Akcija za 5!

Mladi Opatijci na Danu akcije osmislili političku potragu za blagom po parkovima

Aleksandra Kućel Ilić

Dan akcije u Gradskoj vijećnici u Opatiji - sudjelovali su srednjoškolci iz 4 opatijske srednje škole

Dan akcije u Gradskoj vijećnici u Opatiji - sudjelovali su srednjoškolci iz 4 opatijske srednje škole



Učenice i učenici svih opatijskih srednjih škola, podijeljeni u četiri tima, danas su u opatijskoj gradskoj upravi osmišljavali svoje prve projektne prijedloge i odabrali najboljeg kojeg će realizirati.


U tom procesu, podršku su im pružali educirani koordinator i koordinatorice, ali i zaposlenici i zaposlenice različitih upravnih odjela Grada Opatije.


Predstavljanje učeničkih projektnih prijedloga, rasprava i glasovanje o najboljem bili su otvoreni za javnost, a održali su se u Gradskoj vijećnici.




Program “Dana akcije” otvorile su Ema Žufić i Sara Sušanj iz Udruge “Delta” i gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, objavljeno je na gradskim mrežnim stranicama.


U kontekstu superizborne godine, na “Danu akcije” učenici i učenice su osmišljavali svoje projektne prijedloge u temi političke pismenosti mladih kojima su nastojali potaknuti aktivno sudjelovanje mladih građana i građanki u demokratskom društvu.


Kreativno predstavljanje i završnu raspravu pratilo je i stručno tijelo – Valentina Dukić iz Savjeta mladih Grada Opatije i Hana Galogaža Lanča iz Liburnia Film Festivala koje su učenicima i učenicama davale povratne komentare na njihove ideje i projektnu logiku.


Dan akcije u Gradskoj vijećnici u Opatiji - sudjelovali su srednjoškolci iz 4 opatijske srednje škole


– Prema unaprijed zadanim kriterijima, predstavnici i predstavnice svake grupe u ad hoc formiranom Vijeću učenika i učenica ocjenjivali su sve projektne prijedloge.


Nakon žustre, produktivne i argumentirane rasprave, pobjedu su odnijeli Petra, Rahela, Igor, Eva i Laura s projektom “Politička moć mladih: edukacijom do promjena”.


Do kraja polugodišta pobjednička grupa želi provesti političku potragu za blagom (barkodovima) po opatijskim parkovima za što će Grad Opatija izdvojiti iznos od 670 eura iz opatijskog proračuna – objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Opatije.


“Akcija za 5!” održala se u sklopu projekta “Izbori se” kojeg provodi Udruga “Delta” u partnerstvu s Gradom Rijekom, Gradom Opatijom i Gradom Križevcima.


Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca.