I danas popularni

Kako su nam »Prijatelji« postali – prijatelji. 30 je godina od ulaska kultne serije u naše domove

Sanda Milinković, Lucija Sučić

Trideset godina od prve i dvadeset godina od zadnje epizode čini se tako blizu, a tako daleko



Prije trideset godina Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer bili su holivudski glumci u potrazi za ulogama koje će ih lansirati u zvjezdano nebo, a onda su 22. rujna 1994. službeno postali i »Prijatelji«.


Datum se upisao u povijest kao dan kada je gledateljima ispred malih ekrana premijerno prikazana prva epizoda serije »Prijatelji«, a popularnost ovog američkog sitcoma tek mora naći pravu konkurenciju.


Seriju je producirala kompanija Bright/Kauffman/Crane Productions uz pomoć tvrtke Warner Bros. Television, a originalni izvršni producenti serije bili su Kevin S. Bright, Marta Kauffman i David Crane.




Kauffman i Crane su u studenom i prosincu 1993. godine započeli razvijati seriju »Prijatelji« pod naslovom »Insomnia Cafe«. Nakon što su ideju prezentirali Brightu, otišli su u NBC gdje su tadašnjim glavešinama kompanije predstavili premisu serije na sedam stranica, a nakon nekoliko izmjena scenarija i naslova, pilot-epizoda dobila je zeleno svjetlo.



Činjenice koje bi svaki pravi obožavatelj trebao znati

– Nitko od šestorke glumaca nije bio preveliki fan pjesme u špici.


– Prije emitiranja prve epizode serije, svih šestero su otišli na putovanje u Las Vegas, na koje ih je poslao producent serije, rekavši im da će im to biti posljednji put da su na odmoru, a da nisu poznati i slavni.


– Originalno su zamišljeni kao grupa od četvero, dok su Phoebe i Chandler bili zamišljeni kao sporedne uloge. Možete li to zamisliti?


– Identitet lika »ugly naked guy« otkriven je tek 2016. Ako će vam ikada trebati za kviz: Jon Haugen.


– Lisa Kudrow isprva je sugerirala da njen lik umjesto gitare svira bongose. Srećom, to se nije dogodilo pa zato imamo »Little Black Curly Hair«…


– Kauč iz kafića Central Perk prije serije je stajao u nekom podrumu Warner Bros. Studija. Nekom smeće, nekom blago!


Planetarna popularnost


Svih deset sezona »Prijatelja«, serije čija je posljednja epizoda emitirana prije točno dvadeset godina, 6. svibnja 2004., nalazilo se među deset najgledanijih televizijskih programa godine, a u konačnici je za vrijeme prikazivanja osme sezone serija zasjela na prvo mjesto gledanosti.


Posljednju epizodu serije u originalu gledalo je oko 52,5 milijuna Amerikanaca što ju je učinilo petom najgledanijom posljednjom epizodom televizijskih serija u povijesti te najgledanijom epizodom televizijske serije 2000-tih. Tijekom cijelog emitiranja serija je uglavnom dobivala pohvale publike i kritičara, postavši jedna od najpopularnijih televizijskih serija svih vremena. Nominirana je za 62 Emmyja, osvojivši onaj za najbolju humorističnu seriju 2002. za osmu sezonu.


Serija je započela radnjom u kojoj bogatašica Rachel Green (Aniston) bježi s vlastitog vjenčanja i pronalazi prijateljicu iz djetinjstva Monicu Geller (Cox) koja u New Yorku radi kao kuharica. Njih dvije ubrzo postaju cimerice, a Rachel se pridružuje ekipi prijatelja u dvadesetima s kojima se Monica najčešće druži: glumcu u usponu Joeyju Tribbianiju (LeBlanc), djelatniku velike korporacije Chandleru Bingu (Perry), maserki i glazbenici Phoebe Buffay (Kudrow) te tek razvedenom paleontologu Rossu Gelleru (Schwimmer), Monicinom starijem bratu.



