U elitnom društvu

Riječki profesori i nastavnici nagrađeni povodom Svjetskog dana učitelja. Ovdje je popis

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Robert Anić PIXSELL

Foto Robert Anić PIXSELL



U povodu Svjetskog dana učitelja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih nagradilo je 513 najuspješnijih učitelja i nastavnika u školskoj godini 2023./2024., i to novčanim iznosom od 1.327 eura.


– Želim vam zahvaliti za sve što činite, za svaki trenutak posvećenosti, svaku riječ potpore, svaki napor koji ulažete u našu zajedničku budućnost. Svima vama koji ste odabrali tako častan i jedinstven poziv želim sretan Svjetski dan učitelja, uz obilje zdravlja i osobnog zadovoljstva. Neka vas u radu prate uspjesi i radost, poručio je na svečanoj dodjeli nagrada ministar obrazovanja Radovan Fuchs.


S područja Rijeke i Primorsko-goranske županije nagrade su primili Josipa Anrušić, OŠ Turnić, Tina Bošković Sertić, OŠ Centar, Ivana Balaško i Gracijela Orobabić iz OŠ Gornja Vežica, Nada Kegalj, Ana Marinić, Dijana Toljanić i Alida Devčić Crnić iz OŠ Podmurvice, Tanja Šupe iz OŠ Pećine, Karmen Toić Dlačić iz OŠ »Fran Franković«.




Nagrađene su četiri nastavnice Prve riječke hrvatske gimnazije – Laura Angelovski, Helena de Karina, Anita Jokić i Dajana Rosatti, Barbara Turin, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Helga Dukarić Dangubić i Glorija Mavrinac iz Gimnazije Andrije Mohorovičića, Anita Primorac, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova te Elizabeta Galić-Papić, Dom učenika Sušak.


Nagrađeni su i Ina Randić Đorđević iz OŠ Kostrena, Dijana Malinić Mihelić, Tehnička škola Rijeka, Aleksandra Brmbota, Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab te Sanja Janeš iz OŠ »Petar Zrinski« Čabar.


U povodu Svjetskog dana učitelja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih već tradicionalno nagrađuje najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je na posebnoj sjednici Međuvladine konferencije o statusu učitelja potpisana Preporuka o statusu učitelja.


Ova je obljetnica prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, a također i prilika da se naglasi važnost te profesije, kao i samog obrazovanja čiji su oni nositelji. Svjetski dan učitelja obilježava se u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i Hrvatskoj.