Gospić

“Sačuvajmo izvornost tradicijskog ruha” održano u Pučkom otvorenom učilištu “Dr.  Ante Starčević”

Marin Smolčić



 


 


Program pod nazivom Sačuvajmo izvornost tradicijskog ruha održan je večeras u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Dr. Ante Starčević“ Gospić. U sklopu programa otvorena je izložba fotografija tradicionalnih nošnji svijeta – Geofolk projekt. Namjera Geofolk projekta je biti pravi sakupljač tradicionalnog ruha svijeta. Osim pohranjivanja digitalnih fotografija budući ciljevi uključuju arhiv te stalni vanjski postav. Glavni motiv je otkrivanje vrijednosti i raznolikosti svijeta putem tradicionalnih nošnji. Geofolk izložbu do sada se moglo vidjeti na brojnim europskim lokacijama. U holu učilišta nalaze se fotografije tradicionalne nošnje iz 60 zemalja svijeta, predstavljajući 244 različite nacije. U sklopu ovog programa izradit će se fotografije tradicionalne ličke nošnje koje će ući u fundus bogate Geofolk zbirke kao dio raznolikog tradicijskog ruha Hrvatske.




Nakon otvorenja izložbe uslijedio je Program predstavljanja narodnih nošnji Like s ciljem upoznavanja  šire javnosti  o bogatstvu i različitosti nošnji krajem 19. i početka  20. stoljeća. Pojavom sve više folklornih društava i grupa na području Like, Gacke i Krbave uočene su različitosti u dijelovima nošnji  koje ponekad nisu pravilno rekonstruirane ili prilagođene određenom običaju, području ili vremenu. Cilj ove revije je vizualno predočiti  izvorno tradicijski način oblačenja i prikazati nošnje svakog kraja u Lici za čiju rekonstrukciju postoje originalni zapisi i uzorci nošnje.


Nakon otvorenja izložbe uslijedio je program predstavljanja narodnih nošnji Like s ciljem upoznavanja šire javnosti  o bogatstvu i različitosti nošnji krajem 19. i početka 20. stoljeća. O detaljima nošlji govorile su Dragica Rogić iz POU i Vesna Bunčić, kustosica Muzeja Like Gospić.


Pojavom sve više folklornih društava i grupa na području Like, Gacke i Krbave uočene su različitosti u dijelovima nošnji  koje ponekad nisu pravilno rekonstruirane ili prilagođene određenom običaju ili vremenu. Cilj ove revije je vizualno predočiti  izvorno tradicijski način oblačenja i prikazati nošnje svakog kraja u Lici za čiju rekonstrukciju postoje originalni zapisi i uzorci nošnje. U glazbenom dijelu programa nastupili su  mješovita vokalna skupina FA „Dr. Ante Starčević“ te vokalno instrumentalni sastav Likote. Bio je ovo prvi događaj  održan u sklopu ovogodišnje priredbe Jesen u Lici.