CRO Race

Kristoff stigao do druge etapne pobjede, Norvežanin juri prema stotoj pobjedi u karijeri

Zlatko Horvat

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Vodstvo u ukupnom redoslijedu zadržao je Amerikanac Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ali njegova prednost ispred drugoplasiranog Danca Tobiasa Lunda Andresena (dsm-firmenich-postNL) smanjena je sa 22 na 14 sekundi



KARLOVAC Alexander Kristoff, 37-godišnji Norvežanin iz momčadi Uno-X Mobility, pobjednik je pete, skraćene etape devetog izdanja CRO Racea, vožene od Bosiljeva preko Josipdola do Karlovca u dužini od 100,5 kilometara. Kristoff je do 96. pobjede u karijeri i druge pobjede na ovogodišnjem CRO Raceu, slavio je i u prvoj etapi od Vodica do Sinja, stigao u sprintu ispred Izraelca Odeda Koguta (Israel – Premier Tech), te Talijana Giovannija Lonardija (Polti Kometa). Četvrti je bio Danas Tobias Lund Andresen, drugoplasirani u ukupnom poretku i prvi među mladim vozačima, koji je zahvaljujući bonusima zaostatak za liderom Amerikancem Brandonom McNultyjem (UAE Emirates) smanjio s 22 na 14 sekundi.


Andresen je vodeći u dvije kategorije, najbolji je u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru, a nosi i bijelu majicu za najboljeg mladog vozača. Nizozemac Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt p/b Mantel) i dalje vodeći u poretku za zelenu majicu za najboljeg penjača.


Svježije noge


– Osjećao sam se bolje nego u prvoj etapi, kada sam također pobijedio u sprintu. Noge su bile svježije, “normalne”, osjećao sam se jako, u njima je bilo više snage. Etapa je bila kratka, a ja u takvima nisam najbolji. Međutim, momčad me dovela u idealnu poziciju kilometar prije kraja i silno sam im zahvalan zbog toga. Ostalo sam perfektno odradio – kaže Alexander Kristoff, koji bi danas mogao napraviti još jedan korak prema stotoj pobjedi u karijeri. S 96 pobjeda je na 28. mjestu vječne liste. Na vrhu su Eddy Merckx s 279, Mark Cavendish sa 165 i Mario Cipollini sa 163 pobjede.




– Probat ću i danas doći do pobjede. CRO Race mi je posljednja utrka sezone i pobjeda bi značila idealan scenarij za njen kraj – dodao je Kristoff.


Nakon problema s burom u trećoj etapi, kada se umjesto u Otočcu startalo u Novom Vinodolskom, peta etapa također je morala biti skraćena zbog poplavljenih cesta na području Ozlja i Karlovca, gdje su na snazi izvanredne mjere zbog nabujalih Kupe i Korane.


Umjesto u Ozlju, etapa je startala u Bosiljevu, na 49. kilometaru prvotno predviđene dionice. Nije vožen ni predviđeni krug Karlovcem pa je duljina etape umjesto 167 iznosila 100,5 kilometara.


Organizatori utrke još su jednom istaknuli da je sigurnost sudionika apsolutni prioritet, zbog čega je ruta djelomično izmijenjena i prilagođena okolnostima.


“CRO Race izražavaju duboko poštovanje i iskrenu podršku stanovnicima Karlovačke županije, koji se suočavaju s opasnostima od poplava. Održavanjem ove etape, sportska zajednica želi pokazati solidarnost i podršku regiji, unatoč svim trenutačnim izazovima”, naglasili su organizatori.


Vuča


Nakon desetak kilometara etape izdvojili su se Nizozemac Jordan Habets (Metec-Solarwatt p/b Mantel), Poljak Tomasz Budzinski (Mazowsze Serce Polski) i Britanac Charles Paige (TDT-Unibet), kojima su se pokušali priključiti Poljak Kaczper Maciejuk (Santic-Wibertech) i Zadranin Nicolas Gojković (Adria Mobil), no taj je pokušaj nije prošao.


Lideri su ostvarili najveću prednost od 1:30 minuta te je osvojili bodove na brdskom cilju na Zavlaki, gdje je prvi prošao Habets ispred Budzinskog i Paigea. No, do prolaznog cilja u Josipdolu njihova prednost se istopila jer je peloton vukla momčad dsm-firmenich-postNL Tobiasa Lunda Andresena, koja je svom lideru željela donijeti bonifikacijske sekunde. Andresen je osnovio dva boda u Josipdolu, maksimalna tri u Generalskom Stolu. Na kraju ih je osvojio osam i smanjio zaostatak na 14 sekundi uoči posljednje etape od Svete Nedjelje do Zagreba. Start je u 11.20 sati, a nakon 157,5 kilometara vožnje, nešto prije 15 sati mogao bi se znati pobjednik devetog izdanja utrke.


Fran Miholjević (Bahrein Victorious) ušao je u cilj 45. u vremenu pobjednika, dok se u ukupnom pretku nalazi na 25. mjestu, četvrti u konkurenciji mladih vozača.


Semafor

Rezultati 5. etape: 1. Alexander Kristoff (Nor, Uno-X Mobility) 2:12.24, 2. Odet Kogut (Izr, Israel – Premier Tech), 3. Giovanni Lonardi (Ita, Polti Kometa), 4. Tobias Lund Andresen (Dan, dsm-firmenich PostNL), 5. Ben Turner (VB, INEOS Grenadiers), 6. Tord Gudmestad (Nor, Uno-X Mobility), 45. Fran Miholjević (Hrv, Bahrein Victorious), svi u vremenu pobjednika, 99. Victor Potočki (Hrv, Ljubljana Gusto Santic) 8:15, 101. Nicolas Gojković (Adria Mobil) 8:15, 39:04, 103. Ian Peran (Hrv, Ljubljana Gusto Santic) 8:15 minuta zaostatka.


Ukupni poredak: 1. Brandon McNulty (SAD, UAE Emirates) 14:07:46 sati, 2. Tobias Lund Andresen (Dan, dsm-firmenich PostNL) 0:14, 3. Edoardo Zambanini (Ita, Bahrein Victorious) 0:28, 4. Fred Wright (VB; Bahrein Victorious) 0:30, 5. Anders Foldager (Dan, Jayco AlUla) 0:35, 6. Pier-Andre Cote (Kan, Izrael Premier Tech) 0:37, 25. Fran Miholjević (Hrv, Bahrein Victorious) 1:55, 84. Nicolas Gojković (Adria Mobil) 42:43 minuta zaostatka, 110. Victor Potočki (Hrv, Ljubljana Gusto Santic) 1:09.08, 113. Ian Peran (Hrv, Ljubljana Gusto Santic) 1:17:09 sati zaostatka.