Zvijezdana gostovanja

Adam Goldberg, Alec Baldwin, Anna Faris, Billy Crystal, Ben Stiller, Bob Balaban, Brad Pitt, Brenda Vaccaro, Brooke Shields, Bruce Willis, Charlie Sheen, Charlton Heston, Chris Isaak, Danny DeVito, Denise Richards, Dina Meyer, Elle Macpherson, Gary Oldman, George Clooney, Hank Azaria, Isabella Rossellini, Jill Goodacre, Jeff Goldblum, Jean-Claude Van Damme, Jon Favreau, Julia Roberts, Kristin Davis, Lea Thompson, Marlo Thomas, Melissa George, Noah Wyle, Ralph Lauren, Rebecca Romijn, Reese Witherspoon, Robert Costanzo, Robin Williams, Sarah Ferguson, Susan Sarandon, Sean Penn, Selma Blair, Steve Zahn i Winona Ryder.

S obzirom na bijeg s vjenčanja i činjenicu da želi postati samostalna te da ne želi da je otac uzdržava, Rachel se zapošljava kao konobarica u Central Perku, obližnjem kafiću na Manhattanu gdje šestero prijatelja najčešće boravi. Kad nisu tamo, obično se druže u stanu Monice i Rachel u West Villageu ili u stanu Joeyja i Chandlera, koji je odmah preko puta njihovog.


Iz sezone u sezonu, brojni gledatelji su se zbližili s glavnim likovima serije koji su prolazili kroz tipične probleme dvadesetogodišnjaka i tridesetogodišnjaka. Od potrage za poslom i ljubavi do brojnih situacija u kojima se pokazivala snaga prijateljstva utkana u Chandlerov sarkazam, Joeyjeve šale, Rossove drame, Monicin opsesivni poriv za čišćenjem, glazbu u Phoebenoj produkciji i Rachelin uspon u poslovnom svijetu.


Ono s čime se brojni nisu mogli poistovjetiti jest činjenica da su prijatelji živjeli u prostranim stanovima smještenim u skupim dijelovima grada, a osim Chandlera i Rossa, nitko nije imao dobro plaćen i stalan posao.


Ako u internetsku tražilicu upišete pitanje: »Kako su prijatelji mogli priuštiti svoje stanove?«, odgovor će vam ponuditi oko 24.600.000 izvora. U seriji, Monica i Rachel plaćaju stanarinu svega 200 dolara mjesečno jer im je stan prepustila Monicina baka, a prema nekim izvorima cijena najma takvog stana tada bi iznosila između dvije i tri tisuće dolara mjesečno, dok bi danas takav apartman u West Villageu stajao oko 6.554 dolara.


Istina, čitava priča s cijenom stana, ali i općenito gledajući s brojnim drugim nerealnim komponentama serije kao što je uvijek dostupan kauč u kafiću ili pak druženje na istom u tolikoj mjeri iako svi imaju svoje poslove jest upravo to – nerealna, ali »Prijatelji« nikada nisu niti stremili k tome da budu realni.



O stanovima i plaćanjima

Nastavno na uvijek prisutnu raspravu o tome kako su si »Prijatelji« mogli priuštiti beskrajno dokoličarenje u Central Perku ili život u dobro pozicioniranim stanovima, evo koliko su otprilike mogli zarađivati s obzirom na plaće u devedesetima:


Monica Geller (kuharica):


Početni kuhar: od 25.000 do 35.000 dolara godišnje


Kasnije u seriji: od 50.000 do 70.000 dolara godišnje


Rachel Green (konobarica i modna asistentica):


Konobarica: od 15.000 do 20.000 dolara godišnje


Modna industrija: od 30.000 do 60.000 dolara godišnje


Joey Tribbiani (glumac iz sapunice):


Glumac u problemima: od oko 500 do 1.000 dolara dnevno za male uloge


Zvijezda sapunica: na svom vrhuncu kao dr. Drake Ramoray u seriji »Days of Our Lives«, mogao je zaraditi od 1.000 do 2.000 dolara po epizodi, potencijalno zaradivši od 100.000 do 150.000 dolara godišnje


Chandler Bing (Izvršni odjel za statističku analizu):


Korporativna plaća: od 50.000 do 100.000 dolara godišnje


Prebacivanje na oglašavanje: od 35.000 do 50.000 dolara godišnje


Phoebe Buffay (terapeutkinja za masažu):


Terapeutske masaže: od 25.000 do 40.000 dolara godišnje (ovisno o bazi klijenata)


Glazbenica: od 50 do 100 dolara po nastupu


Ross Geller (paleontolog):
Godišnji prihod paleontologa u muzeju: od 40.000 do 60.000 dolara


Kasnije kao profesor na Sveučilštu New York: od 50.000 do 75.000 dolara


O cijenama najma u Greenwich Villageu


Do 1990-ih Greenwich Village je već bio skupa četvrt, ali kontrola stanarine i stabilizacija pomogli su stanovnicima poput Monice i Phoebe da si priušte svoje domove.


