Novi kapaciteti

Počela gradnja u Gornjem kraju, novi vrtić u Crikvenicu stiže na proljeće. Ovako će izgledati

Robert Šimonović

Foto Grad Crikvenica

Foto Grad Crikvenica

Novim vrtićem otvorit će se prostor za pet novih skupina djece, dvije jasličke i tri vrtićke, od kojih su jedna jaslička i jedna vrtićka već privremeno uspostavljene u objektima u Jadranovu i Crikvenici



Početkom rujna počela je izgradnja novog dječjeg vrtića u crikveničkom Gornjem kraju. Završetak radova očekuje se u proljeće 2025. godine, a iznos ugovorenih radova iznosi 2,1 milijuna eura (s PDV-om). Objekt novog vrtića tako bi trebao početi raditi s pedagoškom godinom 2025./2026. Kako ističu iz Grada Crikvenice, izgradnja nove podružnice Dječjeg vrtića Radost važan je korak prema unapređenju predškolskog obrazovanja u Crikvenici. Dodaju kako će nova podružnica Dječjeg vrtića Radost riješiti trenutačni problem prekapacitiranosti vrtića i smanjiti liste čekanja za upis u jasličke i vrtićke programe.


Nova faza razvoja


Novim vrtićem otvorit će se prostor za pet novih skupina djece, dvije jasličke i tri vrtićke skupine, od kojih su jedna jaslička i jedna vrtićka već privremeno uspostavljene u objektima u Jadranovu i Crikvenici. Izgradnja vrtića omogućit će i otvaranje osam novih radnih mjesta. Planira se zaposliti četiri odgojitelja, dva spremača/pomoćna kuhara te po jednog domara i administratora. Dakle, Crikvenica će u proljeće sljedeće godine dobiti modernu i funkcionalnu predškolsku ustanovu prilagođenu potrebama djece i roditelja koji više, prije početka pedagoške godine, ne bi trebali strahovati hoće li uspjeti dijete upisati u vrtić.


Grad Crikvenica


– Izgradnja vrtića nova je faza razvoja Crikvenice. Novom podružnicom vrtićki kapaciteti crikveničke Radosti bit će povećani za 68 djece, a izgradnja vrtića stajat će 2,1 milijun eura te će se smanjiti ili potpuno ukloniti liste čekanja. Ponosni smo što ćemo povećati dostupnost ranog i predškolskog obrazovanja, olakšati roditeljima usklađivanje poslovnih i privatnih obveza. Ova nova podružnica neće samo riješiti trenutne probleme s kapacitetom nego će pružiti dugoročne koristi za cijelu našu zajednicu. Jedva čekamo vidjeti djecu kako uživaju u novim prostorijama. Ovo je ulaganje u budućnost našeg grada – istaknula je vršiteljica dužnosti gradonačelnice Crikvenice Ivona Matošić Gašparović.




V. d. gradonačelnice Crikvenice naglašava i da je izgradnja nove podružnice Dječjeg vrtića Radost nastavak intenzivnog investicijskog ciklusa u objekte predškolskog i školskog obrazovanja koji traje već desetak godina, čime se nastoji osigurati najbolje uvjete odrastanja i školovanja za djecu i mlade. Kako kaže, grad koji se brine za mlade, ne mora se brinuti za svoju budućnost.


– Ovaj projekt promatramo u kontekstu ulaganja u obitelji, mlade i budućnost našeg grada. Kroz dugogodišnji investicijski ciklus, nastojimo stvoriti optimalne uvjete za odrastanje i školovanje naše djece. Radujemo se pozitivnim promjenama koje će ovaj vrtić donijeti našem gradu, vjerujući da će to biti temelj za daljnji razvoj i napredak Crikvenice. Nova podružnica ne samo da će olakšati trenutne izazove s kapacitetom nego će i dugoročno unaprijediti kvalitetu života u cijelom gradu – istaknula je Ivona Matošić Gašparović.


Suvremeni pristup


Kako saznajemo od ravnateljice vrtića Martine Magaš, Dječji vrtić Radost svoj rad temelji na suvremenom pristupu odgoju i obrazovanju te, uz redovni, provodi i niz drugih programa.


– Redovni program podrazumijeva jasličke i vrtićke skupine za određene dobne skupine djece. Osim njega crikvenički vrtić provodi i Montessori program, program za darovitu djecu i program za djecu s teškoćama koji uključuje stručni individualni rad – ističe Martina Magaš.


Ivona Matošić Gašparović napominje i da se Grad Crikvenica posljednjih nekoliko godina intenzivno razvija u svim svojim segmentima i razinama, od komunalne, društvene i prometne infrastrukture, obrazovanja, sporta i drugih područja.


– Razvijamo i realiziramo projekte koji će grad učiniti ljepšim, boljim, učinkovitijim i gospodarski naprednijim, kako bi se omogućio ugodan i lijep život njezinim stanovnicima i bolji standard života. Primjenom novih i digitalnih tehnologija i rješenja jačamo grad kao učinkovitiji servis građanima te se razvijamo kao Pametni grad. Grad Crikvenica sva svoja ulaganja u djecu, mlade, infrastrukturu, turizam i društveni život radi kako bi i nadalje bio mjesto ugodnog življenja i poželjno mjesto dolaska svih ljubitelje crikveničke rivijere i njezinih ljepota – zaključuje Ivona Matošić Gašparović.


Moderno zdanje


Izgradnjom i opremanjem pet dnevnih boravaka u novoj podružnici crikveničkog vrtića smanjit će se liste čekanja i povećati postotak upisane djece te poboljšati organizacija i provedba predškolskog odgoja na području grada. Nova zgrada bit će prilagođena konfiguraciji terena i izgrađena na središnjem dijelu parcele s orijentacijom glavnog ulaza prema istoku. Planiranim zahvatom lokacija se priključuje na sustav javne vodoopskrbe, odvodnje i električne infrastrukture. Objekt će imati prizemlje i kat s ukupnom površinom od oko 1290 četvornih metara i uz njega će biti uređeno pet parkirališnih mjesta. Budući da prema Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe dnevni boravak, između ostalog, treba osigurati i uvjete za objedovanje djece, novi će vrtićki objekt imati i distribucijsku kuhinju, ali i dizalo kako bi bio prilagođen i osobama s invaliditetom.