Vremenska prognoza

Pred nama je još jedan promjenjiv tjedan. Dobra je vijest da će ipak biti malo toplije

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Povremene mjestimične kiše na Jadranu i mjestimice uz njega bit će već u utorak, a u sjevernijim krajevima uglavnom od srijede do petka



Ponedjeljak većinom suh, sunčan i topliji, uz jačanje južine. No, ujutro svjež, često uz maglu, ponegdje pri tlu moguć i slab mraz, osobito po gorskim kotlinama. Od utorka ponovno nestabilnije, ali i toplije, uz povremeno umjeren, pa i jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu gdjekad i jače jugo. Povremene mjestimične kiše na Jadranu i mjestimice uz njega bit će već u utorak, a u sjevernijim krajevima uglavnom od srijede do petka, piše HRT.


Magla pa sunce


“U ponedjeljak ujutro će na istoku Hrvatske biti svježe, često maglovito, a potom sunčano. Vjetar slab, poslijepodne mjestimice umjeren jugozapadni uz najvišu temperaturu oko 21 °C.


Podjednaka najviša temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano. Ujutro mjestimice magla i temperatura od 5 do 8 °C, a zatim će zapuhati većinom umjeren jugozapadnjak.




Na zapadu zemlje djelomice sunčano, pri čemu samo mjestimice na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru oblačnije, lokalno moguća slaba kiša ili rosulja. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i jugo, koje će potkraj dana jačati. More mirno i malo valovito, od sredine dana u jačanju na umjereno valovito. Temperatura u unutrašnjosti ujutro niža od nedjeljne, a danju malo viša. No, uz more bez bitne promjene.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblako. Uz slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar more će biti mirno i malo valovito. Moguća je i sumaglica, a po kotlinama Dalmatinske zagore, kao i u Lici – i magla. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 20 do 24 °C.


I na krajnjem jugu Hrvatske podjednako toplo te većinom sunčano, uz vjetar uglavnom slab promjenjiva smjera. More mirno do malo valovito.”


Kiša u srijedu


“U utorak i četvrtak na kopnu djelomice sunčano, pa i sunčanije, a uz više oblaka ponegdje kiša, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj. U prvom dijelu srijede prolazno naoblačenje s kišom. pa i u obliku pljuskova, premjestit će se preko središnjih i istočnih krajeva. Puhat će umjeren, osobito u gorju i jak jugozapadni i južni vjetar, a u utorak na istoku prolazno jugoistočni. Od utorka još malo toplije.


Na Jadranu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, mjestimiče kiše bit će osobito na sjevernom Jadranu. Uz jače naoblačenje u noći na srijedu i u srijedu do sredine dana kiše i grmljavine bit će i u Dalmaciji, a lokalno su vjerojatni i obilniji pljuskovi. Puhat će većinom jako jugo, u srijedu prolazno okrenuti na jugozapadnjak. Dnevna temperatura podjednaka kao u ponedjeljak, a jutarnja.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.