Investitor

Telemach se javio oko odašiljača kraj crkvice u Brod Moravicama: Imamo sve suglasnosti i odobrenja

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić



Da li je sve s izgradnjom odašiljača kraj crkvice Sv. Andrije u Brod Moravicama u redu ipak će, dojam je, trebati utvrditi inspekcija.


Naime, odašiljač je podignut na zaštićenom području tzv. etno zone na kojem, tvrde iz Ministarstva kulture, za gradnju treba dozvola koja od njih nije tražena.


O slučaju smo ranije izvijestili OVDJE.




Uz srednjovjekovnu crkvicu osvanuo novi odašiljač, brojni Brodmoravičani na nogama zbog gradnje repetitora



S druge strane investitor, a to je Telemach Hrvatska, tvrdi da su oni poštivali sve zakonske odredbe. Konkretno, u odgovoru na naš novinarski upit Željka Gjurašin, savjetnica za korisničku podršku, piše:


“Telemach za navedenu lokaciju ima sve potrebne suglasnosti i odobrenja nadležnih tijela te je antenski stup postavljen u skladu sa svim propisima koji se primjenjuju u Hrvatskoj za izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture.


Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, ispostava Delnice, odredio je devet javnopravnih tijela za ishođenje posebnih uvjeta i ona uključuju Općinu Brod Moravice.


Od spomenutih nadležnih tijela projektant je ishodio posebne uvjete kao i potvrde na glavni projekt. Napominjemo da izgradnji infrastrukture u Telemachu pristupamo temeljem važećih propisa.


Prije puštanja u rad u Telemachu sve procedure provodimo u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, na temelju kojih Ministarstvo zdravstva izdaje suglasnost za postavljanje te rješenje za uporabu.


Važno je naglasiti kako Telemach investira značajna sredstva u izgradnju mobilne mreže kako bi omogućio dobar signal u ruralnim i teže dostupnim područjima i tako omogućio kvalitetnu komunikaciju za sve privatne i poslovne korisnike, ali i osigurao uvjete neophodne za daljnji društveni i gospodarski razvoj spomenutih područja.


Od iznimne je važnosti da su te investicije sigurne, na način da nadležna tijela poštuju propisane procedure temeljem kojih se pristupa izgradnji.”, piše u dopisu iz Telemacha.


Dakle, iz Ministarstva kulture tvrde da nikakve dozvole nisu zatražene ni od Konzervatorskog odjela u Rijeci, niti “putem e-dozvola od Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša (ispostava Delnice).”


Iz Telemacha tvrde ne samo da su ih zatražili, već i da su ih dobli, i to čak iz devet tijela, uključujući i Općinu Brod Moravice čiji načelnik tvrdi da ga nitko nije kontaktirao.


Bit će da netko ne govori istinu, a to znači da je vrijeme za inspekciju, možda i policiju.