Poplave u BiH

Strašne scene u Donjoj Jablanici: Voda nam je odnijela sve, samo mulj ostaje

Portal Novi list

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Sve je potopljeno



Reporterka Dnevnika Nove TV Danijela Demarin Hasanović javila se s područja Jablanice, mjesta u BiH koje je najteže pogođeno poplavom. Dok spasioci izvlače stradale iz ruševina Donje Jablanice, iz blatne bujice ostali su viriti samo krovovi kuća i minaret.


Bujice i odroni prekinuli su željezničku prugu i cestu od Jablanice prema Mostaru. Neka su naselja potpuno odsječena. Potvrđena je smrt 14 ljudi, a mnogo je nestalih.





“Bile su dvije iznimno kritične situacije s unesrećenim dječakom i unesrećenom trudnicom u nekom visokom mjesecu trudnoće. Oboje su evakuirani. Dječak je stabilno. Nažalost pri operativnom zahvatu beba je umrla, a majci se bore za život”, rekao je glasnogovornik Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka.


Jedna je žena pronađena mrtva kod Fojnice. U Buturović Polju kod Konjica, bujica je odnijela petnaestak kuća.


Jako puno unesrećenih


Za pogođeno područje hercegovačko neretvanskog kantona proglašeno je stanje prirodne nepogode. Formiran je krizni stožer koji bi trebao koordinirati sve aktivnosti spašavanja i pružanja pomoći.


“Jako puno je unesrećenih. Službe rade sve što mogu kako bi ih izvukle do najbližih medicinskih ustanova”, rekao je Juka.



Poplavljen je bio i Kiseljak.


“Užas, ljudima je načinilo štetu, poplavilo, ušlo u objekte”, rekao je Darko Ramljak iz Kiseljaka.


“Situacija je katastrofa. Katastrofalno je. Voda je ušla u kuće ljudima, odnijela je sve. Voda se povlači, mulj ostaje”, rekao je Dragan Musić iz Kiseljaka.


Hrvatska ponudila pomoć


Odsječenih sela ima i na području Kreševa. Na teren je poslana vojska, a zatražena je i pomoć Eufora. Najavljena je financijska pomoć pogođenom području. Vijeće ministara poziva zemlje Europske unije i regije na pružanje hitne pomoći Bosni i Hercegovini.



“Ponudili smo svu pomoć koju Hrvatska može i želi dati Bosni i Hercegovini. Spremni su i helikopteri od strane HV-a, mehanizacija, vatrogasne postrojbe, Civilna zaštita Crveni Križ. Cijeli moj tim u Vladi dok smo mi ovdje radi na koordinaciji resora. Što god bude trebalo, mi ćemo pomoći”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


U nedjelju bi se u BiH trebali održati lokalni izbori. Većina političara otkazala je predizborne skupove.


Reporterka Dnevnika Nove TV Danijela Demarin Hasanović kaže da se o broju nestalih zapravo može samo špekulirati, a govori se o brojci od 40 osoba. To ujedno, nažalost, znači da bi broj smrtno stradalih mogao itekako rasti.


Apokaliptične scene


Opisala je strašne scene u Donjoj Jablanici, jedan dio tog naselja je pod vodom, dok je drugi pod kamenolomom.



“Možemo vidjeti apokaliptične scene, voda dolazi iz apsolutno od svuda. Sve je potopljeno. Ovo je relacija prema Jablanici, svega nekoliko kilometara do Jablanice koji brojni znaju po obilju restorana i lijepim vidicima, sve je to jednostavno nestalo”, rekla je Demarin Hasanović.


Na terenu su brojne stručne službe, od HGSS-a, policije, hitne. Svi su u pripravnosti.


“Vidjeli smo ih kako stižu sa čamcima kako bi mogli evakuirati ljude ne samo iz Jablanice nego i ostalih mjesta”, rekla je.


Može li Neretva progutati svu tu vodu?


Osvrnula se i na prohodnost ceste koja vodi do Jablanice.


“Jako je teško sada prognozirati kad će biti prohodna. Vidjeli smo da su bageri pokušali kopati s jedne strane, a na drugom dijelu je vojska i pokušavaju spojiti taj dio između Konjica i Jablanice koja je za sad u potpunosti odsječena”, dodala je Demarin Hasanović.



Komentirala je i kuda bi sva ta silna voda sada trebala otići.


“Teško je prognozirati može li Neretva zapravo progutati ovu količinu vodu. Oko Metkovića vodostaj Neretve za sad nije povišen. Međutim, meteorolozi za iduća dva dana prognoziraju dosta kiše. Bujice su ono čega se ljudi najviše mogu pribojavati.


Nitko sada ne može nagađati što bi se moglo dogoditi u sljedećim satima. Službe na terenu pokušavaju spasiti sve što se spasiti da”, rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Danijela Demarin Hasanović.


Cijeli prilog pogledajte OVDJE.