Festival koji osmišljavaju djeca

Stotine malih Riječanki i Riječana zajedno s obiteljima zabavljalo se na Plesnom zbirkusu

P. N.

Foto Marin Ćuk-Vurnek

Foto Marin Ćuk-Vurnek

Manifestaciju je otvorilo prikazivanje predstave u nastajanju „Vrana bez gnijezda“ Petre Najman i Ivana Svaguše Svaiga



 


 


Prošli je vikend u Rijeci održano šesto izdanje Plesnog zbirkusa, festivala koji osmišljavaju i organiziraju djeca, Udruge VMB i Prostor Plus u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Rijeka.




Na predstavama i performansima, za koje se tražilo mjesto više a publiku čak ni lagana kiša nije pokolebala, smijeha i atrakcije nije nedostajalo. Na radionici plesa na svili i cirkuskih vještina, okupljena djeca mogla su isprobati loptice do diabola, kineske tanjuriće, svilene maramice, hodanje po užetu i ples na svili.

Foto galerija: Plesni zbirkus za djecu u Rijeci Foto: Marin Ćuk-Vurnek



Manifestaciju je otvorilo prikazivanje predstave u nastajanju „Vrana bez gnijezda“ Petre Najman i Ivana Svaguše Svaiga. Autori su prvi put izveli dio predstave koja je još u procesu nastajanja,  a na njoj nastavljaju raditi i dalje u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže sufinancirane sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba. Cirkuska rezidencijalna mreža dio je programskih aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme. Njihova predstava dio je istoimenog umjetničkog projekta u sklopu kojeg je u Dječjoj kući postavljena izložba originalnih ilustracija izrađenih u tehnici akvarela, kao i skice u olovci koje su prethodile finalnoj verziji ilustracija slikovnice „Vrana bez gnijezda“ koju su zbirkusanti i zbirkusantice mogle prolistati, kupiti i ponijeti kući. Izložbu možete pogledati do 24. listopada u galeriji Dječje kuće.


Publika se oduševila vještinom i atraktivnošću mladih akrobata iz SvilArt ansambla koji ujedinjuju zračne vještine, suvremeni cirkus i scenski pokret. Nedjeljno jutro otvorili su Andrej Tomše i Luka Piletič, koji čine klaunovski Duo Slavica. Publiku je odnos između dvojice klaunova iz predstave „Dobro jutro“ nasmijao do suza, a djeca su se rado uključila u predstavu. Sve je razveselio gost iznenađenja Emilio The Balancer sa svojim „The Dangerous Showom“. Smijeha nije nedostajalo ni na predstavi „El Crick“ koja je zatvorila Plesni zbirkus. Diana Fureš i Aleksandar Đikić iz Loop cirkusa oduševili su publiku svojom zabavljačkom vještinom te prenijeli poruku da je zajednička suradnja ipak ključ uspjeha.


Festival Plesni zbirkus organiziraju djeca, Udruge VMB i Prostor Plus u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Rijeka. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija RH, Odjel za kulturu Grada Rijeke, ACI d.d., Cirkuska rezidencijalna mreža koju sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba. Podršku realizaciji Plesnog zbirkusa pružaju Dječja kuća i SU Molekula.