Crikvenica

Ekskluzivna večera u sklopu Mjeseca plave ribe: “Plavuša, bila žena, ili riba, e, ta oduvijek plijeni pažnju”

Robert Šimonović

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Plava riba je hranila mnoge obitelji u vrijeme kad je Crikvenica bila ribarsko mjesto, stoga nismo dozvolili njezino zapostavljanje i prije 12 godina smo osmislili Mjesec plave ribe, kaže Marijana Biondić, direktorica TZ-a Crikvenica



CRIKVENICA – Ona zbori. Tiho kao kad šapuće more i kaže: »Nemoj više misliti na mene.« I kaže: »Zaboravi, zaboravi.« Ali kako ne misliti i zaboraviti na plavu ribu kad je toliko ukusna, zdrava, a pritom i dostupna, da ne kažemo – jeftina. Pa još kad dobaci vinu: »Ljubi me, poljubi me… i nemoj nikad stati, ne idi, ne idi od mene…« Ufff, pa tko bi joj odolio? Njoj – plavoj ribi, ali i njemu – vinu. Jer, dobro je poznato da se riba sljubljuje s vinom kao muškarac sa ženom u zanosu prve bračne noći, stoga u ovu ljubavnu priču nije teško povjerovati. A budući da znamo kako ljubav ide kroz želudac, ne samo da je u ovu ljubavnu priču lako povjerovati, već je moguće, postavši njenim dijelom, i sam se zaljubiti…


Uparivanje specijaliteta


Mjesto radnje ove ljubavne štorije novi je restoran hotela Esplanade u Crikvenici – restoran Lemoon. Vrijeme radnje je ekskluzivna večer(a), i to ona za trajanja Mjeseca plave ribe. Riječ je o manifestaciji koja se na Rivijeri Crikvenica ove godine održava po 12. put, i to od 20. rujna do 20. listopada, a oslanja se na ribarsku prošlost i tradiciju crikveničkog kraja. Posjetitelja je dovoljno, biranu glazbu izvodi Coffee Shop Acoustic, a sommelierka Lucija Matijević uparuje specijalitete od plave ribe s vinskim specijalitetima. Pršut od tune ljubi pjenušac San Marino iz Pavlomira. Pate od dimljenog lososa na kruhu od cjelovitog zrna više ljubi rose od pjenušca, također onaj iz Vinske kuće Pavlomir. Lucija otkriva: »Riječ je o roseu koji je lani proglašen najboljim na svijetu!« Slijedi žlahtina Pavlomir, ali i Cezar salata s mariniranim i slanim inćunima. File skuše na žaru u kombinaciji s humusom, slanutkom i zelenim pestom savršeno se stopio sa sauvignonom plešivičke vinarije Korak. Sabljarka u konfiju plus palenta va meko, mrkva Julienne i istarski Clemente Blanc vinarije Damjanić. Zatim jadranska tuna, mladi špinat, mascarpone, tikvice na žaru i cabernet sauvignon iz Pavlomira. Za kraj Frankopanska torta po tradicionalnoj recepturi i još jedno vino iz novljanske vinarije – muškat žuti. Mamma mia, che bellezza! Čarolija! Mljac! Dolazimo do Lucije i pitamo ju kako je to biti žena u vinskom svijetu kojim dominiraju muškarci.


Foto Milan

Foto Milan Đekić


– Vrlo izazovno! Malo nas je, ali smo zato jako ujedinjenje. A kako vrijeme prolazi sve se više pokazuje kako mi žene imamo jako istančane mirisne i okusne pupoljke, možda čak i malo više od muškaraca, odgovara vesela Luce.




Lucija Matijević sommelierka je treće razine, što znači da je riječ o posljednjem stupnju obrazovanja sommeliera, ali ne i zadnjem. Jer, kako kaže Lucija, ono nikada ne staje.


– Svaki dan učimo i nema kraja novim znanjima. Iako je riječ o posljednjem stupnju formalnog obrazovanja sommeliera u Hrvatskoj i svijetu, tek nakon toga počinje svakodnevno kušanje, učenje, čitanje… A ono što je zajedničko svima nama sommelierima jest znatiželja i ljubav prema tome što radimo, kaže Matijević.


