STUDENTSKI CENTAR

Radnicima s visokom stručnom spremom u SC-u Rijeka ponuđeni poslovi pranja i čišćenja, uslijedili i prvi otkazi

Ingrid Šestan Kučić

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Od 240 zaposlenih najgore je prošla nekolicina koja se bavila uredskim poslovima za koje je procijenjeno da su nepotrebni



RIJEKA – Studentski centar Rijeka u procesu je uvođenja nove sistematizacije radnih mjesta s ciljem efikasnijeg poslovanja, međutim to je efikasnije poslovanje dijelu zaposlenika s visokom stručnom spremom donijelo nove degradirajuće ugovore o radu, jer svoje dosadašnje urede moraju zamijeniti kuhinjom ili poslovima čišćenja.


Neprihvaćanje novog radnog mjesta koje je daleko ispod kompetencija visokoobrazovanih djelatnika donosi otkaz ugovora o radu uz otkazni rok i otpremninu. Od 240 zaposlenih u novoj sistematizaciji najgore je prošla nekolicina zaposlenika koji nisu direktno vezani uz temeljnu djelatnost Studentskog centra, odnosno ne rade na poslovima prehrane i smještaja studenata, već su se bavili uredskim poslovima za koje je procijenjeno da su nepotrebni.


S obzirom na to da su im se mahom ponudila radna mjesta pomoćnih radnika u kuhinji, čistačica i perača suđa, dio djelatnika koji se našao u tom nezavidnom položaju odbio je prihvatiti nove ugovore te su ovog tjedna uslijedili prvi otkazi uzrokovani neprihvaćanjem degradirajućih radnih mjesta koja nose i manje plaće.


Sve po zakonu




Potvrđujući da se sistematizacija na dio zaposlenika negativno odrazila, ravnatelj Studentskog centra, Goran Manestar, objašnjava da drugog izbora, osim proglašenja tehnoloških viškova, nije bilo te da je sve u skladu sa zakonom.


– Imamo sporazum s Radničkim vijećem da nikome nećemo dati otkaz. Sa sistematizacijom smo ugasili određeni broj radnih mjesta za kojima u novoj organizaciji nemamo potrebe. Međutim, zbog dogovora s Radničkim vijećem i želje da dosadašnjim zaposlenicima ne narušimo egzistenciju ponuđena su im ona radna mjesta gdje potreba za djelatnicima postoji.


Nismo htjeli da netko izgubi radno mjesto. Mogli smo ih proglasiti tehnološkim viškom i poslati na Zavod za zapošljavanje, ali zbog sporazuma koji smo potpisali i u kojem smo se obvezali da nikome nećemo direktno dati otkaz, već da ćemo ponuditi radno mjesto koje nam je potrebno, to nismo učinili.


Nije bila namjera nekoga osobno uvrijediti i degradirati. Svima koji su radili na radnim mjestima koja su ugašena ponuđena su radna mjesta u ugostiteljstvu. Za neko drugo radno mjesto nisu kvalificirani.


Kada bi imali kvalifikacije za radno mjesto koje nam je potrebno, to bi im radno mjesto bilo i ponuđeno. Sistematizacija je bila nužna, jer imali smo, primjerice, troje voditelja iste službe. Normalno je da to tako ne može.


Neću ulaziti u to na koji su način prije zaposleni. Međutim, nismo ovdje da uhljebljujemo ikoga. Ovdje smo zbog studenata i da svi zaposleni rade posao za koji su plaćeni. Drugih radnih mjesta nema i jedino je bilo moguće ponuditi posao u ugostiteljstvu.


Slažem se da ružno zvuči, ali do toga je došlo isključivo zbog sporazuma s Radničkim vijećem kojem smo se obvezali da nećemo proglašavati tehnološke viškove, već da ćemo zaposlenicima ponuditi zamjenska radna mjesta. Imamo isti pristup prema svima i svi čija su radna mjesta nepotrebna dobili su jednaku ponudu. Ukoliko novi ugovor odbiju, bit će im uručen otkaz s otpremninom, što se ovaj tjedan i dogodilo.


Rezanje troškova


Da nije bilo dogovora s Radničkim vijećem, isto bi im se dogodilo, odnosno bili bi proglašeni tehnološkim viškom i nikome se ne bi nudilo radno mjesto koje nije u skladu s njihovom stručnom spremom, objašnjava Manestar.


