PRESS KOLEGIJ

Za projekte pet županijskih lučkih uprava PGŽ izdvaja 900 tisuća eura

Barbara Čalušić

Foto PGŽ

Foto PGŽ

Najznačajnija ulaganja provodit će se na području ŽLU-a Crikvenica koja je dobila 457 tisuća eura za sanaciju pet lučkih bazena te na području ŽLU-a Mali Lošinj koji će sa 127 tisuća eura ugraditi nove elektroenergetske niše i ormariće za potrebe nautičara



RIJEKA – Primorsko-goranska županija dodijelila je sredstva za poticanje rada županijskih lučkih uprava na natječaju na kojem je bilo prijavljeno ukupno 40 projekata. Od toga su odabrana 24 projekta koje će provoditi pet županijskih lučkih uprava koje će sveukupno dobiti 900 tisuća eura. Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić na jučerašnjem redovitom županijskom susretu s novinarima izdvojila je dvije županijske lučke uprave i njihove projekte koji su trenutačno najopsežniji.


POS uređaji


– Županijska lučka uprava Crikvenica provodit će sanaciju novih devet lučkih bazena koji su joj dodijeljeni u travnju na upravljanje. Ti bazeni dosad nisu bili pod upravljanjem županijskih lučkih uprava i potrebna im je opsežna sanacija. To su područja luka Jadranovo, Bašćanovice, Omorike, Crikvenice i Selca. Zatečeno stanje je dosta loše pa ukupan iznos za ŽLU Crikvenica iznosi 457 tisuća eura. Drugi projekt je onaj ŽLU-a Mali Lošinj, a radi se o ugradnji elektroenergetskih niša i pripadajućih ormara, gdje će se zamijeniti postojeći sustav. Novi sustav podrazumijeva nabavku 14 pametnih distribucijskih ormara za struju i vodu te nabavu dva samouslužna energetska ormara. U sklopu projekta bit će integrirani POS uređaji za plaćanje kreditnim karticama, a sveukupno će biti četiri strujna priključka i dva priključka za vodu s intuitivnim korisničkim sučeljem. To je velik napredak za Mali Lošinj koji u sezoni ima velik broj stranih nautičara, istaknula je Linčić Mužić, dodajući kako je cijeli projekt vrijedan127 tisuća eura.


Obljetnica ŽOC-a


Pročelnica je najavila i obilježavanje 25 godina osnutka Županijskog operativnog centra (ŽOC) koji je osnovan 1999. godine s planom intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Kako je istaknula, u proteklom razdoblju ŽOC je imao mnogo izazova, manja, ali i veća onečišćenja mora. Obilježavanje vrijednog jubileja bit će održano 11. listopada u interpretacijskom centru DUBoak u Malinskoj.




Županija će sa 133 tisuće eura pomoći Lječilište Veli Lošinj i s isto toliko Thalassotherapiju u Crikvenici. Radi se o sudjelovanju u višemilijunskim projektima, u Velom Lošinju je to uređenje Parka 4, a u Crikvenici uređenje i opremanje prostora. Inače projekt Park 4 vrijedan je 3,7 milijuna eura, od čega je dva milijuna bespovratno, a uređenje Thalassotherapije Crikvenica iznosi 6,1 milijun, od čega je čak pet milijuna bespovratno.


Osigurana sredstva za 167 pomoćnika
u nastavi


Pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan izvijestio je novinare da je na Kolegiju župana donesena odluka o financiranju 167 pomoćnika u nastavi za 179 učenika. Zahvaljući toj odluci, učenici u 27 osnovnih i 15 srednjih škola imat će svoje asistente, a radi se o sredstvima u visini od 1,1 milijun eura. Na županovom kolegiju donesena je i odluku vrijedna 150 tisuća eura za promociju turizma za 13 jedinica lokalne samouprave. Najviše sredstava dobili su Opatija i Fužine, a slijede Rijeka i Krk te Kastav.


Krpan je istaknuo i odluku o sredstvima koja se dodjeljuju Gorskom kotaru i otocima. Raspoređeno je 350 tisuća eura za 17 projekata, a sveukupan iznos sredstava koji je u ovoj godini PGŽ izdvojio za Gorski kotar i otoke iznosi 1,5 milijuna eura. Od toga je većina sredstava, odnosno 70 posto, usmjereno prema Gorskom kotaru.