju su s delničke strane činili i predsjednica Gradskog vijeća Delnica Ivana Pećnik Kastner te predstavnici 138. brigade HV-a, točnije Kluba Goranski risovi – predsjednik Željko Sokol, dopredsjednik Darko Kolenc te članovi predsjedništva general Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade HV-a Goran Niković, ratni načelnik stožera brigade Miljenko Kauzlarić te Milivoj Diklić.