Predstavljeno 29. izdanje gastronomskog vodiča

“100 vodećih hrvatskih restorana…”: Od pukog prepisivanja stranih jelovnika do brutalno domaćih menua

Edi Prodan

Snimio Milan ĐEKIĆ

Snimio Milan ĐEKIĆ

Kako je istaknula autorica projekta Mimica, ove je godine projektom obuhvaćeno više od 2400 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj, da bi ih temeljem glasova posjetitelja i čitatelja specijaliziranih portala, stotinu ušlo na listu najboljih



 


 


Na riječkom botelu Marina predstavljeno je 29. izdanja knjige “100 vodećih hrvatskih restorana  i njihovi specijaliteti 2024/25“, najstarijeg hrvatskog specijaliziranog gastronomskog vodiča koji neprekidno izlazi od 1995. godine. Projekt je osmislila riječka profesorica Karin Mimica unutar svoje tvrtke Gastronaut, te kasnije istoimenog medijskog portala čija je glavna urednica, da bi do današnjih dana, ne treba zaboraviti da su to najstariji projekti i brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu i gastronomiji Hrvatske, bili jednim od najrelevantnijih ocjena kvalitete ugostiteljske scene Hrvatske. Konkretno, kako je istaknula autorica projekta Mimica, ove je godine njime obuhvaćeno više od 2400 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj, da bi ih temeljem glasova posjetitelja i čitatelja specijaliziranih portala, stotinu ušlo na listu najboljih. O samom “foto finišu”, o izboru najboljih od najboljih odluku donosi Časni sud projekta na čijem je čelu Nikica Karamarko, sasvim sigurno jedan od najvećih autoriteta u turističkom, hotelijerskom i ugostiteljskom poslovanju kojeg je Hrvatska ikad imala.


Snimio Milan ĐEKIĆ




Da je projekt itekako cijenjen potvrdila je i podrška koju mu pružaju krovne organizacije turizma u Hrvatskoj – Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice koje su na “Marini” predstavljali Igor Radić, savjetnik ministra turizma te Valerija Milković, stručnjakinja za gastronomska iskustva HTZ-a, kao i Udruga hrvatskih restoratera s novim predsjednikom Marijanom Starešinićem.


– Jako sam ponosna i zadovoljna, a ono što me posebno veseli i nadahnjuje za nove izazove je i dodatak koji je za ovo, 29. izdanje napisala naša certificirana stručnjakinja i kušačica sireva, moja dugogodišnja suradnica Marina Selak. Naš su fokus restorani ključni za njegovanje i promociju baštine, destinacije vrhunske gastronomije, a zahvaljujući i djelovanju svih nas danas okupljenih na “Marini” svakako su i sve viši standardi hrvatske gastronomije. Gastro scena je ključna i za uspjeh provedbe strategije cjelogodišnjeg turizma, istaknula je Mimica dodavši da su na počecima njezinog gastronautskog rada menuima restorana dominirala jela prepisana s međunarodnih jelovnika da bi se danas na njima nalazila ona koja je definirala kao – brutalno domaća.


Snimio MILAN ĐEKIĆ


Skupu su se obratili i riječki gradonačelnik Marko Filipović te Petar Škarpa, direktor TZG Rijeka.


Na kraju svečanosti koja je u Rijeci okupila istinski vrh hrvatskog restoraterstva i gastronomije, dodijeljena su i priznanja najboljima, pa tako i restoranima koji se u vodiču “Najboljih 100” nalaze svih 29 godina: Bevanda Opatija, Nautika Dubrovnik, Zlatna ribica Brodarica, Rivica Njivice, Stari Puntijar Zagreb i Vila Neretva Metković.


 


O utjecaju gastronomije na cjelokupni turistički proizvod u uvodu skupa govorio je i Petar Škarpa, direktor TZG Rijeka.


– Kako bismo upravo kroz gastronomiju profilirali Rijeku kao sredinu u koju se turistički dolazi čitave godine, s Karin Mimicom smo osmislili projekt, sustav Riječke gastronomske luke koji je odličan okvir za razvoj naše gastronomije. Projekt već pokazuje rezultate kao i potvrdu ispravnosti smjera kojim se kreće riječki turizam. Pokazuju to uostalom i statistički pokazatelji stalnog rasta broja naših turista koji je ove godine oko četiri posto, naglasio je Škarpa.


Snimio Milan ĐEKIĆ