Na prvom mjestu

7 savjeta za jačanje imuniteta tijekom hladnijeg perioda

Lucija Sučić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Loša prehrana, kronični stres i nedostatak sna, kao i određena medicinska stanja, mogu utjecati na vaš imunološki sustav, koji je osjetljiv tijekom hladnijeg perioda

Imunološki sustav je nešto poput nadzornog sustava u našem tijelu koji je odgovoran za zaštitu od bolesti.


Prvi je u liniji obrana protiv bakterija i klica s kojima se susrećemo svakodnevno, a bolest nastupa kada je imunološki sustav narušen, odnosno oslabljen.


Loša prehrana, kronični stres i nedostatak sna, kao i određena medicinska stanja mogu utjecati na vaš imunološki sustav, koji je pogotovo osjetljiv tijekom hladnijeg perioda.


Donosimo nekoliko savjeta kako ga ojačati i održati u formi kako bi odrađivao svoj zadatak što bolje!


Perite ruke


Većina ljudi ne pere ruke često, a niti pravilno, osobito područja oko noktiju, između prstiju i nadlanice.


Budući da virusi mogu neko vrijeme preživjeti izvan ljudskog tijela i da se možete razboljeti ako se rukujete s bolesnom osobom ili dodirnete površine, a zatim  svoje lice, pranje ruku jedna je od najboljih strategija koje možete upotrijebiti kako biste izbjegli bolest.


Za pranje ruku treba najmanje 20 sekundi. Obavezno koristite toplu vodu i sapun te perite ruke nakon odlaska na WC, te prije i poslije jela. Također, pobrinite se da ih temeljito osušite.



Vlažite dišne puteve i prostorije


Virusima je teže ostati u zraku ako u zraku ima vlage, pa razmislite da uložite u određene proizvode i uređaje ili pak na prirodan način održavate vlagu u vašem domu ili prostoriji u kojoj boravite.


Što se tiče ovlaživanja dišnih puteva, tu može pomoći fiziološka otopina ili sprej s morskom vodom, što će se posebice pokazati praktičnim u grijanim prostorima.



Dovoljno spavajte


Nedostatak sna, kao i loša kvaliteta sna mogu imati utjecaja na vaš imunološki sustav. Citokini su proteini koji se oslobađaju tijekom sna i igraju važnu ulogu u sposobnosti vašeg tijela da se bori protiv infekcija. Stoga, nemojte san stavljati u drugi plan!



Pijte puno vode


Pijenje puno vode pomaže u ispiranju toksina iz tijela i održava sluz u dišnom traktu razrijeđenom. Ako ste prehlađeni, sluz se povećava kako bi se borila protiv infekcije, a održavanje sluzi razrijeđenom može olakšati njeno izbacivanje iz tijela, bilo kroz kašalj ili curenje nosa.



Dobro se hranite


Zdrava, uravnotežena prehrana koja je bogata cjelovitim žitaricama, svježim voćem i povrćem te orašastim plodovima važna je za zdravlje imunološkog sustava.


Velik dio imunološkog sustava nalazi se upravo u probavnom traktu, stoga je ključno održavati crijevnu sluznicu zdravom i funkcionalnom.



Redovita vježbajte


Redovita tjelovježba dobra je za cjelokupno zdravlje, pa tako i za vaš imunološki sustav. Vježbanje potiče protok krvi kao i distribuciju bijelih krvnih stanica po vašem tijelu. Inače, bijela krvna zrnca dio su imunološkog sustava i prva linija obrane tijela. Oni putuju kroz krv i tkiva u potrazi za stranim napadačima poput gljivica, parazita, virusa i bakterija.


Provodite vrijeme vani


Kad god možete, izađite iz ureda ili kuće van na svjež zrak i upijte vitamina D. U zatvorenim prostorima često cirkulira ustajali zrak što je plodno tlo za bakterije, viruse i klice.