Biciklizam

Amerikanac Brandon McNulty pobjednik CRO Racea! “Utrka je sjajna, ali nismo imali sreće s vremenskim uvjetima”

Zlatko Horvat

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL



ZAGREB – Izraelac Oded Kogut (Israel – Premier Tech) pobjednik je posljednje, šeste etape CRO Racea, dok je pobjednik devetog izdanja utrke Amerikanac Brandon McNulty (UAE Emirates). Kogut je slavio u sprintu, prestigavši u posljednjim metrima dvojac iz momčadi Uno-X Mobility, pobjednika dviju etapa ovogodišnjeg CRO Racea Norvežanina Alexandera Kristoffa i Torda Gudmestada. Za Koguta to je četvrta pobjeda u karijeri, ujedno i najvrjednija.


– Ovo mi je posljednja utrka sezone i presretan sam što je završila pobjedom u ukupnom poretku uz veliku pomoć moje momčadi. Za nas je to bio uspješan tjedan – kaže Brandon McNulty. – Utrka? Obično je utrka sjajna, bila je takva i ova, ali nismo imali baš sreće s vremenskim uvjetima.


Brandon McNulty je za osam sekundi nadmašio Danca Tobiasa Lunda Andresena (dsm-firmenich PostNL), dok je treće mjesto u ukupnom redoslijedu zauzeo Britanac Fred Wright (Bahrein Victorious) s 27 sekundi slabijim vremenom.


Lov na bonuse




Mladi Tobias Lund Andresen, 22-godišnji Danac, zaradio je tri sekunde bonusa na prolaznom cilju Sveta Nedelja, na trećem kolikometru etape. Značilo je to da je njegov zaostatak za crvenom majicom Brendonom McNultyjem smanjen na 11 sekundi.


Ubrzo su se u bijeg upustili Nizozemac Casper van der Woude, Slovak Matthias Schwarzbacher, Poljak Konrad Czabok i Britanac Charles Paige. Nakon desetak kilometara između njih i petolona bio je Viktor Potočki, ali nije im se uspio priključiti.


Andresenova momčad dsm-firmenich PostNL vukla je peloton prema Zagrebu, smanjujući zaostatak za bjeguncima, koji su uhvaćeni prije ulaska u krug 18 kilometara prije cilja. Cilje bio dovući Andresena u dobru poziciju za novi sprint, postavljen na drugom prolazu kroz cilj na 148. kilometru. To im je i uspjelo, a Andresen je odradio ostalo pa je s nove tri sekunde bonusa smanjio virtualni zaostatak na osam sekundi. Trebala mu je i etapna pobjeda za trijumf, koja je nosila deset sekundi bonusa, ali više nije bilo snage, a previše je bilo dobrih sprintera da bi u tome uspio… Na kraju je Kogut bio prebrz za sve.


Posebna pobjeda


– Ova pobjeda je posebna za mene i puno mi znače. Poslije svega što moja zemlja, obitelj i prijatelji prolaze… Svakih nekoliko smo sati u skloništima – rekao je Izraelac Oded Kogut.


Za utjehu Andresenu ostaje drugo mjesto u ukupnom poretku, bijela majica najboljeg mladog vozača i plava majica najboljeg po bodovima u sprintevima. Zelena majica najboljeg penjača pripala je Nizozemcu Axelu van der Tuuku (Metec – SOLARWATT p/b Mantel).


Najbolji od hrvatskih vozača Fran Miholjević (Bahrein Victorious) zaključio je utrku na 24. mjestu generalnog poretka, četvrtom među mladim vozačima, odradivši velik posao zasvoju momčad. Osamnaesti je među mladim vozačima Zadranin Nicolas Gojković (Adria Mobil), a najmlađi među suionicima, Rabljanin Ian Peran, bio je pretposljednji među onima koji su došli do cilja šeste etape u Zagrebu. No, za njega je ovo bila velika škola.