Promašena investicija

Pet godina kasnije. Sa skijaških skakaonica K-8 i K-15 u Delnicama nitko još nije skočio, a pitanje je i hoće li

Marinko Krmpotić

Tim objektima treba ili dati neki novi smisao, ili ih zatvoriti. Trošiti društveni novac na održavanje objekata koji ničemu ne služe potpuno je pogrešno, rekao je Davorin Klobučar



DELNICE – Punih je pet godina prošlo od trenutka kad je priređeno svečano otvaranje malih delničkih skijaških skakaonica izgrađenih uz financijsku potporu PGŽ-a neposredno uz delnički nogometni stadion. Nažalost, od tog trenutka pa do danas na tim objektima nije održano niti jedno jedino skijaško skakačko natjecanje, nije osnovan skijaško-skakački klub, nije iskazan bilo kakav interes iz drugih država za korištenjem ovih skakaonica… Jednostavno, skakaonice K-8 i K-15 danas su ono na što su mnogi tada upozoravali, potpuno nepotreban projekt koji nema svoj smisao ni svrhu.


Odbijenice


Upravo stoga nakon petogodišnjeg potpunog nerada o sadašnjosti i budućnosti tih, za sada potpuno bespotrebnih objekata, raspravljalo se na sjednici Odbora za sport sa čijim nas je zaključcima upoznao Davorin Klobučar, predsjednik tog tijela koje djeluje u okviru Gradskog vijeća Grada Delnica čiji je Klobučar član.


– Na dnevni red sjednice Odbora stavili smo pitanje sudbine tih skijaških skakaonica. Predložili smo da se Ski klubu »Goranin« ponudi osnivanje sekcije skijaških skokova pri čemu bi potpuno financiranje rada te sekcije u cijelosti pokrio Ski savez PGŽ-a, a to znači da Ski klub »Goranin« ne bi imao nikakvih dodatnih troškova. No, govoreći u ime delničkog Ski kluba »Goranin« predsjednik Dragan Naglić tu je mogućnost u potpunosti odbio jer, po njegovim riječima, već i sada imaju veliki broj aktivnosti.


Pokušaj




Druga mogućnost bila je osnivanje novog kluba, ali je tu mogućnist odbio i predsjednik Zajednice sportova Grada Delnice Goran Rački, kao i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić. Na sve to reagirao je Darko Štimac, tajnik Ski saveza PGŽ-a, predloživši da se ipak još jednom pokuša i to na taj način da će on kao predstavnik Saveza stupiti u kontakt s predstavnicima slovenskog Skijaško-skakačkog saveza te pokušati dogovoriti demonstraciju skijaških skokova za delničke i goranske osnovce, čime bi se prvi put javnosti predstavile skakaonice, a možda bi bila stvorena i skupina mladih koji bi se bavili ovim sportom. Ukoliko bi do toga došlo, onda bi se razmišljati moglo o angažiranju slovenskih stručnjaka koji bi educirali naše mlade skijaše skakače.


– Kao predsjednik Odbora za sport i čovjek koji želi napredak delničkog sporta volio bih da se to dogodi jer je stanje sad takvo da ne znam kojeg smisla ima održavati objekte koji ničemu ne služe. Troškovi održavanja su veliki, objekt propada, plastika je već oštećena, drvene poplate i ograde su uništene. Tim objektima, po mom sudu, treba ili dati neki novi smisao, ili ih zatvoriti i prestati u njih ulagati. Trošiti društveni novac na održavanje objekata koji ničemu ne služe potpuno je pogrešno, zaključio je Klobučar.


Nelogičnosti


Razlozi zbog kojih Skijaški klub »Goranin« ne želi osnivanje skijaško-skakačke sekcije su jasni i logični, rekao nam je čelni čovjek SK »Goranin« Dragan Naglić.


– Trenutačno djelujemo kroz rad sa skijašima trkačima i biatloncima. Nažalost, djece je sve manje pa nam je sve teže i teže pronaći dovoljan broj mladih za te sportove. Ići uz takvo stanje u osnivanje još jedne sekcije po meni je besmisleno jer za taj sport nismo stručno osposobljeni i nemamo za njega mogućnosti. Također mi je nejasno zašto se planira i želi ulagati u sport koji uopće i ne postoji, a u sportove koji postoje ne ulaže se dovoljno, rekao je Dragan Naglić.


Deficit


Dodatno pojašnjavajući inicijativu o predstavljanju skijaških skokova mladim Goranima Darko Štimac ističe kako će se to dogoditi najvjerojatnije tek na proljeće naredne godine. – Vjerujem da ćemo sa Slovencima uspjeti dogovoriti održavanje nekoliko treninga njihovih mladih skakača. Može li to biti početak nečeg novog, vidjet ćemo. Stanje je sad takvo da nemamo stručne ljude koji bi se bavili treniranjem skijaša skakača, ne postoje ni oni koji su zainteresirani za edukaciju u tom smjeru, a nemamo ni skakača. Možemo li to promijeniti i krenuti u pozitivnom smjeru, vidjet ćemo, rekao je Štimac.