Grad Rijeka i Hrvatska liga za hipertenziju

“Lov na tihog ubojicu”: Dogovorena suradnja o promociji zdravih stilova života

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ljude valja educirati jer bolest povišenog krvnog tlaka odnosi veliki broj života i upravo stoga organiziramo brojne javnozdravstvene projekte, rekao je Jelaković



 


 


RIJEKA  Potpisivanjem Povelje o suradnji između Grada Rijeke i Hrvatske lige za hipertenziju Rijeka je danas postala prvi hrvatski grad partner Lige. Povelja je potpisana u sklopu provedbe javnozdravstveno-edukativne akcije “Lov na tihog ubojicu” kojeg Grad Rijeka i Hrvatska liga za hipertenziju provode zajedno s partnerima, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a riječ je o kampanji koja je usmjerena za osvještavanje i educiranje građana o problemu kardiovaskularnih bolesti, odnosno povećanog krvnog tlaka i kolesterola. Naime, kako je istaknuo predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju Bojan Jelaković povišen krvni tlak i povišene vrijednosti kolesterola u krvi su glavni čimbenici povećanog kardiovaskularnog pobola i smrtnosti u Hrvatskoj.




– Rijeka na razini Hrvatske prednjači u mnogočemu pa tako i u odgovornosti za brigu o zdravlju svojih građana. Suradnja s Rijekom postojala je i prije, jednako kao i s kolegama s Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Riječ je i o prvom Zavodu s kojim smo ostvarili suradnju. Našim akcijama želimo prenijeti poruku da svatko mora brinuti o svom zdravlju, uz pomoć institucija ili udruga koje im u tome mogu pomoći. Ljude valja educirati jer bolest povišenog krvnog tlaka odnosi veliki broj života i upravo stoga organiziramo brojne javnozdravstvene projekte, rekao je Jelaković.


Snimio Vedran KARUZA


Poveljom koju su potpisali riječki gradonačelnik Marko Filipović i Jelaković izražava se zajednička želja za budućom suradnjom u područjima promocije zdravih stilova života i globalne borbe protiv arterijske hipertenzije, ali i svih drugih čimbenika rizika poput dislipidemija, kronične bubrežne bolesti i slično. Izražavajući zadovoljstvo što je upravo Grad Rijeka postao prvi službeni grad partner Hrvatske lige za hipertenziju Filipović je istaknuo da Grad već dugi niz godina nastoji doprinijeti borbi protiv tihog ubojice.


– Aktivno promoviramo korištenje javnih površina za rekreaciju građana, u gotovo svakom mjesnom odboru smo postavili sprave za vježbanje kako bi građanima bile dostupne, kroz projekt Rijeka – zdravi grad promoviramo zdrav život svih dobnih skupina, a od ove godine eksperimentalno smo u šest osnovnih škola uveli program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja. Provedba programa je počela ovaj tjedan, a od iduće školske godine započet će njegovo provođenje u svim riječkim osnovnim školama, napomenuo je gradonačelnik.


Snimio VEDRAN KARUZA


Jelaković je ujedno najavio da će se u sklopu akcije “Lov na tihog ubojicu” sutra na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske s početkom u 9 sati održati javnozdravstvena akcija tijekom koje će građani moći, uz savjetovanje sa stručnjacima, izmjeriti krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi te se izvagati na metaboličkoj vagi. Ujedno će Medicinski fakultet organizirati i grupno vježbanje koje će istaknuti važnost tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja.


Medicinski fakultet danas je u sklopu akcije organizirao i 11. simpozij “Zdravlje za sve” koji je okupio brojne stručnjake s ciljem rasprave o važnosti integriranih zdravstvenih mjera u borbi protiv kardio-reno-metaboličkih bolesti. U sklopu programa simpozija predstavljeni su i rezultati istraživanja provedenog u Rijeci u sklopu projekta HORUS, pod nazivom “Barometar zdravlja stanovnika grada Rijeke”. Istraživanje je obuhvatilo analizu životnog stila, korištenje zelenih površina, mentalno zdravlje i stavove stanovnika te zdravstvene rizike povezane s razvojem kroničnih nezaraznih bolesti. Također, prikazane su i karakteristike urbanog okoliša u Rijeci, dobivene kompilacijom javno dostupnih podataka unutar GIS sustava.