Materijalna prava zaposlenika, kaže, s novom sistematizacijom značajno su povećana. Uložena su velika sredstva u opremu, poboljšani su radni uvjeti, međutim, tvrdi, sve je to nekome problem.


– Financijski rezultati su javno dostupni. Ne možemo dirati prihodovnu stranu, a jedina stvar koju možemo dirati su troškovi. Bavimo se troškovima i »režemo« ih, ali ne da bi smanjili kvalitetu usluge, već da bi poboljšali kvalitetu i racionalizirali poslovne odluke koje nisu racionalne.


Gledamo da ekonomično poslujemo. Nismo korisnici proračuna, plaće isplaćujemo iz vlastitih sredstava. Moramo se ekonomično voditi da bi poslovali pozitivno, a to se opet ulaže u podizanje standarda studenata.


Ne možemo taj novac odnijeti sa sobom, već isključivo ulažemo u podizanje standarda. Svi moraju raditi svoj posao za koji su plaćeni. Ne vodimo se imenima već odjelima i poslovima. Netko to shvaća osobno i jasno mi je to, navodi ravnatelj.


Dodaje i da je ugašeno više odjela, a svima koji su u njima radili ponuđena su druga radna mjesta. Trenutačno se radi o sedmero djelatnika, no kaže da će viškova radnika biti još, jer se radi na digitalizaciji ulaska u smještajne jedinice te će vjerojatno uskoro biti nepotrebna i radna mjesta noćnih čuvara.


Iako dio ogorčenih djelatnika tvrdi da je sistematizacijom došlo samo do preimenovanja njihovih dosadašnjih radnih mjesta te da su na ta radna mjesta zaposleni novi djelatnici, Manestar takve tvrdnje odbacuje i kaže da novih zapošljavanja nije bilo.


– Na radna mjesta koja nam ne trebaju nitko nije zaposlen, a neće ni biti novih zapošljavanja, uvjerava Manestar.


Ljudi odlaze i dolaze


Na optužbe dijela nezadovoljnih djelatnika kako je Studentski centar u posljednje dvije godine napustilo stotinjak radnika, odgovara da je fluktuacija zaposlenika u ugostiteljstvu velika.


– Istina je da su otišli jedni i došli drugi, a ako smo ih mi kao uprava tjerali da odu, trebali su nas prijaviti inspektoratu. Sve smo napravili sukladno zakonima i propisima. Ne znam je li problem u tome da se nisu mogli prilagoditi novim zahtjevima i novoj opremi.


Studentski centar ima isti broj zaposlenih, kao i prije dvije godine. Fluktuacije radnika kod čistačica, pomoćnih radnika i kuhara bit će i dalje. Idu tamo gdje im je bolje, a drugi dolaze. Stalno imamo otvorene natječaje za kuhare, pomoćnike radnike i čistačice.


Upravo zbog toga sada smo sistematizacijom podigli plaće kako bismo se izravnali s državnim službenicima, jer smo imali dosta odljeva u javne službe zbog veće plaće, ističe Manestar.


Činjenicu da postoji dio nezadovoljnih radnika potvrđuje i Ines Gedini Perković iz Radničkog vijeća, ali i dodaje da je većina radnika potpisala nove ugovore koji su im donijeli veći broj bodova i veće plaće te su novom sistematizacijom zadovoljni. Ujedno dodaje i da je sistematizacija bila nužna, jer s njom je postignuta struktura poslova, što godinama u Studentskom centru nije postojalo.


– Radničko je vijeće generalno podržalo sistematizaciju, ali isto tako smo tražili da se prilikom odlučivanja vodi računa o tome da se radnici financijski ne zakidaju. Tražili smo da se radnika ne može premjestiti na radno mjesto s manjim brojem bodova, kao i da nitko ne dobije otkaz.


Ovaj tjedan smo dostavili svoje očitovanje na savjetovanje i opet izrazili mišljenje da reorganizacija radnih mjesta mora biti u najboljem interesu radnika te smo upozorili na to da se radnici ne smiju dovoditi u nepravedan financijski položaj.


