Esmail Qaani

Zapovjednik iranske vojno-obavještajne službe ubijen u Bejrutu? Nema mu traga od prošlog tjedna

Hina

Reuters

Reuters

Sjedinjene Države su ubile njegovog prethodnika Qassema Soleimanija u napadu dronom u Bagdadu 2020.



Esmail Qaani, zapovjednik iranskih snaga Quds koji je otputovao u Libanon nakon ubojstva čelnika Hezbolaha Sayyeda Hassana Nasrallaha, nije se oglasio od prošlotjednih napada na Beirut, rekla su u nedjelju dva visoka iranska sigurnosna dužnosnika.


Jedan od dužnosnika rekao je da je Qaani bio u južnom predgrađu Beiruta tijekom napada koji je navodno bio usmjeren na visokog dužnosnika Hezbolaha Hashema Safieddinea, ali da se nije sastajao s njim.


Safieddine se smatra vjerojatnim nasljednikom Nasrallaha koji je ubijen u izraelskom napadu 27. rujna.




Iranski dužnosnik rekao je da Iran i Hezbolah nisu uspjeli kontaktirati Qaanija, šefa inozemne vojno-obavještajne službe Iranske revolucionarne garde ili snaga Quds. Sjedinjene Države su ubile njegovog prethodnika Qassema Soleimanija u napadu dronom u Bagdadu 2020. godine.


Snage Quds, prekomorski ogranak Iranske revolucionarne garde, nadziru odnose s militantnim saveznicima Teherana diljem Bliskog istoka, poput Hezbolaha.


Zapovjednik Iranske revolucionarne garde, brigadni general Abbas Nilforoushan, ubijen je s Nasrallahom u njegovom bunkeru kada su ga 27. rujna pogodile izraelske bombe.