Bezvremenska elegancija

Izgrađen za putnike Orient Expressa. Najpoznatiji hotel u Zagrebu iduće godine obilježava stoljeće rada

Sandy Uran

Veliki broj putnika stizao je u Zagreb poznatim Orient Expressom, te se izgradnja novog, luksuznog hotela nametnula kao prioritet



Za radnju u kriminalističkom romanu »Umorstvo u Orient Expressu« iz pera Agathe Christie, činjenica da je umorstvo otkriveno u Vinkovcima nije zanemariva. Vrijedi pročitati popularni naslov prema kojem su snimljene tv serije i filmovi, a mi ćemo podsjetiti da se u pisanom djelu navodi kako je vlak, luksuzni Orient Express, stao u Vinkovcima te je trebao krenuti u 23.58, ali je zbog snijega kasnio dvadesetak minuta.


Radnja romana, kao što sam naziv ukazuje, odvija se u svjetski poznatom vlaku, koji je svojevremeno prometovao i Zagrebom. U zagrebačkom kazalištu Kerempuh uprizorena je predstava realizirana prema literarnom djelu, »Umorstvo u Orient Expressu«, a osim kazališnog djela ono što povezuje poznati vlak i Zagreb jest hotel Esplanade koji ove godine slavi 99 godina postojanja, dok je detektivska priča objavljena prije 90 godina, davne 1934. godine i nosi potpis kraljice krimića, Agathe Christie, dok je je glavni lik dobro nam znani, pronicljivi privatni istražitelj belgijskog podrijetla Hercule Poirot.


Bezvremenska elegancija


Putnici Orient Expressa bili su imućni građani te pripadnici aristokracije, koji su voljeli putovati vlakom čiji su vagoni bili luksuzno opremljeni. Objedovalo se u vagonu restoranu iz finih porculanskih tanjura, sa srebrnim priborom, a fina vina i pjenušac serviralo se u kristalnim čašama. Dakako, bogat je bio i meni. Upravo su bogati putnici i bili razlog gradnje poznatog hotela Esplanade.





Esplanade je najpoznatiji u Zagrebu i regiji. U njegovoj bezvremenskoj eleganciji može se uživati i danas, pritom se valja podsjetiti zlatne ere ovog hotela koji je davne 1925. godine privukao putnike poznatoga Orient Expressa. Veliki broj putnika stizao je u Zagreb poznatim Orient Expressom, te se izgradnja novog, luksuznog hotela nametnula kao prioritet, istaknuto je u materijalima, iz kojih smo izvojili nekoliko zanimljivosti, između ostalih da je planirano da se hotel izgradi na širokom terenu, u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora – tada jedine poveznice s Europom i ostatkom svijeta.


Godine 1917. raspisan je međunarodni natječaj kojem su pristupili brojni vrsni arhitekti toga vremena, ali je pobijedio Nijemac Otto Rehnig čije je originalne planove preradio Dionis Sunko kojeg danas smatraju arhitektom ovog remek-djela arhitekture Belle Époque. Kao zanimljivost valja istaknuti da mu je dano ime Esplanade, koje u izvornom obliku znači polje.


Razvoj turizma


Gradnja hotela u potpunosti je završena za samo 26 mjeseci te je oko 200 gostiju prisustvovalo svečanom otvaranju. Otvorenje je održano 22. travnja 1925. godine. Među brojnim gostima bili su, kako je zabilježeno, i okružni prefekt, gradonačelnik Zagreba Heinzel, konzuli, bankari, novinari, kao i mnogi drugi renomirani uzvanici. Novine su pisale: »Hotel ima odličnu lokaciju, luksuzan je, sofisticiran, izuzetno ugodan i opremljen zadnjim dostignućima moderne tehnike. Postat će jedan od najpoznatijih međunarodnih hotela. Privatni prostori za pušače, razgovor, glazbu i poslovne sastanke zadovoljavaju sve potrebe poslovnih putnika. Intimna atmosfera nekih od navedenih soba savršeno su mjesto za večeru u dvoje. Velika plesna dvorana uređena jonskim stupovima i skulpturama jako je dojmljiva. Restoran i bistro također su imali odličan raspored.«



Doznajemo i kako je važna uloga hotela Esplanade u razvoju zagrebačkog turizma bila naglašena kao i uloga samog smještanja hotela u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora te je zabilježeno kako je nekoliko dana nakon svečanog otvaranja, hotel otvorio svoja vrata prvim gostima među kojima je bio i gospodin Glück, a kako glück na njemačkom jeziku znači sreća, stvorila se nada da hotelu predstoji svijetla budućnost. Prvi posjetitelji nisu imali nikakvih primjedbi, što ne čudi s obzirom na činjenicu da je hotelsko zdanje imalo 200 soba s toplom i hladnom tekućom vodom, stotinu kupaonica, telefon u svakoj sobi, brojne apartmane, blagovaonicu u kojoj se posluživalo bečke i mađarske kulinarske specijalitete.


Ljubavne priče


Esplanade je također postao i mjesto radnje ljubavnih priča u nekim proznim djelima suvremenih pisaca, ali o tome nekom drugom prilikom, jer ovdje je ipak riječ o priči inspiriranoj detektivskim romanom. Slavni vlak, Orient Express, prometovao je na relaciji Pariz – Venecija – Istanbul, a jedna od postaja bio je i Zagreb. Iz povijesnih zapisa doznaje se kako u hotelu Esplanade nisu odsjedali samo bogati putnici iz Orient Exspressa, već su tijekom minulih desetljeća u njemu odsjedali i brojni onovremenski celebritiji, plemstvo i političari poput kraljice Elizabete II., Nikite Hruščova, Leonida Brežnjeva, Richarda Nixona, Henryja Kissingera, Hansa Dietricha Genschera te glumaca Orsona Wellesa, Yula Brynnera, Jacka Palancea, Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Laurencea Oliviera, Vivien Leigh i brojni drugi. Lista slavnih lica koja su uživala boraveći u legendarnom hotelu je impresivno poduža. Kad je riječ o dizajnu, eleganciji kojom odiše interijer, ono je pandan svjetski poznatom vlaku, Orient Expressu, od kojeg je i krenula priča u kriminalističkom romanu i zbog čijih je putnika, izvornih, i sagrađen hotel Esplande.