Treće izdanje

“Žene od A do Z”: Na After Job konferenciji pričale kako biti sretne u eri terora ljepote

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan



Fantastični skup fantastičnih žena! Povodom obilježavanja “ružičastog listopada”, mjeseca posvećenog ženskom zdravlju, u konferencijskoj dvorani hotela Keight Opatija održala se treća After job konferencija “Žene od A do Z” u organizaciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću, Primorsko-goranske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i TZ Kvarnera te uz podršku Jadran Galenskog laboratorija.


Tematika, najava najvažnijih sudionica panela, ali i uvijek prisutni problem osobne percepcije vlastite pojavnosti u Keight, najnoviji opatijski hotel, privukla je uistinu impresivni broj, dominantno žena od kojih mnoge obnašaju jako odgovorne, značajne funkcije u najširoj lepezi društvenih djelatnosti.


Središnji dio događanja bila je panel rasprava koja je u suodnos dovodila presing što društvene mreže i mediji nameću po pitanju poželjnog, skoro pa obaveznog osobnog izgleda i realnosti koja jako teško to može, bez korekcija čitavog niza medicinskih stručnjaka, u realnosti provesti.





Panel rasprava, koju je moderirala Ermina Duraj, ugledna komunikacijska stručnjakinja, i još mnogo toga, u kojoj su sudjelovale istaknute stručnjakinje s područja medicine, psihologije, nutricionistike, kineziologije.


Redom to su bile liječnice Alenka Brozina i Sanja Lazarić, profesorica nutricionizma Greta Krešić, psihologinje Iva Brozičević Dragičević i Daina Udovichich Corelli te kineziologinja Matea Knez.


Najvažniji dio rasprave bio je usmjeren prema adolescenticama, populaciji koja je višestruko ugrožena, kako sve naglašenijim i sveprisutnijim društvenim mrežama koje nameću ispoliranu, digitalnu stvarnost, ponajviše po pitanju izgleda, tako i burnim fiziološkim promjenama koje su apsolutno prirodne i u njihovim godinama uobičajene od kako je civilizacije.


Glavna poruka izrečena od svih panelistica bila je “volite sebe kakve god da jeste jer upravo takve kakve jeste, najljepše ste na svijetu”. Lijepo rečeno, no poprilično teško izvedivo, što je svojim iskustvima potvrdila i Daina Udovichich Corelli, klinički psiholog i psihoterapeut koja često radi upravo s djevojkama u teenagerskoj dobi – nesretnima svojim izgledom.



Svakako, na tragu ovodobne prakse, na panelu, koji je proticao u ležernom, iskrenom pa i intimističkom ozračju, istaknuto je i to da je nemoguće, uz ponudu koja postoji na tržištu – od botoksa, korektivnih kirurških zahvata, “terora” zdrave prehrane kao i stalnog pritiska fitnes studija kojima je poznato da ste savršeni, ali oni ipak znaju kako da vaše savršenstvo bude još i bolje – danas biti sretan i zadovoljan samo s onim što ti je “priroda” dala.


Mada, što nam god nametali mediji i njima slične društvene mreže, sreća, druženje s prijateljima i stalni međusobni kontakti i razgovori sigurno mogu biti itekakv lijek koji će, kakvi god da jeste, dovesti do sreće. Bila je to poruka Ive Brozičević Dragičević koja okupljene posjetila da je konferencija organizirana, simbolično, na svjetski dan osmijeha.


Foto Edi Prodan


U drugom dijelu konferencije održan je intervju s Majom Šimunić i Anamariom Hauptfeld Schweitzer, vrhunskim hotelskim managericama, uspješnim ženama koje uz posao povezuje i prijateljstvo. Bio je tu i book cafe s riječkom književnicom Gordanom Brkić Žagar koja je dobar dio svoje karijere radila i kao novinarka, a koja je nedavno objavila svoj prvi roman “Netaknuti listovi gline”.


Taj su dio konferencije moderirale Marija Mažar i Jana Bubnič Arčanin, a u tom inspirativnom skupu žena i jedan je muškarac svojim predavanjem izazvao veliku pažnju. Riječ je o također komunikologu, i još mnogo toga, Davoru Bilmanu.


Konferencija je imala i humanitarni karakter – najveći dio sredstava prikupljenih kotizacijom usmjeren je pomoći Sigurnoj kući za žene i djecu čija je voditeljica Željka Frković, također bila jedna od izlagačica na konferenciji.