Veliko zanimanje

Javnozdravstvena akcija u središtu Rijeke donijela masovni odaziv na lov na »tihog ubojicu«

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – U sklopu kampanje »Lov na tihog ubojicu«, jučer je na Trgu 128. brigade HV-a održana javnozdravstvena akcija na kojoj su građani Rijeke mogli izmjeriti krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi i na taj način dobiti prvu sliku jesu li ih predispozicije i životne navike dovele među onu populaciju koja boluje od arterijske hipertenzije koja je glavni neovisni čimbenik za razvoj kardiovaskularnih bolesti i niza drugih komplikacija. Ovu akciju zajednički su organizirali Grad Rijeka i Hrvatska liga za hipertenziju s glavnim ciljem podizanja svjesnosti kod građana o važnosti prevencije, kao i svih elemenata rizika koji dovode do stanja povišenog krvnog tlaka, kao i posljedica koje ova bolest ima na zdravlje pojedinaca. Osim ovih triju važnih zdravstvenih parametara, građanima su na raspolaganju bile i dijagnostičke vage za mjerenje tjelesne težine, indeksa tjelesne mase, postotka masnog tkiva i mišićne mase, a od stručnjaka su mogli dobiti savjete i dodatne informacije o zdravstvenom stanju i na koji način prevenirati arterijsku hipertenziju.


Sudeći prema broju okupljenih i redovima koji su se stvorili oko punkta na kojem se provodila ova akcija u prijepodnevnim satima, građani Rijeke svjesni su opasnosti koje za sobom povlači ova kronična bolest, samim time i preventivnih pregleda u cilju njezine detekcije. Jer, kao što i sam naziv »tihi ubojica« ukazuje, arterijska hipertenzija često ne pokazuje nikakve simptome, a bolesnici ne osjećaju nikakve promjene sve dok prvi put ne izmjere tlak. U prvih sat vremena održavanja akcije, naime, preventivnu kontrolu već je bilo obavilo oko stotinu građana. Tijekom održavanja ove višesatne akcije, na trgu je bilo organizirano i grupno vježbanje kako bi se još jednom podsjetilo i apeliralo na građane koliko je tjelesna aktivnost važna u očuvanju zdravlja od raznih bolesti, pa tako i od arterijske hipertenzije.


Lovu na »tihog ubojicu« na Trgu 128. brigade HV-a pridružili su se i riječki gradonačelnik Marko Filipović, u pratnji svog zamjenika Gorana Palčevskog i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Karle Mušković.