CENTAR IZVOR SELCE

Obiteljski suradnici Sanja Babeli i Ivica Barac: Čovjek se osjeća korisno kad može nekome pomoći

Robert Šimonović

Ivica Barac i Sanja Babeli, obiteljski suradnici / Snimio Sergej DRECHSLER

Ivica Barac i Sanja Babeli, obiteljski suradnici / Snimio Sergej DRECHSLER

Socijalni radnici na terenu su zaduženi za stručni dio, dok obiteljski suradnici nude praktičnu pomoć u svakodnevnom funkcioniranju obitelji, tj. u usvajanju osnovnih životnih vještina, napominje Polić Sušanj



 


SELCE – Ima li plemenitijeg nastojanja od onoga pomoću kojega pokušavamo zadržati obitelj na okupu, učiniti sve da se njezini članovi povežu te upoznaju i spoznaju jezik ljubavi? Upravo ovo nastojanje predstavlja jednu od glavnih zadaća zanimanja novijeg datuma u Hrvatskoj, a riječ je o zanimanju obiteljskog suradnika. Obiteljski suradnici odnedavno su zaposleni i u Centru za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce.


Praktična pomoć


O čemu je točno riječ, otkrili su nam Nikica Sečen, ravnatelj Centra Izvor Selce, te Mirna Polić Sušanj, socijalna radnica i koordinatorica za obiteljske suradnike zaposlena pri Centru Izvor Selce. U njihovoj ustanovi upoznali smo i same obiteljske suradnike, Ivicu Barca i Sanju Babeli.




– Kako bi netko postao obiteljski suradnik treba, između ostalog, imati srednjoškolsko obrazovanje te proći potrebnu edukaciju vezanu uz sam posao. Obiteljski suradnici ulaze u one obitelji koje su od ranije pod intenzivnim nadzorom Centra za socijalnu skrb te ih uče praktičnim životnim vještinama. Od toga kako nešto skuhati, održavati osobnu higijenu, higijenu djece i kućanstva, kako brinuti o zdravlju i slobodnom vremenu djeteta, pa sve do vođenja kućanstva u smislu financija, plaćanja računa, obilazaka institucija…, pojašnjava Sečen.


Dodaje da je riječ o praktičnoj pomoći na terenu kojom se nastoji ojačati obitelji u nevolji te prevenirati ono najgore, a to je izdvajanje djece iz obitelji.


– Zanimanje je na tragu onoga što mi konstantno radimo još od 2015. godine, kad smo odlučili nekadašnji dječji dom transformirati u Centar za pružanje usluga u zajednici. To je svojevrsni zaokret prema modernom socijalnom radu, koji ide u smjeru deinstitucionalizacije. Cilj nam je ponuditi konkretnu pomoć ljudima u lokalnoj zajednici te što više raditi upravo na preventivnim aktivnostima kako bismo na najmanju moguću razinu smanjili izdvajanje djece iz obitelji. Želimo postići da nas potrebite obitelji i cjelokupna zajednica dožive pozitivno, odnosno kao nekoga tko im doista želi pomoći, a ne tek nametnuti represivne mjere, ističe Nikica Sečen.


Mirna Polić Sušanj, socijalna radnica i Nikica Sečen, ravnatelj Centra Izvor Selce / Snimio Sergej DRECHSLER


Mobilni tim


Mirna Polić Sušanj pojašnjava kako se zanimanje obiteljskog suradnika pruža u okviru usluge psihosocijalne podrške, odnosno mjere stručne pomoći i potpore. To je mjera iz obiteljsko-pravne zaštite, stoga, da bi obiteljski suradnici uopće mogli ulaziti u rizične obitelji, najprije moraju dobiti potvrdu Centra za socijalnu skrb, odnosno područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Polić Sušanj pojasnila nam je i razliku između socijalnih radnika i obiteljskih suradnika.


– Socijalni radnici, psiholozi, socijalni pedagozi i rehabilitatori na terenu su zaduženi za stručni dio, odnosno savjetodavni rad i pružanje usluge psihosocijalne podrške, dok obiteljski suradnici nude praktičnu pomoć u svakodnevnom funkcioniranju obitelji, tj. u usvajanju osnovnih životnih vještina, napominje Polić Sušanj.


Područje djelovanja obiteljskih suradnika zaposlenih u sklopu Centra Izvor Selce jest ono Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Centar Izvor Selce među prvima je na našem području uveo ovo zanimanje. Budući da je riječ o mobilnom timu, obiteljskim suradnicima država je osigurala i automobil.


Voditelj mjera intenzivnog nadzora

 


Centar Izvor Selce uskoro će ponoviti i natječaj za voditelje mjera intenzivnog nadzora nad obitelji. To je isto novo zanimanje, na koje mogu aplicirati socijalni radnici, psiholozi, socijalni pedagozi i rehabilitatori, a također je riječ o prevenciji i terenskom radu.


– Mjere obiteljsko-pravne zaštite, pomoću kojih se prevenira izdvajanje djece iz obitelji, izriče Centar za socijalnu skrb, odnosno područni uredi Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Mjere su postupne, od upozorenja na pogreške i propuste u odgoju djeteta, mjere stručne pomoći i potpore, do mjere intenzivnog nadzora, koja prethodi izdvajanju djeteta iz obitelji. Kad je riječ o obiteljskim suradnicima, valja kazati da je riječ o dobrovoljnoj mjeri. Obitelji mogu izabrati žele li ovu vrstu dodatne i konkretne pomoći. S druge strane, Centar za socijalnu skrb pojedinim obiteljima dodjeljuje voditelja mjera intenzivnog nazdora, stoga obitelji teže prihvaćaju ovo zanimanje i nisu toliko suradljive, ističe Polić Sušanj.

Humano zanimanje


Ivica Barac ovaj posao radi već godinu dana i za njega ima samo riječi hvale. Kako kaže, obitelji posjećuje dva ili tri puta tjedno po nekoliko sati, ovisno o potrebi. Do sada je posjećivao jednu obitelj u Crikvenici, a ubrzo će krenuti i put Donjeg Lapca. Barac ističe da je kvalitetna komunikacija vrlo važna za dobro obavljanje ovog posla, naravno, uza sve ostale kompetencije. Nekad je radio kao poštar, stoga ga pitamo kako se odlučio na ovakav zaokret.


– Poslije toliko godina rada s ljudima, ovo mi je došlo kao osobna nadogradnja i novo životno iskustvo. Drago mi je da su me kolege prihvatile, kao i obitelji kod kojih odlazim, zbog čega sam uistinu prezadovoljan ovim poslom, napominje Barac.


Sanja Babeli zaposlena je tek dva mjeseca. Kako kaže, jedva čeka započeti s terenskim radom, budući da još uvijek mora proći potrebnu edukaciju.


– U životu sam najviše radila administrativne i uredske poslove. Dulje vrijeme sam razmišljala o promjeni posla. Došlo je do svojevrsnog zasićenja pa sam htjela upravo posao ove vrste. Kad sam vidjela oglas i pročitala što sve obiteljski suradnik radi, rekla sam samoj sebi: To je posao za mene! Javila sam se, primili su me i za sad sam jako zadovoljna, govori Sanja.


Ono u čemu se slažu naši obiteljski suradnici, kako Ivica, tako i Sanja, jest to da je riječ o humanom i društveno korisnom zanimanju.


– Čovjek se osjeća korisno sam sa sobom kad može nekome pomoći i pružiti ruku podrške. Nema većeg zadovoljstva od toga, napominju Sanja i Ivica.