Zajednica Talijana u Rijeci

Inauguriran projekt katalogizacije knjiga biblioteke u Circolu

Sandy Uran

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Umirovljena knjižničarka savjetnica Milka Šupraha istaknula je kako sve što imamo u obliku baštine nema nikakvu svrhu ako nije otvoreno za javnost



RIJEKA U knjižnici Zajednice Talijana u Rijeci inauguriran je projekt katalogizacije knjiga tamošnje biblioteke, te su tako vrata knjižnice u Circolu otvorena javnosti. Ovom prilikom u uvodnom govoru projekt je predstavila predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Melita Sciucca istaknuvši kako je nakon četiri godine rada na katalogizaciji projekt spreman za prezentaciju i korištenje.


– Ovom prilikom zahvaljujem Marinu Corvi koji nam je putem fonda za ljudska prava i manjine omogućio ostvarenje projekta katalogiziranja, te ravnatelju Gradske knjižnice Rijeka Niki Cvjetkoviću, koji nam je izašao u susret omogućivši nam stručnu pomoć dugogodišnje djelatnice Gradske knjižnice, vrsne stručnjakinje knjižničarke savjetnice Milke Šupraha, kojoj sam iznimno zahvalna, kao i studentici Odsjeka za talijanistiku FFRI-ja i pedagogije Lani Ćato, kazala je Sciucca. Umirovljena knjižničarka savjetnica Milka Šupraha istaknula je kako sve što imamo u obliku baštine nema nikakvu svrhu ako nije otvoreno za javnost.


Snimio VEDRAN KARUZA


– Ovaj fond knjiga dostupan je svima, što je od iznimne važnosti, čime potvrđujemo zajedništvo. Sam projekt i njegova realizacija bili su za mene veliki izazov, ali i zadovoljstvo – rekla je Šupraha. Studentica Odsjeka za talijanistiku FFRI-ja i pedagogije Lana Ćato, rodom iz Slavonskog Broda, na talijanskom jeziku održala je prezentaciju u powerpointu rekavši kako je katalogizirano oko 7 tisuća knjiga te da je proces katalogiziranja i dalje aktivan.




– Katalog se nalazi online i svi koji to požele mogu pronaći nešto za sebe. Dovoljno je ulogirati se na knjižnicu: Katalog knjižnice Circolo. Knjižnica posjeduje knjige beletristike, filozofije, povijesti, povijesti grada Rijeke i egzodusa, umjetnosti, talijanske i suvremene svjetske književnosti na talijanskom jeziku te pojedina dvojezična, talijanska i hrvatska izdanja fijumanskih autora.


Snimio VEDRAN KARUZA


– Posjedujemo velik broj književnih naslova različite tematike kojima će se moći koristiti svi, navela je Ćato.


Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva istaknuo je zadovoljstvo zbog otvorenja knjižnice online te je zahvalio predstavnicama Grada Rijeke Heleni Semion Tatić iz Odjela za kulturu, koja je također pohvalila ovaj projekt kao i brojna kulturna događanja, predstavljanja knjiga i koncerte do sada održanih u Zajednici Talijana, te savjetnici za književnu i scensku djelatnost Gordani Paprika Todorović na pruženoj podršci. Predstavnica Odsjeka talijanistike FFRI-ja Corinna Gerbaz-Giuliano podcrtala je vrijednost online biblioteke te kazala kako će studenti talijanistike, čija akademska godina uskoro započinje, zasigurno biti među prvim korisnicima potonje.


Snimio Vedran KARUZA