NATJECANJA

Mršavi ulovi nisu zasjenili feštu. Na vagu je došlo 6219 grama liganja, ali se ipak feštalo do zore

Boris Bulić

Premda su apetiti bili veliki, liganja je bilo manje od očekivanog, a što naravno nije nimalo utjecalo na dobro raspoloženje svih sudionika. A kad su se barke našle u portu ulov je predalo tek 25 ekipa dok su preostale ekipe ostale čistih skosavica i praznih vrećica.



U Banju je u subotu 5. listopada, u organizaciji ŠRD Škrpina – Banj održan X kup svetog Kuzme i Damjana, tradicionalno natjecanje u lovu liganja iz brodice.


Propozicije natjecanja su bile jednostavne. Lov je bio ekipni, a ekipu su činila maksimalno tri natjecatelja tako da su u moru smjela biti istovremeno najviše tri pribora.





Lovilo se od 17:00 do 20:00 neposredno ispred Banja, a ulov se predavao do 20:30 sati.


Bodovale su i lignje i sipe i to po sistemu jedan gram – jedan bod.



Tako je zaključno u 16:30 sati bila prijavljena ukupno 41 ekipa pa su natjecatelji u 17:00 na startni zvuk crkvenog zvona i upaljenih baklji krenule prema svojim pozicijama.



I premda su apetiti bili veliki, liganja je bilo manje od očekivanog, a što naravno nije nimalo utjecalo na dobro raspoloženje svih sudionika.



I dok su natjecatelji pokušavali prevariti lignje u svojim barkama, na obali su vrijedni kuhari pripremali brojna jela, od srdela, preko roštiljskih mesnih delicija do liganja u fritezama i na žaru.



A onda su se u 20:00 opet oglasila crkvena zvona i upalile baklje što je označilo kraj natjecanja. Barke su se vrlo brzo našle u portu, no ulov je predalo tek 25 ekipa dok su preostale ekipe ostale čistih skosavica i praznih vrećica.


Tako je na kraju ispalo da se u ovom lovu uspjelo uloviti 6219 grama liganja.


Plasmanske liste nije bilo teško složiti pa je treće mjesto s 812 grama ulovljenih liganja pripalo Anti Fuzulu i Darku Kapitanoviću koji su uz medalje dobili i poklon paket DTD-a.


Drugo mjesto sa 814 grama ulovljenih liganja je pripalo ekipi u sastavu Vjeko Mazić, Roko Gobin i Danijel Dunatov koji su također uz medalje dobili i poklon paket DTD-a, dok su prvo mjesto s 1219 grama liganja osvojili Mate Vidov, Pero Vidov i Marijana Vidov.


Oni su kao pobjednici ovog natjecanja nagrađeni poklon paketom DTD-a, peharom i medaljama.


A drugoplasirani Roko Gobin je osvojio i prijelazni pehar ‘Bruna Kačeva’ za najtežu lignju tešku 728 grama.


Nagrađen je i David Penjalov kao najmlađi natjecatelj koji je sa svojih 6 godina ravnopravno s odraslima odlovio cijelo natjecanje.


Također je nagrađen i devedesetogodišnji Slavko Vidov kao najstariji sudionnik na ovom kupu, kao i najslabije plasirane ekipe koje su dobile utješne nagrade.



A nakon dodjele priznanja i nagrada uslijedila je fešta uz druženje začinjeno pjesmom i plesom natjecatelja i brojnih gostiju i mještana koje se produžilo do sitnih sati, dobrano iza ponoći, nakon čega su se i oni najuporniji razišli uz obećanje da se vide ako ne već na jutarnjoj kavi, a onda sigurno iduće godine na sljedećoj banjskoj lignjadi.


 


Poredak:


1 – Mate Vidov, Pero Vidov i Marijan Vidov – 460 grama


2 – Vjeko Mazić, Roko Gobin i Danijel Dunatov – 814 grama


3 – Ante Fuzul i Darko Kapitanović – 812 grama


Najteža lignja (728 grama) – Šime Pedišić


Najmlađi natjecatelj – 6 godina – David Penjalov


Najstariji natjecatelj – 90 godina – Slavko Vidov