Znamo da su pojedina radna mjesta ukinuta i da pojedinci nisu zadovoljni. Na tom zadnjem očitovanju tražili smo da ih se rasporedi na odgovarajuća radna mjesta te smo ponovili prijašnje zahtjeve. Međutim, Radničko vijeće može dati svoje mišljenje, ali poslodavac to ne mora uvažiti, zaključuje Gedini Perković.


Ravnatelj pozvao policiju na sastanak s radnicima


Iza nezadovoljnih radnika stao je i Nezavisni sindikat radnika Hrvatske koji ujedno tvrdi i da se u Studentskom centru onemogućava sindikalno djelovanje. To onemogućavanje, kaže predsjednica Sindikata, Marina Palčić, otišlo je toliko daleko da je na radničkom skupu kojem su nazočili i sindikalni predstavnici ravnatelj Studentskog centra pozvao policiju, jer sindikalni predstavnici nisu željeli na njegov zahtjev napustiti skup radnika. Kao posljedica tih događaja Sindikat je od Upravnog vijeća Studentskog centra zatražio razrješenje ravnatelja.


Goran Manestar priznaje da je pozvao policiju, jer se radilo o neovlaštenom ulasku u prostorije Studentskog centra, kao i o osobama koje nisu djelatnici te ustanove.


– U Studentskom centru djeluju četiri sindikata, a posljednji je osnovan Nezavisni sindikat radnika Hrvatske. Sastanak s radnicima bio je organiziran kako bi im se predstavila sistematizacija. Taj sindikat nije sudjelovao u izradi sistematizacije i nismo htjeli dozvoliti da skup radnika postane mjesto za samopromociju, zakonski na tom skupu nisu mogli sudjelovati, a za to imamo i mišljenje suda.


Nismo ništa napravili nezakonito. Čak su i djelatnici govorili da napuste skup. Na skupu je bio njihov sindikalni povjerenik, koji je naš zaposlenik i to je opravdano, ali vanjski članovi Sindikata ne mogu biti, a kako su odbijali napustiti skup, pozvana je policija, objašnjava Manestar.


Palčić također ističe kako je Sindikatu nemoguće uspostaviti ikakav dijalog s Upravom Studentskog centra te da je planirano pokretanje kolektivnog pregovaranja, na što Manestar odgovara da kolektivno pregovaranje mora provesti reprezentativan sindikat te da ne može favorizirati jedan sindikat pored još tri postojeća. Ujedno ističe da sindikat nije stupio u kontakt s Radničkim vijećem, kao i da ne postoji komunikacija s drugim sindikatima, a kada se to postigne onda će se moći pregovarati i s Upravom.


Sindikalni povjerenik dobio dvije opomene u roku od mjesec dana


Prema sindikalnim tvrdnjama, članovi Uprave Studentskog centra laki su na davanjima opomena radnicima, a sindikalni povjerenik Vid Peleš kaže da je u posljednjih mjesec dana dobio dvije opemene. Jedna je, tvrdi, stigla zbog sindikalnog djelovanja te je upozoren da se sindikalnim radom može baviti samo izvan prostorija poslodavca i u slobodno vrijeme.


– U roku od mjesec dana dobio sam dvije opomene. Jedna je bila zato što sam kao recepcionar uputio studente kome se moraju žaliti i dobio opomenu da sam podizao pobunu među studentima. Kada sam preuzeo ulogu sindikalnog povjerenika, kolege su me upozoravali da se ne prihvaćam tog posla.


Opomene zaposlenicima jako su česte, a mnogi su potpisali nove ugovore iako su se osjećali degradirano. Puno je ljudi očekivalo da će makar zadržati isto radno mjesto, ali su na kraju potpisali lošije ugovore, ističe Peleš.


Tvrdnje da se opomene dobivaju jer se izriče svoje mišljenje, kao i da su česta pojava u Studentskom centru, ravnatelj odbacuje.


– Opomene se dobivaju kada se ne izvršavaju radne obaveze. Ima ljudi koji kažu svoje mišljenje, ali opomenu nisu dobili, jer rade svoj posao. Sve su opomene opravdane, jer da nisu već bismo bili prijavljeni inspekciji rada i bili bismo tuženi, a to se nije desilo, ističe Manestar.


Dodaje i da Peleš nije opomenut zbog sindikalnog djelovanja, već zbog financijske štete koju je nanio Studentskom centru.