ABBA Voyage

Virtaulna ABBA u prošloj godini nastupila 374 puta i ostvarila promet od preko 100 milijuna funti

T.I.

Foto: ABBA Voyage

Foto: ABBA Voyage

Virtualna ABBA se stacionirala u Londonu, sagrađena je čak i ABBA Arena s tri tisuće sjedala i od svibnja 2022. godine do kraja 2023. održano je čak 600 koncerata



Slavna švedska pop skupina ABBA posljednji je koncert pred publikom s plaćenom ulaznicom održala davne 1980. u Tokiju. Dvije godine kasnije razišli su se kao bend, i iako su danas svi živi i zdravi, sva ta desetljećima odolijevali pozivima da se vrate na svjetske pozornice i skupo naplate neku povratničku turneju. Njihovo „ne“ bilo je kategoričko i poslije 2000. godine kad im je navodno ponuđena nestvarna cifra od milijardu dolara da održe svjetsku turneju


U međuvremenu tehnologija je dovoljno napredovala, da i njihove virtualne ABBAtars zamjene uživo zarađuju za njih više nego pristojno. Naravno, riječ je o projektu o kojem se puno pisalo ABBA Voyage, ostvarenim u suradnji s američkom tvrtkom za vizualne efekte Industrial Light & Magic, gdje su Agnethu, Björna, Bennyja i Anni-Frid zamijenile virtualne 3D kopije stasom iz 1979. godine, ali ne glasom. Oni su za ove potrebe ponovno ušli u studio, nasnimili glasove za 22 velika hita, koji se puštaju s matrica, a virtualni bend na pozornici prati 10 stvarnih instrumentalista. Virtualna ABBA se stacionirala u Londonu, sagrađena je čak i ABBA Arena s tri tisuće sjedala i od svibnja 2022. godine do kraja 2023. održano je čak 600 koncerata.


Ovih je dana tvrtka Aniara Limited koja stoji iza koncerata objavila poslovne rezultate za 2023. godinu i moglo bi se reći da je virtualna ABBA prilično lukrativni posao. Naime, na čak 374 koncerta u 2023. godini skupilo se sveukupno 1,1 milijun gledatelja, a promet je iznosio 103,7 milijuna funti.




Kad se podijeli broj gledatelja s brojem koncerata dolazi se do brojke 2941 po showu, što će reći da su sve zakazane predstave bile de facto rasprodane s obzirom na kapacitet od 3000 mjesta u ABBA Areni.


Zanimanje ne popušta, pa će se koncerti nastaviti do travnja 2026. kada će se morati prekinuti zbog više sile, barem na poziciji gdje se sada održavaju. Naime, tada ističe dozvola za ABBA Arenu, nakon toga će se morati ukloniti kako bi napravila mjesta za projekt izgradnje stanova u Queen Elizabeth Olympic Parku koji je izgrađen za potrebe Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.