Novi dan, novi viralni video

TikTok trend korištenja češnjaka protiv akni nije dobro rješenje. Može ostaviti trajne posljedice

Sanda Milinković

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Mnogi ne mogu odoljeti internetskim trendovima, osobito kada su u pitanju zdravlje i ljepota

Najnoviji viralni trend koji je osvojio TikTok uključuje gutanje cijelog režnja češnjaka jednom dnevno tijekom tjedan dana uz tvrdnje da će pomoći osobama koje pate od akni da se riješe problema s kožom.


Možemo ga staviti u kategoriju štetnih trendova s društvenih koji potiču davanje opasnih savjeta, pogotovo kada su u pitanje zdravlje i ljepota, što su ujedno i trikovi na koje najviše ljudi “nasjedne”.


Oznaka pod kojom možete pronaći video na mrežama je #garlicskin odnosno “češnjak koža”, a pobornici metode ne samo da gutaju češnjak već ga i trljaju po problematičnim dijelovima lica.


Lesley Reynolds, stručnjakinja za njegu kože i suosnivačica klinike The Harley Street Skin Clinic, objasnila je za Express zašto ne biste trebali koristiti češnjak na svojoj koži i kakvu štetu može izazvati.


“TikTokov najnoviji trend koji uključuje češnjak u vašu rutinu njege kože ne samo da dovodi u zabludu jer češnjak nema sposobnost uklanjanja akni, već bi mogao dovesti do ozbiljnog oštećenja površinskih slojeva vaše kože.


Trljanje češnjaka na kožu može dovesti do kemijskih opeklina i ozbiljne iritacije kože, pogoršati postojeću upalu uzrokovanu aknama i dovesti do daljnje nelagode i oštećenja kože, a može čak dovesti i do postupalnih ožiljaka”, kaže Reynolds.


Savjetuje da se umjesto češnjaka, usvoji jednostavnija rutina za njegu kože u konzultaciji sa stručnjakom.


„Svačije iskustvo s aknama, a time i njihov tip kože, je različito pa treba izbjegavati pristup koji vam individualno odgovara.


Međutim, uključivanje nekih proizvoda za akne (nekomedogenih) kao što je salicilna kiselina u vašu rutinu njege kože, može pomoći u smanjenju nakupljanja unutar pora na vašoj koži i boriti se protiv bilo kakvih bakterijskih svojstava za podršku smanjenju učestalost upala”, zaključuje Reynolds.