Trodnevno događanje

Više od 70 otočana iz cijele Europe okupilo se u Cresu, razgovaraju o energetskoj budućnosti

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković



Više od 70 otočana i predstavnika otočnih organizacija iz cijele Europe okupilo se u Cresu na trodnevnom događanju kojem je osnovni cilj bio razmjena iskustava i praksi u području održivog razvoja i izgradnje otočnih zajednica.


Događanje je organizirano u sklopu europskog projekta ISLET koji uključuje tri pilot otoka, grčku Astipaleju, talijansku Procidu i hrvatski Cres, a cilj mu je dizajniranje modela zajednica obnovljivih izvora energije (predviđenih europskom direktivom 2018/2001) koji će biti primjenjivi na svim malim otocima.


Konzorcijski susret projekta ISLET sastojao se od radnih sastanaka, konferencije pod nazivom “Budućnost energetskih zajednica na otocima” te terenskog posjeta energetskim projektima na Cresu.




Organizatori događaja bili su Grad Cres, Otočna razvojna agencija – OTRA i Pokret otoka, uz podršku Ministarstva gospodarstva i Zelene energetske zadruge ZEZ.


Budućnost energetskih zajednica


Osim projektnih partnera, događaj je okupio brojne otočne dionike iz cijele Europe, članove ESIN-a (European Small Islands Federation – Europski savez malih otoka), kao i predstavnike više hrvatskih, finskih, švedskih, danskih, irskih, škotskih, grčkih, malteških i talijanskih otoka.


Uvodne govore na početku događanja održali su Ivan Matić, član Upravnog odbora Pokreta otoka, Ugo Toić, direktor Otočne razvojne agencije, te Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka koji su naglasili da će se na sastancima posebno obratiti pozornost na procese osnivanja i upravljanja energetskim zajednicama.


Ta je tema bila i u središtu konferencije “Budućnost energetskih zajednica na otocima”, održane u palači Moise, koja je okupila stručnjake, predstavnike lokalnih zajednica, državnih institucija i međunarodnih organizacija.


Oni su tijekom konferencije raspravljali o ulozi otočnih zajednica u energetskoj tranziciji, s naglaskom na inovativna rješenja koja mogu pomoći u jačanju njihove otpornosti i energetske neovisnosti.


Konferenciju je otvorio gradonačelnik Cresa Marin Gregorović koji je u svom govoru istaknuo projekte energetske tranzicije vezane za Grad Cres, a skup su uvodno još pozdravili Ivan Matić iz Pokreta otoka i Kristina Čelić, predstavnica Ministarstva gospodarstva.



Svi su govornici istaknuli ključnu ulogu lokalnih zajednica u implementaciji europskih energetskih politika, s posebnim fokusom na otoke.


Virtualno se okupljenima u palači Moise obratila Aida Liha Matejicek, u Europskoj komisiji zadužena za kohezijske politike u Hrvatskoj i Rumunjskoj, koja je predstavila europske energetske politike i projekte usmjerene na otoke.


Energetska tranzicija EU-a


Prvi okrugli stol održan je na temu “Lokalne zajednice kao pokretači energetske tranzicije EU-a”, a na njemu su sudjelovali gradonačelnik Gregorović, Elise Van Dijk iz Tajništva za otoke EU, Cathy Ní Ghóill iz ESIN-a, Alexis Chatzimpiros i Michael Kristensen s danskog otoka Samsø, te Petros Markopoulos iz Grčke.


Raspravu je moderirala Maja Jurišić, a panelisti su podijelili svoja iskustva o razvoju energetskih zajednica na otocima. Naglasili su izazove s kojima se suočavaju, kao i prilike koje energetska tranzicija donosi, ne samo u smislu održivosti, već i za lokalni razvoj.



Davor Sokolović iz MEC-a (My Energy Community), prve hrvatske energetske zajednice, ispričao je iskustvo dugotrajnog i složenog postupka osnivanja i razvoja ove platforme koja je uspjela okupiti građane i lokalne institucije s ciljem stvaranja održivog i energetski neovisnog društva.


Nakon MEC-a u Hrvatskoj su osnovane još dvije energetske zajednice.


Drugi okrugli stol bio je posvećen temi “Energetske zajednice u Hrvatskoj: san ili stvarnost?”, a na njemu su sudjelovali Kristina Čelić iz Ministarstva gospodarstva, Goran Čačić iz ZEZ-a i Foruma energetskih zajednica, Ugo Toić kao predstavnik creske energetske zadruge Apsyrtides, Ivan Zoković iz Pokreta otoka, Damir Medved iz udruge Bez granica te Maja Bratko iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR). Okrugli stol moderirao je Franjo Toić iz Grada Cresa.


Rade korak dalje


Konferencija je završila zaključkom da je uključivanje lokalnih zajednica u energetske projekte od presudne važnosti za uspješnu tranziciju prema održivim izvorima energije.


To posebice vrijedi za otočne sredine koje su zbog svoje izoliranosti često suočene s energetskim izazovima. No, kako su sudionici istaknuli, potrebno je uspješno maknuti barijere koje usporavaju osnivanje snažnih energetskih zajednica.



Shodno tome, projekti poput ISLET-a i ESIN-a otvaraju gospodarski i društveni napredak cijelih otočnih zajednica.


U izjavi za Novi list dr. sc. Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva podsjetila je da Hrvatska, kao najnovija članica EU, vrlo ambiciozno i revno ispunjava ciljeve energetske tranzicije.


– Start nam je bio dobar, nastavljamo dobro i imamo puno novih postrojenja. Od 2007. kad je Europa donijela svoju energetsku strategiju počeli smo razvijati svoj sustav obnovljivih izvora.


Sad radimo korak dalje i više se posvećujemo dizajniranju i stavljanju u sustav individualne samoopskrbe za vlastitu potrošnju.


Na skupu u Cresu smo razgovarali o novoj prilici, a to je udruživanje u energetske zajednice. I na ovoj konferenciji prepoznali smo trenutačne izazove koje energetske zajednice stavljaju pred zakonodavstvo, ali i benefite koje će one donijeti društvu, posebice na lokalnoj razini