Kako se naša sugovornica zaljubila u čarobne vinske kapi?


Foto Milan Đekić


– Zaslužna je obitelj, a nakon toga i moje društvo koje se uvijek složi oko dobre boce vina, vrhunske glazbe i ukusne hrane. Hrana i vino jedan su divan i nerazdvojan par, nema ljepšeg od toga, reći će naša sommelierka.


Lucija je ambasadorica kvarnerskih vina, a ističe vrhunsku sinergiju među svim kvarnerskim vinarima okupljenima oko udruge Kvarner Wines.


– Moram spomenuti Žarka Stilina koji je ujedinio desetak vinara iz naše regije i napravio jednu odličnu priču, zaključuje Matijević.


Nepromijenjena namirnica


Upoznajemo i glavnog kuhara Tomislava Cara. Utvrđujemo da je plavu ribu dobro jesti jer je zdrava, dostupna i jeftina. Tomislav će dodati: »Plava riba je i afrodizijak.« Kako kaže, nedovoljno je zastupljena na jelovnicima hrvatskih ugostiteljskih objekata, ali se takva situacija u Crikvenici s godinama mijenja u pozitivnom smjeru.


– Najzastupljenija riba u hrvatskim restoranima je losos. Bio bih jako sretan kad bi to bila srdela ili inćun. Puno je kvalitetnija namirnica. Plava riba za razliku od bijele ribe nema riblji mjehur, što znači da ne može stati, odnosno da je uvijek u pokretu. Ne zadržava se na morskom dnu pa je i čišća. Plava riba je jedna od rijetkih namirnica koja je ostala nepromijenjena kroz sve ove godine, od starih vremena do danas, ističe šef kuhinje.


Foto Milan Đekić


A što kaže direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić, kako je zadovoljna dosadašnjim tijekom ovogodišnjeg Mjeseca plave ribe.


– Sve je proteklo iznimno dobro i mogu reći da je Mjesec plave ribe nadmašio naša očekivanja, što nije bilo lako budući da je i lani ova manifestacija bila izrazito uspješna. Odličnu posjećenost imali smo kroz tri dana otvaranja manifestacije na glavnom trgu, a ove smo godine uveli i novo događanje pod nazivom »Crikvenica Food & Wine Walk«. U startu smo bili ambiciozni i planirali prodati 200 ulaznica, da bi na kraju manifestaciju posjetilo čak 250 ljudi. Ono što posebno veseli su reakcije posjetitelja koje su izrazito pozitivne, kaže Biondić.


Autentično i autohtono


Zašto baš Mjesec plave ribe?


– Plava riba je važna za Crikvenicu jer je bila hraniteljica nekadašnjih crikveničkih obitelji, u doba kad je Crikvenica bila ribarsko mjesto. Godinama je nepravedno bila zapostavljena na jelovnicima naših ugostiteljskih objekata i zato smo prije 12 godina krenuli poticati naše ugostitelje da ju vrate na jelovnike u razdoblju cijele godine te posebno ističu kao autohtonu namirnicu važnu za ovaj kraj. Polagano se razvijala ta priča, nije odmah imala dobar odaziv kod ugostitelja, ali u posljednje tri godine stvari su »legle« na svoje mjesto. Svi ugostitelji uključeni u ovaj projekt kažu da ljudi sve više traže plavu ribu. Ljude zanima ova namirnica i zato se trebamo odmicati od nekih klišeja i specijaliteta koji to ustvari nisu. Treba ponuditi ono autentično i autohtono jer je to zapravo ono što ljudi vole, žele i očekuju od destinacije, zaključuje Biondić.


Suradnjom s TZG-om Crikvenice i odrađenom večerom u restoranu hotela Esplanade zadovoljna je i direktorica hotela Melani Masatović.


– Večera je definitivno bila uspješna, odaziv je bio odličan. Naš hotel već godinama sudjeluje u projektu vezanom uz plavu ribu i nadam se da ćemo nastaviti slijediti ovu tradiciju i odličnu suradnju koju imamo s TZG-om Crikvenice, kazala je Masatović.