Pranje novca

Izradili lažnu web stranicu s ciljem privida legitimnosti prodajnog mjesta

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Oduzeto desetak mobitela, više računala, SIM kartica, bankovnih kartica te veća količina novca



Policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvoje državljana Hrvatske starosti 57 i 24 godine te državljankom Kazahstana starosti 40 godina zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela računalna prijevara iz članka 271. st. 2. Kaznenog zakona i pranje novca iz članka 265. st. 1., 3. i 5. Kaznenog zakona.


Kaznena djela su počinjena na način da je osumnjičeni 57-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva temeljem ugovora s oštećenim kartičnom kućom o prihvatu kartica, ustupio korisnički račun potreban za provedbu online kartičnog plaćanja zasad nepoznatoj osobi nakon čega su u ovom trenutku nepoznate osobe izradile lažnu web stranicu s ciljem privida legitimnosti prodajnog mjesta.


Po navedenom, sumnja se da su od 12. siječnja do 2. ožujka 2024. godine obavljali unose nezakonito pribavljenih kartičnih podataka korisnika iz SAD-a, Kanade i Meksika u ukupnom iznosu od 3.367.130 eura od čega je 2.666.285 eura odbijeno, dok je 700.850 terećeno te nakon odbitaka i povrata u konačnici prouzročilo materijalnu štetu oštećenom trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu u iznosu od 655.380 eura.




Nakon što je iznos od 655.380 eura doznačen na račun trgovačkog društva, osumnjičeni 57-godišnjak je s ciljem prikrivanja nezakonitog podrijetla podizao sredstva u gotovini, prebacivao na druge račune i kupovao kriptovalute u čemu su sudjelovale i osumnjičene 24-godišnjakinja i 40-godišnjakinja.


U sklopu kriminalističkog istraživanja, provedene su dokazne radnje pretraga doma i drugih prostorija osumnjičenih, kojom prilikom je oduzeto desetak mobitela, više računala, SIM kartica, bankovnih kartica te veća količina novca za koji se sumnja da su izravno povezani s kaznenim djelima.


Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili navedena kaznena djela, osumnjičeni su u zakonskom roku uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku.


Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju eventualnog utvrđivanja drugih osoba koje su moguće povezane s počinjenjem ovih kaznenih djela.