Studio apartmani: 1.000 – 1.500 dolara mjesečno


Jednosobni stanovi: 1.500 – 2.500 dolara mjesečno, ovisno o lokaciji


Dvosobni stanovi: tržišna cijena za dvosobni stan poput Monicinog iznosila je 2.500 – 3.500 dolara mjesečno, ali njezina je jedinica s kontroliranom najamninom bila daleko jeftinija


Prema navedenom istraživanju koje je proveo portal NewsWeek, zaključeno je da su si »prijatelji« u to vrijeme mogli priuštiti svoje stanove.

Prvi odabir


Upravo taj moment eskapizma jedan je od razloga zašto mnogo puta nakon sati surfanja televizijskim kanalima jednostavno odustajemo od ideje gledanja nekog novog i popularnog naslova i »palimo« dobre stare »Prijatelje«.


Takvo ponašanje karakteristično je pogotovo za generaciju milenijalaca koja posebno uživa u ovoj kultnoj seriji. Zapravo, možemo reći da su »Prijatelji« ekvivalent hrani za utjehu u svijetu televizije: nešto u čemu uvijek možemo uživati i što će nas urnebesno nasmijati i na najsiviji dan. Sama ideja o postojanju toliko složne, kohezivne i urnebesne grupe prijatelja koji su unatoč svemu uvijek tu jedni za druge univerzalno je lijepa ideja s kojom bi se svi željeli poistovjetiti, pa zato nije ništa neobično da ljudi i dandanas bijeg od stvarnosti traže u te 22 minute (koje nerijetko prerastu u maraton) u kojima brige realnog života načas padaju u drugi plan.


Zanimljivo je to da su »Prijatelji« cijepljeni protiv opadanja popularnosti, čak i ako govorimo o generacijama u širem smislu. Na stranu milenijalci, onim nešto starijim gledateljima serija na neki način predstavlja evokaciju vlastite mladosti i ere kada su i sami, kao i »Prijatelji«, bili tek odrasli adolescenti koji su pokušavali živjeti život najbolje što su mogli i zajedno s ekipom proživljavali one najljepše, ali i najtužnije trenutke.


Onim mlađima je pak interesantna i privlačna unatoč tomu što nisu vodili niti približno takav život zato jer su smijeh, zabava, prijateljstvo i žudnja za nekim jednostavnijim vremenima stvari koje nadilaze prostorno-vremenski kontinuum.


Teme i sam format serije pokazali su se također bezvremenskima, čak i u današnje ekstremno woke nastrojeno doba, kada bi, vrlo vjerojatno, da se ta ista serija danas snima, bila žestoko kritizirana zbog problematičnih elemenata poput upitnih šala, ležerne homofobije i uglađene toksičnosti. Ali to su bile devedesete… A i uvijek imamo opciju promatranja toga ne kroz prizmu osude već nevinog humora čija je jedina svrha – humor.



Smrt Matthewa Perryja

Matthew Langford Perry (19. kolovoza 1969. – 28. listopada 2023.) bio je američki i kanadski glumac čija je smrt prošle godine potresla njegove brojne obožavatelje. Većinu svog života Perry je patio od teške ovisnosti o drogama i alkoholu, postavši alkoholičarem sa svega 14 godina, a tijekom svog oporavka postao je zagovornik rehabilitacije. Godine 2013., dobio je nagradu Champion of Recovery od Ureda Bijele kuće za nacionalnu politiku kontrole droga.


Nakon nesreće na jet-skiju 1997., postao je ovisan o analgetiku Vicodin, a u to je doba njegova težina iznosila svega 58 kilograma jer je dnevno uzimao nevjerojatnih 55 tableta. Perry je rekao da se trudio ne piti na setu snimanja serije »Prijatelji«, ali da je dolazio s ekstremnim mamurlukom i ponekad bi se tresao ili pretjerano znojio na setu. Tijekom kasnijih sezona serije, često je bio pijan ili napušen, a njegovi kolege su mu pokušavali pomoći do te granice da su organizirali i intervenciju. Glumac je 2023. preminuo od akutnih posljedica upotrebe ketamina, a nakon njegove smrti, petero je ljudi optuženo u vezi s pomaganjem u nabavi smrtonosnih doza lijeka.

Kultni status


Glumačka šestorka predstavljala je najšarolikiji spoj osobnosti koji je na neki čudesan način funkcionirao. Od sitničavog Rossa do osebujne Phoebe – i dandanas se igraju kvizovi Koji si lik iz »Prijatelja«. Također zanimljivo, fokus gotovo nikad nije bio na romantičnim ili seksualnim odnosima već na jednostavnom – prijateljstvu.


Postoji ta neobjašnjiva nostalgijska patina oko »Prijatelja« koja odolijeva vremenu, ta vremenska kapsula devedesetih za naizgled jednostavnija vremena kojoj je pošlo za rukom zahvatiti životnu priču šestero osoba koja je s godinama postala omiljenom pričom milijuna ljudi diljem svijeta. Gotovo nema osobe oko nas koja nije gledala ili barem jednom bacila neku referencu na seriju (je li potrebno uopće napominjati čija je ona »How you doin’?«), što ako gledamo u široj perspektivi, nadgeneracijski fenomen koji je proizašao iz tek običnog sitcoma.


Taj specifični kulturalni trop i dandanas ima utjecaja u popularnoj kulturi gdje je također ostavio neizbrisiv trag. Sjetimo se samo poznate »Rachel« frizure koja se i dandanas traži u frizerskim salonima! Utjecaj »Prijatelja« isto se može vidjeti u brojnim novijim TV serijama koje koriste sličan format i istražuju slične teme, kao što su »Nova cura«, »Kako sam upoznao vašu majku« i »Teorija velikog praska«. Serija je iznjedrila i spin-off »Joey«, videoigricu, mjuzikl i nekoliko knjiga, a glumci i glumice su zahvaljujući svojim ulogama postigli planetarnu slavu, pogotovo Jennifer Aniston.


»Prijatelji« su iz američkog studija tako ušli u domove diljem svijeta, a brojne streaming platforme i dandanas pokazuju vrtoglave brojke prikazivanja serije, što dodatno pojačava status kultnog sitcoma, ali i dokazuje kako je to format koji je i dalje voljen i gledan.


I tako, trideset godina od prve i dvadeset godina od zadnje epizode čini se tako blizu, a tako daleko. »Prijatelji« su nešto poput starog jastuka na kojem je najljepše zaspati, čarapa koje imamo već predugo, ali najudobnije su, dekice kojom su se moljci već pogostili, ali i dalje grije najbolje. Drugim riječima, baš kao što i The Rembrandts pjevaju u uvodnoj špici: »I’ll Be There For You« istina je i dandanas; »Prijatelji« su uvijek bili i bit će tu.


Svi mrze Rossa Gellera

»Nevjerojatno zaokupljen samim sobom, nemilosrdno omalovažava druge i ustrajan u tome da uvijek mora postići svoje«, jedni su od opisa Rossa Gellera diljem interneta zbog kojih je mnogima najomraženiji lik iz serije. Na mnogo načina, njegovo je ponašanje pravi primjer otrovne muškosti – neprestano se pokušava dokazati kao muževan i dominantan, čak i kada za to nema potpune potrebe. Rezultati, od izlaska s vlastitom učenicom do stalnog ponavljanja Rachel, »bili smo na pauzi«, imaju tendenciju samo pogoršati sve, i za njega i za druge oko njega.


Možda je najveći problem s Rossom, međutim, to što se on nikada puno ne mijenja u odnosu na svoju izvornu karakterizaciju. Svi ostali likovi rastu, pronalaze veze, teže svojim životnim ciljevima i postaju bolje verzije sebe. Ross, s druge strane, završava seriju na gotovo isti način na koji je i započeo, opsjednut Rachel i odlučan da dobije ono što želi, po cijenu svega drugog. Priča završava tako što Rachel odustaje od svog posla iz snova da bi ostala s Rossom, iako je prethodnih deset sezona pokazalo da je njihova veza prilično toksična. Od toga da je omalovažavao njezin posao, pojavljivao se na njezinom radnom mjestu kada je doznao da radi – s muškarcem, do toga da joj je prešutio da su »još uvijek u braku«.