Walk Peace

Ovog vikenda hodaju za mir od Ljubljane do Rijeke

Katarina Bošnjak



Ovog vikenda u organizaciji inicijative Walk Peace održat će se “Hod za mir”. Riječ je o zajedničkom organiziranom pješačenju od Ljubljane do Rijeke s ciljem promicanja poruka mira uslijed trenutnih ratova.


Aktivisti će s hodom započeti u subotu, 5. listopada ujutro s Koblerovog mosta u Ljubljani, a planirani dolazak u Rijeku, točnije na Željeznički kolodvor, jeste u ponedjeljak, 7. listopada u 18 sati i 11 minuta nakon čega će uslijediti još jedan hod, no ovoga puta kraći.


Flash mob i puštanje brodova


Aktivisti će skupa sa zainteresiranim građanima u 18 i 30 sati započeti hod od Željezničkog kolodvora, Krešimirovom ulicom preko Jadranskog trga do Korza gdje će se ispred Radio Rijeke u 18 i 45 izvesti Flash Mob ples “Let the Sunshine In” s učenicima iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples te Osnovne škole “Vežica”.




Od 19 sati hoda se ulicom Ignacija Hanceka, Rivom Boduli i lukobranom sve do Crvenog svjetionika gdje će se održati završno okupljanje i puštanja malih kartonskih brodova s porukama mira.


Od 19 i 30 do 20 uslijedit će razgledavanje Rijeke na temu “Granice i mostovi” uz vodstvo povjesničara Theodora De Canzianija.


“Rijeka mira”


Program se u Rijeci nastavlja i idućeg dana, u utorak, 8. listopada pod nazivom “Rijeka mira”. Flash Mob ples će se ponoviti u 11 i 30 ispred Gradske vijećnice, a od 12 slijedi susret mirotvoraca, aktivista i pisaca iz Hrvatske, Italije, Nizozemske i Slovenije na temu mira.


Sudjelovat će nizozemski aktivist i teolog Rikko Vooberg, talijanski pisac, pjesnik i humanist Giacomo Scotti, hrvatska spisateljica, pjesnikinja i humanitarka Diana Rosandić Živković, slovenska spisateljica i pjesnikinja Zdenka Kallan Verbanac te Valentina Otmačić iz Centra za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci.


“Rijeku mira” zatvorit će plesna točka učenice Franke Čop iz Osnovne škole Mrkopalj.


Događaj “Rijeka mira” obilježit će završni dio trodnevnog hoda Ljubljana – Rijeka s ciljem informiranja i senzibiliziranja javnosti na temu mira, protiv ratova i svih oblika nasilja.


O inicijativi


Inicijativa “Hod za mir” (WalkPeace) započela je kao odgovor na izraelsko – palestinski rat, ali stoji protiv svih ratova i oblika nasilja s ciljem širenja mirovnog hoda i dijaloga, osobito u prekograničnim regijama.


Prvo izdanje hoda započelo je u proljeće s dvodnevnim hodom Rijeka – Trst, drugo, ljetno izdanje bilo je trodnevno hodanje Trst – Ljubljana, a nadolazeće jesensko izdanje s hodom iz Ljubljane u Rijeku bit će treće po redu.


S drugim i trećim izdanjem “Hoda za mir” i događanjem “Rijeka mira” organizatori se pridružuju Trećem svjetskom Hodu za mir i nenasilje koji će se na svom putu oko svijeta u Rijeci zaustaviti 15. studenog ove godine.