Festival Kvarner

Ansambl Rýnský nastupio u Villi Angiolini: Poseban koncert praćen čašama biranog pjenušca

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U jedinstvenom ambijentu najstarije turističke vile na ovim prostorima svoje su umijeće interpretiranja glazbe iz 17. stoljeća pokazali glazbenici na violini i teorbi



Prekrasan doživljaj za opatijske ljubitelje klasične glazbe upriličio je večeras Festival Kvarner u Villi Angiolini, u prostorijama Hrvatskog muzeja turizma. Obogatio je proslavu 180 godina turizma u Opatiji uz nastup mladog ansambla Rýnský koji inače ima tri člana, no uslijed bolesti, u jedinstvenom ambijentu najstarije turističke vile na ovim prostorima svoje su umijeće interpretiranja glazbe iz 17. stoljeća pokazala dva glazbenika na violini i teorbi.


– Hvala svima koji su se odazvali na koncert koji će biti u ležernoj formi i zamišljen je kao druženje svih prijatelja iz svijeta glazbe. Na ovom se koncertu može stajati, sjediti, piti pjenušac, postavljati pitanja glazbenicima.


Važna je interakcija između mladih glazbenika i publike, a da bi se sve ovo što se ovih dana događa u Villi Angiolini omogućilo, treba zahvaliti na podršci Hrvatskom muzeju turizma i Bratovštini hrvatskih vinskih vitezova – rekao je Neven Ivanić, predsjednik Festivala Kvarner.




Govorio je osim na hrvatskom još i na engleskom i njemačkom jeziku budući da je uz domaće zaljubljenike u klasiku u publici bilo i turista koje je koncert praćen čašama biranog pjenušca oduševio.


Odlična suradnja


– Suradnja s Festivalom Kvarner uspostavljena je od prvoga dana od kada sam na čelu HMT-a i nadam se da će se i dalje nastaviti – navela je v. d. ravnateljice HMT-a Vesna Leiner, a zahvaljujući suradnji s Hrvatskim muzejom turizma, članovi ansambla ovih dana vježbaju u sali Ville Angioline te svi posjetitelji muzeja imaju priliku upoznati ansambl, glazbu koju izvode i instrumente na kojima sviraju.



Kroz večerašnji koncert je publiku vodio umjetnički ravnatelj Festivala Kvarner, dirigent Michael Fendre, a mladi glazbenici inače borave i sviraju u Opatiji zahvaljujući EU projektu S-EEE (Sustainable EEEMERGING). Radi se o novom projektu na čijem su natječaju izabrani u velikoj konkurenciji od stotinjak kvalitetnih mladih glazbenika.


Koncert je bio besplatan i ponudio publici ono što se rijetko događa na sličnim zbivanjima – neposrednu komunikaciju s ansamblom i doživljaj klasične glazbe iz davnina na jedan moderan, suvremen i drugačiji način.



Članovi Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova upotpunili su glazbeno druženje uz degustaciju biranih vina i na taj način podignuli večer na još višu razinu.


– Nastavljamo naše lijepo prijateljstvo te ćemo pred ovako divnom publikom još jednom promovirati našu baštinu i kulturni identitet – rekao je u ime Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova Mario Sušanj.


Koncerti u hotelima


Osim u vili Angiolini, ansambl će održati i nekoliko koncerata u opatijskim hotelima, promovirajući Opatiju kao destinaciju vrhunske glazbe i izvan glavne turističke sezone.


Treba reći i da je ovo peti EU projekt za redom kroz koji Festival Kvarner dovodi kvalitetne europske glazbenike u Opatiju, čime je potvrđena kvaliteta Festivala Kvarner kao provjerenog i pouzdanog partnera na europskoj razini.


– Drugi dio ovogodišnjeg programa Festivala Kvarner bit će od 4. do 9. prosinca, kada će u Opatiji boraviti ansambl Anacronía. Programi se realiziraju u suradnji s Hrvatskim muzejom turizma uz potporu EU-a, Vlade Republike Hrvatske – Ureda za udruge, Ministarstva kulture, Grada Opatije, Festivala Opatija, TZ-a Kvarnera, TZG-a Opatije i ostalih partnera – naglasio je Neven Ivanić.