Tiskovna konferencija

Gospićko-senjska biskupija od danas ima novog biskupa – Marka Medu

Marin Smolčić



 


U biskupijskom ordinarijatu održana je danas konferencija za novinare tijekom koje je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup  Giorgio Lingua objavio informaciju po kojoj je papa Franjo za trećeg po redu gospićko-senjskog biskupa imenovao don Marka Medu (46), svećenika s vrlo bogatom biografijom.


„Novi biskup dolazi s mjesta generalnog vikara vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj. Don Marko Medo je bio župnik u Ogulinu, a rođen je u banjalučkoj biskupiji. Bio je sjemeništarac u redu sjemeništaraca trećoredaca. U Rimu je stekao magisterij iz pastoralne teologije. Za svećenika je zaređen 1998. godine u zagrebačkoj prvostolnici. Nakon toga je obnašao mnoge odgovorne dužnosti, kako u pastoralu tako i u odgoju provincije franjevaca trećoredaca.




Godine 2011. preuzeo je dužnost vojnog kapelana, a nakon toga je poslan u misiju u Afganistanu pri hrvatskom vojnom kontigentu“, rekao je apostolski nuncij Giorgio Lingua ističući kako je riječ o iznimno obrazovanom i Crkvi posvećenog svećenika. Ovim podacima se pridružio senjski župnik dr. Richard Pavlić, dijacezanski upravitelj od dana kada je prethodni biskup mons. Zdenko Križić  imenovan splitsko-makarskim biskupom.


„Novog biskupa nestrpljivo očekujemo otvorenih srca. Mons. Marko Medo bit će naš treći biskup, a drugi kao biskup redovnik. Iako nam dolazi iz vojnog ordinarijata novi biskup zasigurno baštini karizmu reda  franjevaca trećoredaca glagoljaša. Dobro  nam došao“, istaknuo je dr. Richard Pavlić. Riječi molitve predvodio je biskupijski kancelar preč. Mišel Grgurić, uz nekolicinu svećenika ove Biskupije.