Postizborni dogovori

Austrijski predsjednik razgovarao s FPÖ-om o sastavljanju vlade

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen razgovarao je u petak s predsjednikom Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Herbertom Kicklom o mogućem formiranju vlade nakon prošlonedjeljnih izbora na kojima je FPÖ dobio relativno najviše glasova.


„Izjavu o tijeku današnjeg razgovora ću dati sutra ujutro“, rekao je Kickl nakon razgovora s austrijskim predsjednikom.


Ured Van der Bellena još je prije najavio kako neće biti komentara razgovora.




Austrijski predsjednik je najavio kako će prvo razgovarati s predstavnicima najjače parlamentarne stranke, a to je od prošlonedjeljnih izbora FPÖ.


On će sljedećeg tjedna razgovarati i s predstavnicima ostalih stranaka koje su ušle u parlament i to u ponedjeljak s predstavnicima Narodnjačke stranke Austrije (ÖVP) koja je na izborima za Nacionalno vijeće, kako se u Austriji naziva parlament, s 26,3 posto osvojila nešto manje glasova nego FPÖ s 28,8 posto.


Istog dana u ponedjeljak Van der Bellen će razgovarati i sa socijaldemokratima koji čine treći po redu zastupnički klub u parlamentu.


Predsjednik će u utorak zatim voditi razgovore s predstavnicima stranke Zeleni te liberalima iz stranke Neos.


FPO ne mora dobiti mandat za sastav vlade


Predsjednik prema Ustavu nije dužan mandat za sastavljanje vlade povjeriti stranci s najviše osvojenih mjesta u parlamentu. Van der Bellen je uoči izbora u više navrata dao do znanja kako mandat neće davati strankama koje djeluju protiv demokratskog poretka i koje, što je aluzija na FPÖ, podržavaju Putina u njegovoj agresiji na Ukrajinu te djeluju protiv Europske unije.


I Kickl je u prošlosti u nekoliko navrata pokazao što misli o predsjedniku Van der Bellenu, koji je do 2016. bio član stranke Zeleni, nazivajući ga „mumijom iz Hofburga“ (predsjednička rezidencija).


FPÖ bi teoretski mogao sastaviti vladu s ÖVP-om, ali narodnjaci na čelu s dosadašnjim kancelarom Karlom Nehammerom, odbijaju koaliciju sa slobodnjacima u slučaju da Kickl, kojeg smatraju preradikalno desničarskim, preuzme neku ulogu u vladi.


Sam Kickl za sebe polaže pravo na kancelarsku funkciju, ali mu za sastavljanje vlade nedostaju koalicijski partneri. Sam FPÖ je odbio ukloniti Kickla kako bi se otvorio put koaliciji s ÖVP-om.


Analitičari za sada najviše izgleda za sastavljanje vlade daju koaliciji narodnjaka, socijaldemokrata i liberala.


U četvrtak navečer je oko 25.000 prosvjednika ispred zgrade parlamenta prosvjedovalo protiv mogućeg sudjelovanja desno populističkog FPÖ-a u austrijskoj vladi.