Prvenstvo Hrvatske

Galebaši prvaci Hrvatske u ekipnom jedrenju u klasi Optimist

P. N.



 


U organizaciji JK Orsan u Dubrovniku održano je Prvenstvo Hrvatske u ekipnom jedrenju za klasu Optimist. Na natjecanju je sudjelovalo 15 ekipa iz različitih krajeva Hrvatske, a svaku ekipu činila su četiri jedriličara. Kostrenski Galeb, pod vodstvom trenera Daria Klibe, predstavio se s tri ekipe: “Galeb Galeb” (Ema Grabar, Juraj Lencović, Matteo Matković i Vito Škufca), “Galeb Kostrena” (Laura Batelić, Gašpar Šimić, Noel i Leon Matković) te najmlađa ekipa “Galeb Žurkovo” (Ana Perušić, Martin Mesić, Niko Mikuličić i Adrian Splait).


U kvalifikacijskom dijelu natjecanja, po burinu od 6 do 10 čvorova, ekipa “Galeb Galeb” ostvarila je 14 maksimalnih pobjeda, dok je ekipa “Galeb Kostrena” kao četvrta najbolje plasirana ušla u daljnje natjecanje. Ekipa “Galeb Žurkovo” završila je na izvrsnom osmom mjestu. Posljednjeg dana natjecanja zapuhalo je jugo jačine 10 do 12 čvorova. Ekipa “Galeb Kostrena” osvojila je brončanu medalju, dok su se u finale plasirale ekipe “Splita” i “Galeb Galeb”. Finalno natjecanje odvijalo se na dvije pobjede, a nakon izjednačenog rezultata, u odlučujućoj regati, ekipa “Galeb Galeb” odnijela je pobjedu i osvojila naslov prvaka Hrvatske. Kostrenjani su s tri ekipe bili najbrojniji sudionici, a s osvojenim medaljama postali i najuspješniji klub Prvenstva Hrvatske.





Nakon povratka i kratkog odmora, najbolji optimisti Galeba – Ema Grabar, Juraj Lencović i Matteo Matković – pod vodstvom trenera reprezentacije Daria Klibe putuju u Monte Carlo, gdje ih očekuje nastup na Europskom prvenstvu u ekipnom jedrenju. Četvrta članica ekipe Hrvatske bit će Vita Erceg iz Jedriličarskog kluba Osco iz Opatije.