TZ

Gastronomski aduti Kvarnera predstavljeni u srcu Zagreba

Alenka Juričić Bukarica

Foto TZ Kvarnera

Foto TZ Kvarnera



Turistička zajednica (TZ) Kvarnera bila je domaćin večere u zagrebačkom restoranu Baltazar, organizirane u suradnji s gastronomskim vodičem Gault&Millau Croatia, a povodom Međunarodnog festivala turističkih filmova, priopćili sui z TZ Kvarnera.


Naime, na prezentacijskoj večeri su se okupili uzvanici Zagreb TourFilm Festivala, protagonisti filmske industrije, novinari, suradnici i poslovni partneri te su im predstavljene autohtone lokalne namirnice i odabrana vina koja su poslužena uz različite sljedove jela.


Na tanjurima su se izmjenjivale kulinarske kreacije restorana Baltazar pa su uzvanici na večeri imali priliku kušati čuvene kvarnerske škampe, brancine, skutu, grobnički sir, goranske vrganje, maslinovo ulje i začinsko bilje. Vinsku priču autohtonih sorti, od žlahtine i muškata pa do sansigota, predstavili su Ines Matić Matešković i Žarko Stilin, sommelieri i ambasadori brenda Kvarner Wines.





– Prezentacijom Kvarnera u Zagrebu, Turistička zajednica Kvarnera obilježila je sudjelovanje na Festivalu turističkog filma, koji nam je još jednom pokazao da je video “Make Your Own Movie” jedan od najuspješnijih promotivnih materijala kreiranih u našoj “radionici”, kazala je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.


Dodala je kako prema brojnim svjetskim istraživanjima o utjecaju gastronomije i enologije na razvoj turizma, autohtona hrana i vina visoko kotiraju pri izboru turističke destinacije. Upravo je ta jedinstvena eno – gastronomska ponuda regiji Kvarner donijela i titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini, a nagrađeni destinacijski promotivni film “Make Your Own Movie” uspješno objedinjuje i ističe sve adute Kvarnera, od spektakularnih lokacija za snimanje filmova i TV serija pa do divlje prirode za ljubitelje aktivnog odmora ljeti i zimi. Sve to, uz mnoštvo dobrih restorana i kvalitetnih vina, Kvarner čini iznimno poželjnom turističkom destinacijom tijekom cijele godine.


Promotivni film Turističke zajednice Kvarnera snimljen je u produkciji Filmerije iz Rijeke i Kinoteke iz Zagreba. Režiju i montažu potpisuje Sanjin Stanić, scenarij Edi Mužina, kameru Hrvoje Franjić, a glavni junak u filmu je Ivan Raffaelli. Film je premijerno prikazan na večeri dodjele trofeja Srce Sarajeva za najbolje TV serije regionalne produkcije na Sarajevo Film Festivalu 2023. godine i od tada osvaja brojna prestižna priznanja struke na različitim natjecanjima diljem svijeta.