Liga nacija

Slatke brige Zlatka Dalića uoči današnjeg okupljanja Vatrenih, forma igrača nudi optimizam

Davor Petrović

Zlatko Dalić/Foto V. KARUZA

Zlatko Dalić/Foto V. KARUZA

Teško je sjetiti se kada je bilo koji izbornik Hrvatske imao situaciju koja izgleda toliko obećavajuće i s tako velikim brojem igrača u sjajnoj formi, i to u prilično važnom natjecateljskom razdoblju



 ZAGREB  Samo Zlatko Dalić zna je li se nadao da će današnje okupljanje reprezentacije za utakmice Lige nacija dočekati s tako velikim brojem igrača u sjajnoj formi. Zapravo, teško je sjetiti se kada je bilo koji izbornik Hrvatske imao situaciju koja izgleda toliko obećavajuće, i to u prilično važnom natjecateljskom razdoblju.


Naime, Dalića i njegove štićenike 12. i 15. listopada očekuju dvije ključne utakmice novog ciklusa Lige nacija, sa Škotskom u Zagrebu i Poljskom u Varšavi. Budući da je UEFA od ove sezone promijenila propozicije natjecanja, dodavši još jedno kolo u nokaut fazu, skupinu prolaze dvije prvoplasirane reprezentacije, a Hrvatska bi napravila krupan korak prema tom cilju ako uspješno apsolvira spomenuta sučeljavanja trećeg i četvrtoga kola.


Prema tome, aktualna forma igrača ima veliku težinu u ovome trenutku jer Poljska također igra s Portugalom u Varšavi. Ako ta utakmica završi pobjedom gostiju, a Hrvatska u istom terminu svlada Škotsku na stadionu Maksimir, 15. listopada Daliću bi mogao donijeti olakšanje. Naravno, i tada bi se rasplet najecanja po skupinama odigrao u preostala dva kola, koja su na rasporedu 15. i 18. studenoga, ali pozitivan rezultat iz Varšave donio bi bod(ove) i bolji međusobni omjer s Poljacima.




Kada je forma u pitanju, red je krenuti od kapetana. Luka Modrić je prije nešto manje od mjesec dana proslavio zadnji rođendan s brojem tri na mjestu desetica, ali sve ukazuje na to da ne osjeća teret godina, poput većine svojih vršnjaka koji su nekada igrali nogomet na profesionalnoj razini.


Raskoš


Njegove izvedbe u zadnje vrijeme izazivaju divljenje španjolskih medija i navijača Reala, iako mu Carlo Ancelotti više ne daje minutažu kao nekada. Zapravo, Modrić oduševljava sve ljubitelje nogometa, bez obzira na klupsku pripadnost, jer njegova rješenja na terenu teško mogu nekoga ostaviti ravnodušnim.


Zatim, fenomenalnu razinu forme drži i Dominik Livaković kojem turski mediji predviđaju da bi mogao postati klupska legenda Fenerbahčea, a Jose Mourinho ga vrlo često hvali. Štoviše, njegovo ime se sve češće povezuje s transferom u neki jači europski klub. Tako su, na primjer, talijanski mediji prošlog tjedna ponudili tezu da Napoli neće ponuditi novi ugovor Alexu Meretu jer želi dovesti Livakovića pod svaku cijenu.


Prošle subote je svu svoju raskoš demonstrirao Mateo Kovačić u domaćem ogledu Manchester Cityja s Fulhamom, kao strijelac dvaju golova (3:2). Kada je u ljeto 2023. godine Stamford Bridge zamijenio Etihadom, mnogi su mu predviđali učestalo glancanje klupe za pričuve, tvrdeći da neće moći pratiti zahtjeve koje nose nogometne ideje Pepa Guardiole. Međutim, Kovačić je prošle sezone imao sasvim solidnu minutažu u dresu Građana, a sada pruža sve zapaženije partije, poput ove protiv Fulhama, nakon koje je proglašen igračem utakmice.


Isto vrijedi i za Joška Gvardiola. Doduše, u njega nitko nije sumnjao, ali rijetki su očekivali da će tako brzo postati jedan od važnijih kotačića u Guardiolinom nogometnom stroju. Gvardiol je nedavno postao najučinkoviti igrač Premier lige, kada su u pitanju golovi i asistencije, a njegove obrambene kvalitete nikada nisu bile upitne, iako ga vrlo zahtjevni i podjednako zajedljivi otočki mediji tu i tamo znaju prozvati. Jednostavno, takav im je stil. Guardiola ga pak hvali, uz napomenu da ima prostora za poboljšanja u igranju obrane na širokom prostoru.


Mladi igrači


Što se tiče mladih igrača, izborniku dodatni razlog za stanje koje se u nogometu slikovito naziva slatkim brigama donose Martin Baturina i Petar Sučić. Ta dvojica mlađahnih veznjaka iz Maksimirske 128 bili su strijelci i najistaknutiji igrači Dinamovog remija s Monacom u Ligi prvaka (2:2), s time da je njihovo izdanje dosegnulo vrhunsku razinu. Osim toga, Petrov rođak Luka Sučić proglašen je najkorisnim igračem Real Sociedada u rujnu.


Zatim, baš kao što kaže popularna navijačka pjesma, Dalić ima i forove što daju golove. U zadnja dva kola La Lige Ante Budimir je u trima navratima bio strijelac, s time da je prije devet dana zabio dva komada Barceloni u velikoj pobjedi Osasune u Pamploni (4:2). Prošle subote je pak poentirao za remi na gostovanju kod Getafea (1:1). Iza Igora Matanovića su prvi gol i asistencija u dresu Eintrachta, a Bruno Petković je od dolaska Nenada Bjelice u Maksimirsku 128 konačno počeo pokazivati kvalitativni pomak.


Većina igrača kojima je Dalić uputio poziv za utakmice sa Škotskom u Zagrebu i Poljskom u Varšavi iza sebe ima vrlo dobar rujan i početak listopada. Stoga nije na odmet još jednom ponoviti da takva situacija nije toliko česta. Uostalom, dovoljno je sjetiti se nekih akcija u zadnjih godinu dana, kada je izbornik ionako kratko pripremno razdoblje morao koristiti za podizanje igrača. Današnje stanje definitivno nudi puno razloga za optimizam, i to uoči dvije iznimno važne utakmice Lige nacija.