Akademska umjetnica

“Rascvjetavanje – Skice iz Edena”: Izložba Edit Glavurtić otvorena u Gradskoj galeriji Crikvenica

Robert Šimonović

Sonja Švec Španjol, Edit Glavurtić i Andrea Car Avdagić / Foto Perceiveart

Sonja Švec Španjol, Edit Glavurtić i Andrea Car Avdagić / Foto Perceiveart



Samostalna izložba akademske umjetnice Edit Glavurtić pod nazivom “Rascvjetavanje – Skice iz Edena” otvorena je u Gradskoj galeriji Crikvenica.


Unatoč lošem vremenu, izložba je privukla posjetitelje koji su na izložbi mogli razgledati ukupno 23 rada različitih formata izvedenih u tehnici ulja na platnu i akvarela na papiru.


Izložba je u recentnom ciklusu inspiraciju pronašla u svijetu prirode, i to prvenstveno u motivima cvijeća – irisima, božurima, makovima i gladiolama.




Ravnateljica Centra za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić” Andrea Car Avdagić pozdravila je posjetitelje i zahvalila Edit Glavurtić što je u Crikvenici predstavila svoj izniman slikarski ciklus.


Viša kustosica Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu istaknuvši kako je Edit Glavurtić umjetnica koja je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva.



Švec Španjol je istaknula kako umjetnica uzima dva međusobno različita cvijeta – božur i iris, kao inspirativne motive iz prirode, ali oni su tek polazište za gradnju likovne priče koja vrlo brzo nadilazi pojam polazišnog motiva i započinje vlastiti život.


– Božur, kao jedan od najraskošnijih cvjetova s velikim okruglastim pupoljcima, u potpunoj je suprotnosti s perunikom, neobičnim i elegantnim cvijetom suptilnih boja.


Božur je cvijet čija prirodna fizionomija otvara nebrojene mogućnosti. Latice se doslovce rađaju jedna iz druge slaveći pritom bogatstvo razvedenih formi. Slikajući elemente cvijeta, koji je izdvojen i višestruko uvećan, Edit Glavurtić stavlja naglasak na dvije nematerijalne dimenzije: tišinu i svjetlost.


Figurativna forma se, zavisno od udaljenosti s koje se promatra, rastvara apstraktno, odnosno dolazi do “oslobađanja približavanjem”. Duhovni aspekt, koji autorica utkiva u svaki rad, moguće je osjetiti kroz sadržaj unutar kojeg se postepeno otkriva punina života, pulsirajući titraj prirode i neprikosnoveni stvaralački nerv umjetnice.



Forme se rađaju jedna iz druge i transformiraju tonovima različitih svjetlosnih vrijednosti unutar jedne dominantne boje. Ovom izložbom Edit Glavurtić nas poziva da se vratimo prirodi jer povratkom prirodi vraćamo se samima sebi, kazala je Švec Španjol.


Umjetnica Edit Glavurtić zahvalila se posjetiteljima na dolasku unatoč kiši i podršci u radu, kustosici na divnoj suradnji i ravnateljici na ugošćivanju u prekrasnom prostoru Gradske galerije Crikvenica.


Izložba ostaje otvorena do 31. listopada i može se pogledati u Gradskoj galeriji Crikvenica ponedjeljkom, utorkom i petkom od 10 do 14, srijedom i četvrtkom od 15 do 19 i subotom od 10 do 13 sati.