DISCIPLINA

U SDP-u žele doskočiti polupraznoj sabornici. Odredili su četiri ekipe za tematska dežurstva u Saboru

Dražen Ciglenečki

Građani ne vole vidjeti sliku polupraznog Sabora / Foto PATRIK MAČEK/PIXSELL

Građani ne vole vidjeti sliku polupraznog Sabora / Foto PATRIK MAČEK/PIXSELL

Na čelu koordinacije za društvene djelatnosti bit će Sabina Glasovac, čija je onda zadaća i »dovući« na sjednicu zastupnike za koje je zadužena. Koordinator za unutarnju politiku je Ranko Ostojić, vanjsku politiku dobio je Mišel Jakšić, a gospodarstvo je resor Mirele Ahmetović



 


 


Svima koji na izborima uđu u Sabor drago je zbog toga, ali nemali broj zastupnika zapravo nije zainteresiran za obnašanje te dužnosti. Zastupnici parlamentarne većine imaju barem strogu obvezu dolaziti na sjednicu kada se glasuje, a u oporbi ima dosta onih koji smatraju da i to može proći bez njih. Čak i ako je na dnevnom redu izglasavanje nepovjerenja Vladi ili nekom njezinom članu. SDP će novom organizacijom rada kluba pokušati osigurati makar minimalno prisustvo svojih 37 zastupnika na saborskim sjednicama.




Na jučerašnjem sastanku kluba donijeta je odluka o ustrojavanju četiri koordinacije, koje će pokrivati konkretne sektore, svaka s po petnaestak zastupnika. Kada će se raspravljati o temi koja spada u, primjerice, koordinaciju za društvene djelatnosti, očekuje se da u dvorani budu svi ili velika većina zastupnika koji su u njoj. Na čelu koordinacije za društvene djelatnosti bit će Sabina Glasovac, čija je onda zadaća i »dovući« na sjednicu zastupnike za koje je zadužena. Koordinator za unutarnju politiku je Ranko Ostojić, vanjsku politiku dobio je Mišel Jakšić, a gospodarstvo je resor Mirele Ahmetović.


Da ne shvate krivo


U SDP-u su svjesni da bi dio njihovih zastupnika mogao ovakvu raspodjelu posla u klubu shvatiti na način da moraju biti nazočni u Saboru samo kada se raspravlja o temi koju pokriva koordinacija koje su članovi, ali se nadaju da to ipak neće postati pravilo. Poželjno je, naravno, da što više SDP-ovaca svaki dan navrati u prostorije vojnog učilišta u kojima će u iduće tri godine funkcionirati Sabor, dok se obnavlja zgrada na Markovom trgu. SDP-ove saborske koordinacije nisu vlada u sjeni, taj politički institut nema tradiciju u hrvatskoj politici, ali svakako naznačuju s kim stranka ponajviše računa za popunjavanje pojedinih ministarstava u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima.


Kajtazi: Bilo je jakih tonova, ali ja sam džentlmen

 


Romski zastupnik Veljko Kajtazi ustraje na tome da se prije tri mjeseca samo svađao s predsjednicom udruge »Kali Sara« Suzanom Krčmar, ali da je nije udario.


– Bilo je jakih tonova, to je točno, ali nasilja nije bilo, tu granicu nisam prešao. Vi dobro znate da sam ja humanist, legalist, a također i džentlmen, rekao je Kajtazi jučer novinarima.


Istaknuo je da je Suzana Krčmar, sve do neki dan, normalno s njim sudjelovala u brojnim događanjima, kao i da bi ona sigurno imala neko liječničko uvjerenje da joj je on nanio određene tjelesne, makar i lake, povrede. Kajtaziju još nije stigao poziv policije za obavijesni razgovor.

Jučer je, inače, bez rasprave u Saboru odrađen prijedlog promjena na poziciji potpredsjednika Sabora iz kvote SDP-a. Sinišu Hajdaša Dončića, koji je nedavno izabran za predsjednika stranke, zamijenit će njegov prethodnik Peđa Grbin. Glasovanje o tome bit će sljedećeg petka. Hajdaš Dončić već je najavio da će imati drukčiji pristup od dosadašnjih šefova SDP-a i da mu prioritet neće biti Sabor nego rad na terenu. U tom kontekstu on 14. listopada kreće na turneju po Hrvatskoj, u okviru koje će posjetiti sve županijske organizacije stranke. Vjerojatno će biti u Saboru kada su neke posebno važne točke ili dolazi premijer Andrej Plenković, ali četvero koordinatora će biti ti koji će preuzeti glavnu ulogu kada je riječ o parlamentarnom djelovanju SDP-a.


Saborska zastupnica HDZ-a Anđelka Salopek apelirala je jučer u Saboru na što brže i hitnije završavanje radova izgradnje ogulinskog sustava obrane od poplava, jer Ogulinci i stanovnici šireg karlovačkog područja to zaslužuju i ne mogu više čekati.


– Nadam se da će Vlada i ovaj izazov riješiti u što kraćem vremenskom roku jer Ogulinci više ne mogu čekati strepeći svaki put kad u jesen ili proljeće vodostaji rijeka počinju rasti, kazala je Salopek u govoru na slobodnu temu.


– Evo i danas se stanovnici Ogulina i stanovnici šireg karlovačkog područja bore s poplavom, rijeke Dobra i Kupa po tko zna koji put stvaraju velike probleme, dodala je.Kako je navela, projekt izgradnje ogulinskog sustava obrane od poplave vrijedan je više od 26,5 milijuna eura i trebao bi biti završen do kraja ove godine.


U srijedu Turudić


Zastupnici jesensko zasjedanje nastavljaju u utorak i to svečanom sjednicom povodom Dana Hrvatskog sabora. Nekad je 8. listopada bio praznik Dan neovisnosti, ali ga je Plenkovićeva vlada ukinula 2019. i taj je datum od tada samo spomendan, kojim se obilježava donošenje Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.


Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić vratio se pak iz Azerbejdžana i srijedu bi trebao provesti u Saboru. On će na pitanja zastupnika, vezano za Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2023., ali i šire, odgovarati već u osam ujutro na sjednici Odbora za pravosuđe. Bit će to faktično nastavak prošlotjedne tematske sjednice o curenju informacija iz istraga, s koje je Turudić otišao nakon samo sat vremena. Spomenuto izvješće je i prva točka dnevnog reda o kojoj će se u srijedu raspravljati na plenarnoj sjednici Sabora.


Kada su u prošlosti glavni državni odvjetnici sudjelovali u radu Sabora, uvijek su se pridržavali njegovog Poslovnika. No, Turudić je na tematskoj sjednici objavio da za njega ne vrijede saborska pravila. Sa zanimanjem se stoga očekuje reakcija predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića ako Turudić i na plenarnoj sjednici odbije priznati Poslovnik, u skladu s kojim se mora ponašati i predsjednik Vlade.