Poput dragih turista kojima se nadate

Destinacija za birdwatching: Egzotični plamenci iznenada sletjeli u Ninsku lagunu

P. N.

Foto M. Dejanović

Foto M. Dejanović

Plamenci su rado viđeni gosti, a ovo je već peti posjet ovih egzotičnih ptica Ninskoj laguni, poručuju iz TZG Nina



 


Čudesan događaj iznenadio je Ninjane. Naime, iznenada je doletjela najveća skupina dosada viđenih plamenaca u Hrvatskoj, priopćila je Turistička zajednica grada Nina. 


“Plamenci su ponovno stigli na područje ninske solane poput onih dragih turista kojima se nadate, ali niste sigurni hoće li ili neće doći. Doletjele su neobične ptice samo dan nakon ekološke manifestacije promatranja ptica koja se održava već 15 godina. Spomenuta manifestacija je pokrenuta još 2010., a potaknuta je nagradom EDEN koji je tada Nin primio i bio uvršten u obitelj stotinjak europskih destinacija izvrsnosti, postavši jedno od rajskih mjesta održivog turizma Europe. Od tog doba se u Ninu razvija pojekt birdwatchinga uz suradnju sa stručnjacima ornitolozima, školom i građanstvom. Navedene aktivnosti polučile su izdavanjem Priručnika za promatranje ptica u Ninskoj laguni usmjerenog na povećanja spoznaja i brige o ptičjem svijetu te oblikovanju turističkog proizvoda tzv. birdwatching2, piše u priopćenju TZG Nina. 




Ovogodišnji pernati posjetitelji ružičastog perja stigli su u skupini od 13 jedinki, odnosno 6 parova i jedna dodatna ptica. Ove predivne ptice odraslije su dobi  što je vidljivo prema crvenim krilima i ružičastom perju na leđima, a pripadaju skupini tzv. europskih plamenaca koji su inače svjetlije boje perja. Vjerojatno je među pernatim prijateljima neki od onih koji je već boravio u jedinstvenoj hrvatskoj laguni u Ninu.


Foto M. Dejanović


I ovoga puta plamenci su iznenadili i obradovali Ninjane, ali i turiste kojih još uvijek ima i koji radoznalo razgledavaju krajolik i očuvanu prirodnu oazu Ninskog zaljeva. 


“Plamenci su rado viđeni gosti, a ovo je već peti posjet ovih egzotičnih ptica Ninskoj laguni. Prvi dolazak jednog plamenca zabilježen je u studenom 2015. godine. Naredne 2016. tijekom rujna i listopada također je jedan mladi plamenac boravio na solani gdje se zadržao mjesec dana. Početkom rujna 2017. su 3 para plamenaca sletjela u lagunu. Šest jedinki je doletjelo malo prije poznate velike poplave koja je rušilačkom snagom Ninu nanijela ogromne štete, no plamenci su se zadržali i tijekom poplave u trščacima Kraljičine plaže, a kada se vrijeme smirilo ponovno su se vratili na područje solane gdje ima dovoljno hrane za njih i tu su boravili dva mjeseca”, pojašnjavaju iz TZG Nina.


 


Promatrajte ih, ali ne uznemiravajte


 


U veljači 2022. tek je jedan plamenac iznenadio Ninjane i boravio je na močvarnom području uz Kraljičinu plažu samo par dana. 


Ove je godine najveća dosada skupina plamenaca posjetila Nin. Plamenci uzimaju hranu iz močvarnih područja, a hrane se između ostalog račićem slaništarom koji utječe na boju njihovog tijela. Mladunci imaju bijelo perje koje se odrastanjem pojačava. Postoji vjerojatnost da će uslijed nastupajućih klimatskih promjena egzotični plamenci svake godine nanovo dolaziti na kraći ili duži boravak u Ninsku lagunu kao odmor na putu u svoja zimovališta.


Iz TZG Nina pozivaju građane u posjet – “doživite i iskusite uzbudljive trenutke, promatrajte i fotografirajte plamence, ali iz ne uznemiravajte, već sa sigurne udaljenosti uživajte u pogledu na nesvakidašnji prizor!”


Foto M. Dejanović


 


240 raznih vrsta ptica


Ornitološko područje Ninske lagune i šireg prostora Nina dom su za evidentiranih 240 raznih vrsta ptica koje tijekom godine oduševljavaju ljubitelje prirode i prijatelje ptica. 


Nakon 15 godina promidžbe ptica Nin je kao destinacija već zrela za promatrače ptica jer se promidžbom predstavilo bogatstvo ptica koje lagunu biraju za svoje privremeno ili stalno boravište. U Ninu se tijekom godine može vidjeti više od polovice ptičje populacije koja živi u Hrvatskoj. 


Nin sa svojim plitkim obalama i močvarnim staništima predstavlja veliku vrijednost za Hrvatsku, Europu i svijet. Malobrojna su takva staništa na svijetu kakva se nalaze u Ninu, a ta su staništa izuzetno ugrožena jer se nasipavaju pod pritiscima razvoja turizma i time se pticama oduzimaju nužna staništa za njihovo preživljavanje i uskraćuje im se mogućnost produženja života i povećanja pernate populacije, piše u priopćenju TZG Nina.


Nin je destinacija koja razvija turistički proizvod birdwatching ili birding koji je u svijetu dosta razvijen. Hrvatska predstavlja još uvijek neotkriveno područje za 10 milijuna birdwatchera koliko ih ima registrirano u raznim klubovima diljem svijeta. U razvoju održivog turizma promatranja ptica Nin i Hrvatska sa drugim ornitološkim rezervatima ima svoje mjesto na karti svijeta za tržišnu nišu koja prema svojim osobitostima također pripada u grupu premium potražnje i održivog razvoja. 


Nin je već sada u Hrvatskoj “must go” destinacija za birdwatching tj. za promatranje ptica. Na linku https://www.nin.hr/pdf/nin-ptice.pdf Priručnika za ptice Ninske lagune možete vidjeti podatke o nekoliko poznatih vrsta te manje poznatih poput plamenaca koje borave u laguni. Tu se također nalazi pregled naziva svih 240 vrsta ptica koje možete tijekom godine promatrati na širem području Nina.


Možete pogledati na youtubeu film pod nazivom Birdwatching Croatia The Black – winged Stilt (4:00) na linku: https://www.youtube.com/watch?v=n_KcpfAvhGc  Putem ovog videa predstavlja se birdwatcing u Hrvatskoj i Ninu, a video prikazuje boravak i gniježđenje ugrožene ptice vlastelice koja u laguni odgaja svoje mlade ptiće za preživljavanje.