Poplave u BiH

Središnje izborno povjerenstvo: Odgođeni su izbori u BiH općinama koje su najteže pogođene poplavama

Hina

Denis Kapetanovic/PIXSELL

Denis Kapetanovic/PIXSELL

U svim drugim dijelovima BiH izbori će biti provedeni sukladno ranijim planovima



Provedba lokalnih izbora u općinama u Bosni i Hercegovini koje su najteže pogođene poplavama bit će odgođena, odlučili su u subotu članovi Središnjeg izbornog povjerenstva.


Kako su potvrdili iz sjedišta SIP-a u Sarajevu, izbori će biti odgođeni odnosno naknadno održani u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu. U nedjelju neće biti otvoreno niti jedno biračko mjesto u tim općinama iako nisu svi njihovi dijelovi podjednako pogođeni bujičnim poplavama.


Izbori će također biti odgođeni u Fojnici, ali samo na tri biračka mjesta.




“Na temelju onoga što smo dobili jutros kao informaciju i nakon sagledavanja opće situacije na terenu, donijeli smo odluku o odgodi izbora”, kazala je predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić pojašnjavajući kako će odluka o tome kada će izbori biti organizirani u ove četiri općine biti donesena naknadno.


U svim drugim dijelovima BiH izbori će biti provedeni sukladno ranijim planovima.


Građani BiH u nedjelju imaju priliku birati nove gradonačelnike i načelnike općina te nove sazive gradskih i općinskih vijeća kao i novu skupštinu distrikta Brčko.


Za izbore je prijavljeno 110 političkih stranaka a na izbornim je listama više od 26 tisuća kandidata.


Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt pozvao je u subotu sve građane te zemlje da iskoriste svoje biračko pravo i tako izravno utječu na kreiranje politika u lokalnim zajednicama.


Podsjetio je kako je osobno intervenirao izmjenama izbornog zakona u ožujku nastojeći osigurati veću transparentnost i regularnost glasanja i utvrđivanja izbornih rezultata. U tom cilju na određenom broju biračkih mjesta bit će testirana i uporaba novih tehnologija. Tamo će identitet birača biti provjeravan elektronski a rezultati glasanja obrađivani skeniranjem glasačkih listića.


“Vaše sudjelovanje (na izborima) doprinosi napretku, stabilnosti i boljem sutra. Vaš glas se računa i vaše mišljenje je bitno”, stoji u Schmidtovoj poruci.